Alle markten in de wereld worden gemanipuleerd, dus natuurlijk ook de goudmarkt.

Het is al heel lang bekend dat er feitelijk geen vrije markt is in de wereld. Alles is onderhevig aan controlemechanismen van zowel overheden als gevestigde corporatistische belangen.

Een goed voorbeeld is OPEC, welke staat voor Organisation of Petroleum Exporting Countries. Dit kartel van olie-exporterende landen zwaait al meer dan 30 jaar de scepter over de wereldoliemarkt en een enorme invloed op de olieprijs heeft.

Een ander is het diamantenkartel onder leiding van de Zuid-Afrikaanse firma De Beers, die de meeste diamanthandel controleert. In feite is het de Oppenheimer-familie die het hierbij in de wereld voor het zeggen heeft.

Een derde voorbeeld is de mondiale palladiumhandel. Deze wordt beheerst door de Russische overheid, omdat dit land hierop nagenoeg het monopolie heeft en daardoor controle uitoefent over de toevoer van dit belangrijke edelmetaal, welke voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van katalysatoren in de auto-industrie.

Zo ook met de goud- en zilverhandel in de wereld. Dit is in handen van zowel de overheden als het internationale bankkartel. Deze samenwerking is sinds 1913 geconsolideerd na de oprichting van de Federal Reserve in de Verenigde Staten. Zowel overheden als banken hadden baat bij het aan banden leggen van de goudmarkt, omdat er een belangrijke monetaire concurrent van meer dan 5000 jaar werd uitgeschakeld en ten tweede men zich lustig op de zeer winstgevende fiatgeldproductie kon gaan toeleggen. Dit kartel werd verder versterkt door de oprichting van zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Wereldbank in 1944. Het IMF ging zelfs zo ver dat het landen verplichtte om al hun goudgerelateerde zaken te melden, waaronder voorraden, productie, handel etc. Als er schulden werden gemaakt door landen dan werd de schuld vastgesteld, niet in goud, maar in Special Drawing Rights (SDR), een vorm van boekhoudkundige cijfers bepaald door het IMF.

De banken hadden hier voordeel van, omdat door middel van de kredietexpansie hun enorme winsten in de schoot werden geworpen via extra rente-inkomsten. De overheden konden naar hartelust lenen om hun dure politieke wensen uit te voeren; iets dat niet via een normale hogere belastinginning kon worden verwezenlijkt. De Eerste Wereldoorlog werd voornamelijk gevoerd met de uitgifte van fiatgeld door alle deelnemende landen.

Sinds 1913 werd de goudmarkt aan banden gelegd en dit is een situatie die tot op heden voortduurt. Men kan dat bijvoorbeeld zien als de goudprijs omhoog gaat dan volgen er onmiddellijk waarschuwen van het centrale bankkartel dat men weer goud gaat verkopen. Deze manipulatie is daarom ook duidelijk aangetoond door o.a. GATA (Gold Anti-Trust Action) en er is op dit moment een rechtszaak aanhangig gemaakt door hen om deze manipulatie te beëindigen. Hoewel ik GATA weinig kans geef dit te winnen ben ik toch van mening dat de internationale bancaire sector en de overheden aan het kortste eind zullen trekken in de nabije toekomst.

Een uitstekend voorbeeld van hun naïviteit is dit verslag van de Nationabanken in Denemarken uit 1999:

,,The gold pool established by the central banks maintained a constant gold price, but had to supply the required amount of gold to the market. Consequently, the central banks’ total gold stocks fell by 18 per cent from 1960 to 1970. In the same period the total reserves increased by 5 per cent. Gold had thus begun to disappear from the monetary system before the latter’s collapse in 1971.”

Keer op keer is aangetoond dat uiteindelijk de vrije markt het wint van welke instantie of overheid dan ook en dat de consequenties desastreus zullen uitvallen, niet alleen voor hen, maar ook voor diegenen die hevig hebben geïnvesteerd in dit sprookje. Ik doel hiermee op mensen die geloof hebben in de dollar, euro, yen, yuan of welke fiatmunt dan ook. Want deze mensen hebben vrijwel niets van waarde in handen (papiergeld, obligaties, aandelencertificaten, hypotheek- en leningsdocumenten). Zij bezitten geen huizen (geleend bankgeld), geen bedrijven (opgeblazen aandelenwaarde), geen inventaris en auto’s (kredietmaatschappijen) en uiteindelijk geen goed betaald inkomen (hoge werkloosheid, laag betaalde banen, minimale uitkeringen, steun of subsidies). Let wel we moeten nu gaan concurreren met arme landen als Oost-Europa, India, China en de rest van Oost-Azië.

