Mevrouw van Velzen, SP-lid van de tweede kamer, viel gisteren vooral op door haar zelfgemaakte hoed.

Dit prachtige hoofddeksel was door mevrouw van Velzen zelf gemaakt van autobanden, als protest tegen de auto. Ach ja, zo houden onze kamerleden zichzelf bezig.
Maar het leidde er bij mij ook toe om eens het CV van mevrouw van Velzen te bekijken. Wat voor mensen zitten ons nu te vertegenwoordigen in de kamer?

Krista van Velzen werd op 15 september 1974 geboren in het Friese Sint Nicolaasga. Tijdens haar middelbare schoolperiode werkte zij als vrijwilliger bij het IVN Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. Na het VWO en de propaedeuse van de HBO-opleiding voor Bos- en Natuurbeheer besloot Van Velzen – opnieuw als vrijwilliger – te gaan werken bij Stichting Kollektief Rampenplan, een biologisch en vegetarische catering die door heel Europa acties en manifestaties ondersteunt door te koken voor activisten.

NB: Wie heeft toen haar levensonderhoud bekostigd???? En waarom is zo iemand niet in een re-integratietraject voor werkloze drop-out studenten terecht gekomen?

In 1995 organiseerde zij een voettocht van Brussel naar Moskou voor een kernvrije wereld. De jaren daarna was Krista van Velzen actief in de campagne ’tien jaar na Tsjernobyl’ en bij de Tsjechische milieudefensie tegen de aanleg van de beruchte Temelin-kerncentrale in Tsjechië.

Toch mooi, een voettocht naar Moskou, en op kosten van een staatsuitkering heerlijk naar Tjechië. Sollicitatieplicht? Blijkbaar niet

Ook werkte zij in het Belgische Gent bij de actiegroep Voor Moeder Aarde in diverse campagnes rond kernwapens, kernenergie en geweldloosheid.

Verbeter de wereld, begin in België. Heb meelij met de Belgen…

Nog steeds is Van Velzen betrokken bij directe ontwapeningsacties in Schotland, waar zij eerder een nucleaire onderzeeër in het ijskoude water met een hamer te lijf ging om deze te ‘demonteren’.

In een normaal land zou iemand die legermateriaal van bevriende naties probeert te demonteren toch minimaal staatsgevaarlijk genoemd worden. In Nederland zijn dit soort mensen van harte welkom in de 2e kamer.

Tijdens de Kosovo-oorlog organiseerde zij een voettocht van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.
Belangrijk op je CV: ik heb van Den Haag naar Brussel gelopen!

Ook in 1999 richtte zij in Gent het Ecologisch Centrum op. In de zomer van datzelfde jaar begon Krista van Velzen haar werk bij de SP Tweede-Kamerfractie waar zij zich als fractiemedewerker bezighield met defensie, landbouw en voedselveiligheid. Vanuit die functie had zij ook plaats in de werkgroep Gentechnologie en schreef mee aan de SP-brochure Wat moeten we met de genetische technologie. Bij de verkiezingen van mei 2002 werd Krista gekozen als Tweede-Kamerlid voor de SP.

En zo kon het dat u vertegenwoordigd wordt door een anti-alles dropout.

Wat een drama, zo’n meisje. Altijd op kosten van de staat actie lopen voeren, nooit een baan gehad, maar gaat ons wel even vertellen hoe het moet.

18 REACTIES

 1. Met die hoed op lijkt ze verrekte veel op dat beest uit ‘Alien’. Zonder hoed op trouwens ook…

  ("Acid for blood!")

 2. Wereldvreemd zijn lijkt een pre bij het bemachtigen van een Kamerzetel. Verder zet mevrouw haar carriere op kosten van de belastingbetaler vrolijk verder. Haar wacht ongetwijfeld een gespreid bedje aan verschillende comitees van aanbeveling, commissies, actiegroepen om na haar 40e in Raden van Besturen verzeild te raken.

 3. ik dacht dat varkens niet meer met
  autobanden mochten spelen,
  slecht voor de volksgezondheid,
  of heeft ze zich van manifestatie
  vergist?
  of kwam ze recht van een SM party?
  en had ze geen tijd meer om zich om
  te kleden.

 4. Zij komt nu hoog op de lijst voor de Award: Politicus van de week. Maar er staan even nog een paar anderen in de rij vóór haar!

 5. [5] Kan het niet beter politicus van de dag worden? De voorraad is niet aan te slepen!
  By the way, dat zijn toch NIEUWE keurig gepoetste (brommer) banden op de kop van die depressie? Nog IJdel en laf ook.

