Stichting Wakker Dier is een actieve campagneorganisatie, met als doel “het bevorderen van het welzijn en de rechtspositie van landbouwhuisdieren, het bestrijden van de bio-industrie en het stimuleren van een mens-, dier- en milieuvriendelijke veeteelt.”.

Nu kan iedereen van deze stichting vinden wat hij wil, maar ik was blij verrast toen ik deze week het volgende persbericht van deze club zag:

Persbericht, 22 september 2005

WAKKER DIER ZET ALLE GEGEVENS EUROPESE LANDBOUWSUBSIDIES OP INTERNET

Stichting Wakker Dier heeft de gegevens over verstrekte Europese landbouwsubsidies, gerangschikt naar regeling op internet gepubliceerd. Het gaat om 8 miljoen gegevens die openbaar werden als gevolg van verschillende WOB procedures (Wet Openbaarheid Bestuur). Afgelopen weken probeerden boeren via de rechter in Assen en Utrecht openbaarmaking te voorkomen.
Stichting Wakker Dier die strijdt voor een beter leven van dieren in de agrarische sector, stelt dat alleen transparantie kan leiden tot een einde aan subsidies zonder maatschappelijk draagvlak, zoals voor de bio-industrie in de vorm van onder meer slachtpremies. “Alleen ramen kunnen daglicht in de stal brengen” zegt Sjoerd van de Wouw, beleidsmedewerker van Stichting Wakker Dier. Overigens zijn de huidige openbaar gemaakte gegevens nog slechts een deel van de aan bio-industrie verstrekte subsidies. Niet inbegrepen zijn Nationale subsidieregelingen of subsidies voor promotiecampagnes als ‘effe checken’ ter stimulering van de rundvleesconsumptie. Ook deze subsidies moeten openbaar worden, vindt Wakker Dier.

Op de Vrijspreker is al veel geschreven over de onrechtmatige herkomst van de overheids-subsidies, en de slopende werking daarvan op de vrijheid. Een pluim dus in dit geval voor deze wakkere club, die het kankergezwel van de EU-landbouwsubsidies heeft blootgelegd!

Neem voor de grap eens een kijkje op de schrikbarende lijsten van subsidie-sponzen. Kijk en huiver!
Als u zich nog afvroeg waar uw geld toch steeds blijft, dan vind u hier enkele antwoorden.
En dat terwijl de landbouwproducten van de ontwikkelingslanden buiten de grens gehouden worden met ‘import-heffingen’, omdat het anders voor u wel heel goedkoop zou worden om goed en lekker te eten …

Mooi hé, dat de regering, met minister Cees Veerman (CDA) van Landbouw voorop, deze bodemloze put vol willen blijven storten met UW centen (en euro’s). En dit alles zonder enig noemenswaardig protest, vanuit de mensen die u zeggen te vertegenwoordigen in Den Haag.

Wie zwijgt, stemt toe.
Wordt het niet eens tijd ‘uw’ kamerlid of ‘uw’ partij hierover eens ‘vragen’ te stellen?

5 REACTIES

 1. Volgens goedgekeurde jaarstukken 2003 ontvangt de Stichting Wakker Dier geen cent subsidie. Meteen donateur worden dus.

 2. Opgepast met dierenrechtenorganisaties. Hun agenda is anti-mens en antikapitalistisch. Ze kunnen hooguit af en toe de vijand van mijn vijand zijn en daarmee occasioneel een vriend.

 3. [3]
  Beste Quirium,
  "Hun agenda is anti-mens en antikapitalistisch."

  Hoe bedoel je ?
  Wat heet "anti-mens" ?

  Voor "Wakker Dier" valt e.e.a. nogal mee, dacht ik. Ze propageren alleen wat meer respect voor huisdieren, bijv. door een gezelliger type veeteelt. (Zie: http://www.wakkerdier.nl/ma…)

  Daar is toch niets mis mee ? Nee, dan de staat. Door jarenlange knechting van de boer, die alleen door schaalvergroting en subsidie kon overleven (wat je toch een funest landbouwbeleid zou mogen noemen) hebben we nu te maken met massale migratie, verpaupering, verstedelijking, overbevolking, milieuproblemen (dat zeggen de EU en de milieufreaks, ik niet) en ga zo maar door. Da’s pas echt menselijk, of niet soms ?

 4. Laat ik voor de goede zaak tot nut ende vermaak ff uit het desbetreffende commentaar van Wakker Dier over de activiteiten van het ministerie, de landbouwlobby, de gesubsidieerde multinationale vriendjes en de EU, citeren:

  "Weblog Marianne Thieme
  directeur Wakker Dier

  28 september 2005
  VLEESPROMOTIE MAATSCHAPPELIJK DOEL?

  Nadat Wakker Dier als eerste de landbouwsubsidies voor iedereen openbaar had gekregen, nog eerder dan het met computerproblemen kampende landbouwministerie, gingen vele journalisten en burgers op onze site de cijfers bekijken. De bezoekersaantallen van onze site liepen in de duizenden. Blijkbaar wilden velen zien waar de miljarden aan landbouwsubsidies verdwijnen.

  Multinationals Campina en Friesland Coberco bleken de grootste netto-ontvangers. Campina zelfs het onvoorstelbare bedrag van 650 miljoen euro! Daarnaast zaten ook veel vleeskalverfabrieken en varkensslachters in de top. Opvallend waren ook de grote sommen geld die naar de promotie van vlees gaan. Terwijl de wereldgezondheidsorganisatie juist aangeeft dat de vleesconsumptie in westerse landen ongezond hoog ligt, staatssecretaris van Geel vlees al het meest milieubelastende onderdeel van de voeding noemde en de vleesindustrie verantwoordelijk is voor enorm veel dierenleed, wordt u en mijn belastinggeld gestoken in stimulering van Europese burgers om nog meer vlees te consumeren. Eén van de gesubsidieerde projecten is bijvoorbeeld de campagne ‘effe checken’ waarin een kindje wordt gebruikt om aan te geven dat je toch vooral rundvlees moet eten. Deze subsidie is verstrekt nadat koeien, die jarenlang slachtafval is gevoerd, BSE kregen en de rundvleesconsumptie kelderde. Een goede zaak, maar niet volgens de EU die meteen in alle landen geld uittrok om de rundvleesconsumptie weer op te krikken. Waarom? Hier is geen logische verklaring voor behalve dan dat de oersterke landbouwlobby het blijkbaar nog steeds voor elkaar krijgt om dit soort absurde geldsmijterij te laten voortduren. Nu de bedragen openbaar zijn gemaakt, verwacht Wakker Dier dat de EU ook de motivering achter de soms absurde bedragen publiekelijk verantwoord."

  Zo zit dat.

  Groet,
  Harry

Comments are closed.