Om deze toenemende economische crisis het hoofd te bieden moet men wel de goudmarkt blijven manipuleren om het vertrouwen in hun valsemunterij te behouden. De regeringen zullen steeds meer repressieve maatregelen moeten nemen om de hordes van het hoogopgeleide moderne lompenproletariaat in bedwang te houden, vooral als dit toekomstige proletariaat merkt dat alles verdwenen is, zoals hun onroerend goed, investeringen, pensioenen en banen. In deze tijden van crises doen extreme ideologieën, demagogen en dictators het altijd heel erg goed.

Hieronder kunt u de geschiedenis vinden van de huidige politiek-economische problematiek:

www.gata.org/
www.gold-eagle.com/gold_dig…
www.gold-eagle.com/gold_dig…
www.atimes.com/atimes/Globa…
www.fame.org/HTM/Fekete_Ana…
www.afr.org/editorials/feke…
www.safehaven.com/showartic…
www.safehaven.com/showartic…
www.nationalbanken.dk/DNUK/…$FILE/nb02.htm
www.imf.org/external/pubs/f…

43 REACTIES

 1. Als er ook zo met goud gemanipuleerd wordt, wat betekent dat dan voor het beleggen in goud?
  Maakt dat het riskant?

 2. Als je in goud belegd, zorg dat je het goedje daadwerkelijk in bezit hebt!

  Dus, koop van die broodjes goud. Op die manier kan er niet mee gemanipuleerd worden. Het levert geen rente op, maar is wél de meest solide investering.

 3. [1] Beleggen in goud is eigenlijk de minst riskante investering, omdat dit edelmetaal uiteindelijk de monetaire standaard bepaalt. Als we kijken naar de geldhoeveelheid die er is bijgedrukt in de afgelopen decennia dan komen we uit op een bedag van $1700 (¤ 1377) per ounce goud (31,5 gram). Iedereen kan dus zien hoeveel goud gaat stijgen in de komende jaren als al het papiergeld (M1) moet worden verdisconteerd.

  [2] Inderdaad heeft Kim gelijk en is het veiligste om het goud in baarvorm te bezitten. Goudrekeningen bij bancaire instellingen blijven aanspraken, zodat in tijden van nood een bank deze aanspraken niet hoeft in te willigen, of als er sprake is van een faillissement. In beide gevallen is men zijn of haar goud kwijt.

 4. Albert,

  Enkele vraagjes :

  Ik las recent dat de Rothschildt’s uit de goudhandel zouden zijn gestapt ? Klopt dit en wat leid jij hieruit af ?

  Wat denk je van zilver ? The man of Steele schrijft :

  A falling dollar couldn’t be a surer bet than it is right this moment, here at the very tippy-top of the fifth and most prodigious bear market rally for the dollar since it started caving three years ago (and subsequently lost 1/3 of its value through the end of 2004).

  Conversely, look for gold to rise a bunch (that’s a technical term we financial mavens use for multi-digit percentage-point increases). Maybe we finally will see silver take off into the stratosphere. The only things stopping me from buying gold are (1) a lack of money and (2) the fact that the gold I have, I bought at an average $120 per oz less than it currently trades. I hate to spoil that beautiful average. Silver might be a better bet for other reasons.

  I got silver at an average of about $5.10 per ounce, but later in the game than I got gold, and after gold had made some significant strides. Today’s spot values show my gold up 37% and silver up 36%. Silver has performed better, considering the time value of money, and its fundamentals are much better, too. Besides, it has become clear that Greenspan’s Plunge Protection Team hammers only on S&P futures and gold contracts and pretty much leaves silver alone.

  In fact, word is that silver now is scarcer on planet Earth than is gold, since silver gets consumed in industrial uses prodigiously, whereas gold’s industrial uses are small. If you don’t count existing pimp jewelry, above-ground stocks of silver reportedly are nil, as well, for the first time ever, and likely to stay that way…probably forever. Silver gets mined primarily as a by product and rarely is mined directly. Price-driven new mine openings take a looooonnnnnng time to become productive.

  The counterpoint? The looming Depression II will see silver usage plummet. On the other other hand, since everybody in the world except Alan Greenspan considers both gold and silver to be money substitutes, silver investment should skyrocket – it’s not called "poor man’s gold" for nothing.

  Remember that, per production unit, the industrial consumption of either gold or silver is exceedingly small, so that industrial-demand-driven prices are very inelastic. In other words, the price of silver could triple and add but, perhaps, a penny (that’s a dollar in Greenspan money) to the cost of your next TV set. This potential, which does not exist for gold, could evaporate only if the world dispenses with its belief in silver as being money. In the immortal words of Clint Eastwood: "That ain’t gonna happen."

  Ook een paar zilverlingen aanschaffen ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 5. Goud en Zilver zijn altijd goed. In slechte tijden (oorlog etc) heeft het waarde : Als 1 persoon te eten heeft een 2 hebben honger wie van de twee zou meer kans maken op het eten, iemand met een staaf zilver of iemand met een mand vol papiergeld?

  En in goede tijden heeft het waarde. Zowel goud als zilver zitten in electronica en zijn nodig. Goud is zelfs een martiaal wat nodig is voor ruimtevaart.