 6. Als ik mn benzine niet meer kan betalen mag ze best mn auto duwen
  ieddereen gelukkig 🙂

 7. Vrijwel alle kamerleden hebben nog nooit een echte baan gehad. Welke kamerleden komen niet uit de ambtenarij, actiegroepen of andere subsidiesponsen?

 8. Ik ken haar van vroeger toen ik bij hen in huis woonde in veenwouden (Friesland)

  Ik ben daar een klein jaar lang als pleegkind opgevoed

  Ik ben zwaar ondervoed en met vermageringsverschijnselen overgeplaatst naar een ander pleeggezin.

  Niet dat het haar schuld was maar wel die van haar ouders

  Dat waren toen ook al van die activisten

  kreeg nooit een stukje vlees op mijn bord omdat dat niet goed was omdat daar dieren voor dood gemaakt moesten worden.

  Zo vader zo dochter zou ik maar zegge

  ik heb het dan over de periode 1988 1989

  Gaat van kwaad tot erger

 9. Ik ken haar van vroeger toen ik bij hen in huis woonde in veenwouden (Friesland)

  Ik ben daar een klein jaar lang als pleegkind opgevoed

  Ik ben zwaar ondervoed en met vermageringsverschijnselen overgeplaatst naar een ander pleeggezin.

  Niet dat het haar schuld was maar wel die van haar ouders

  Dat waren toen ook al van die activisten

  kreeg nooit een stukje vlees op mijn bord omdat dat niet goed was omdat daar dieren voor dood gemaakt moesten worden.

  Zo vader zo dochter zou ik maar zegge

  ik heb het dan over de periode 1988 1989

  Gaat van kwaad tot erger

 10. Hoi satwalker,

  Goed een teken van leven van jou te zien hoe negatief dan ook. In de periode die jij noemt woonde ik met mijn ouders in Breda. We hebben wel vaak pleegkinderen tijdelijk onderdak gegeven in crisissituaties. Als jij bent wie ik denk dat je bent, dan vrees ik toch dat je je een aantal dingen niet helemaal goed herinnert. De situatie waar jij uit kwam voordat je tijdelijk bij ons kwam wonen was erg bedroevend. Ik voel me wat geremd om dat hier op een publiek forum te gooien, maar als je er een keer over wil praten met me ben je erg welkom..

  groet!

  Krista

  VmaX reageerde op deze reactie.

 11. Ik ben van mening dat deze mevrouw mij niet vertegenwoordigt, maar slechts de mensen die op haar partij stemden.
  Dat is het principe van de partijpolitiek.
  Niemand, behalve die ervoor koos, hoeft zich vertegenwoordigd te voelen door deze mevrouw.
  Derhalve is geneuzel over haar hoedje tamelijk kinderachtig.

 12. @Peter de Jong: Dank voor deze info. Ik heb het niet zo op dit actie-type (haar hoedje vandaag was ook weer stuitend, overigens was ze niet de enige), maar haar rol in de zaak Spijkers was me ontgaan.

  Van Velzen speelt een belangrijke rol in het oplossen van de affaire. […] De Vries zegt met zijn voorstel de ‘bijzondere rol’ van Spijkers recht te doen. Zo zegt de staatssecretaris de Spijkers’ onkosten te vergoeden, zijn pensioen en misgelopen wachtgeld te repareren.

  Volgens Van Velzen doet hij dat maar ten dele. Zij wil ook dat de archieven open gaan, zodat duidelijk wordt wie verantwoordelijk zijn voor de slachtoffers door de affaire met de ondeugdelijke mijnen. (bron)

  Hulde!

  P.S.:
  Stomen ze meteen even door naar Enschede? Iets met ‘vuurwerk’, meen ik…
  beek reageerde op deze reactie.

 13. @beek: Had Pamela dat helemaal zelf bedacht, beek? Of waren daar misschien aanwijzingen voor?

  Ik wil hier niet te ver off-topic gaan, maar als Krista meeleest zou er misschien vanuit de Kamer eens actie op ondernomen kunnen worden.

  De ‘rechts’zaak was een uiterst merkwaardige, en alle uitingen op bv. GeenStijl werden door ‘de Chef’ weggecensureerd, evenals reacties die hier naar hintten ‘weggejorist’ werden. Censuur heeft op mij altijd een averechts effect: kennelijk moet er iets onder het tapijt geschoffeld worden…

  Krista’s SP is natuurlijk ook zeer sterk in censureren van onwelgevallige reacties op haar weblogs, de term ‘Meulenbelten’ is niet zomaar ontstaan. Misschien ook een aandachtspuntje voor Krista; hoeft ze niet eens helemaal voor naar Schotland…

  Zal wel weer teveel gevraagd zijn.

Comments are closed.