  Ik heb ook nog zitten denken aan het laten persen van zilvermunten. Kosten lijken mee te vallen. In tijden van crisis verdomt handig.

 6. [3] Een andere goede en veilige manier om te beleggen in goud en zilver is via 100% gedekte "e-currencies" zoals:
  http://www.e-gold.com
  http://www.goldmoney.com
  http://www.pecunix.com
  http://www.1mdc.com

  De laatste koersen zijn te raadplegen via http://www.kitco.com

  Het "Gold Drivers 2005 report" van de nederlander Eric Hommelberg is een erg goede analyse over de vooruitzichten van goud als belegging:
  http://www.golddrivers.com/

  En soortgelijke analyses zijn te vinden op:
  http://newerainvestor.blogs

 7. beleggen in goud is achterhaald,
  beleggen in energie daarentegen,
  wetende dat men op dit moment
  bezig is met "superreactors"
  elektrabel is in franse handen,
  een superreactor is zoals koken
  met een hogedrukpot,
  als daar iets mis mee gaat,
  dan was tsernobil maar klein bier!
  windmolens geven maar juist genoeg energie om het standbylichtje van
  uw videorecorder te laten branden.
  auto’s op batterijen? verwarming?
  de markt ligt open,
  poen pakken!
  manupelatie, eerder een andere richting
  kiezen,zonder goud kunt ge leven,
  zonder energie,hoelang denk je?

 8. [4] Inderdaad Cincinnatus is zilver zeer waarschijnlijk een nog betere belegging is dan goud. De goud-zilver ratio staat normaal op 1-16 (dus 16 ounces zilver op 1 ounce goud). Nu is dat al opgelopen tot boven de 60. Dus zilver heeft nog een hogere stijging voor de boeg dan goud. Om op zeker te spelen zou ik mijn beleggingen spreiden over 50% goud en 50% zilver. Alles in baar natuurlijk, want goudrekeningen blijken altijd weer een schuldfactor in zich te hebben die niet altijd wordt ingelost helaas. Zo is uit het verleden wel gebleken.

 9. [8] Albert,

  Bedankt.Ik ga ook es snuffelen aan zilver(munten).

  Groetz,

  Cincinnatus.

 10. Albert,

  Waar kun je als gewone Nederlander baar zilver en goud kopen zonder dat je gigantische commissies hoeft te betalen?

 11. [10] Dat is mogelijk bij diverse bedrijven, zoals Kevelam in Garderen en Drijfhout in Amsterdam Z/O. Daar betaal je normaal de marktprijs van goud en zilver. Als je baar zilver koopt zit daar 19% BTW op, goud is BTW-vrij. Bovendien is het wellicht beter om in Duitsland zilver te kopen, omdat daar geen BTW op zilver zit.

 12. [8] Albert,

  Steele en jij gaan nog gelijk krijgen.
  Ik lees net een artikeltje dat wel rek ziet in de zilverkoers de komende jaren :

  SEES $50 SILVER NEXT 2-5 YEARS

  Friday, September 16, 2005 – FreeMarketNews.com

  Is silver, long in the shadows of gold’s 2005 rally, about to join the party? The “poor man’s gold” rose 20 cents to $7.21 in early trading Friday as gold hit a 17-year high and crossed over the $460-per-ounce. A Dow Jones MarketWatch commodity analyst Friday suggested silver could hit $50. “After suffering from a huge supply deficit for more than a decade, silver may be primed for a big rally,” wrote Myra P. Saefong.

  http://edit.store.yahoo.com

  Ook over de goudkoers is men nogal optimistisch : http://edit.store.yahoo.com

  Groetz,

  Cincinnatus.

 13. [13] Ja Cincinnatus, het is langzaam het geval, omdat meer en meer mensen en landen doorkrijgen dat papier steeds waardelozer wordt. Rusland, Polen, China en Argentinië massaal goud bijkopen om hun munten te dekken. De islamitische wereld is bezig met de gouden dinar en zilveren dirham. Mexico wil de peso laten dekken door zilver. De goudmarkten in Shanghai en Moskou zijn voor het grote publiek vrijgegeven. Dit is natuurlijk de doodsteek voor de fiatmuntindustrie van de VS, Japan en Europa. Uiteindelijk komt boontje om zijn loontje. In dit geval de oplichters en fraudeurs van de westerse politiek. De wraak is zoet.

 14. [14] Albert,

  Nja…ik denk dat als we in Europa een
  monetaire crisis zouden krijgen zoals
  in Argentinië 2001 of Rusland 1997
  niet zozeer de oplichters en fraudeurs van de westerse politiek maar de gewone spaarder de pineut zou zijn.

  Als je al je geld in goud hebt belegd,
  zou de ineenstorting van het fiatbankstelsel wel es de gelegenheid
  kunnen zijn om zeer goede zaakjes te doen maar als je zuurverdiende centjes
  gedeponeerd staan op een bankrekening
  of gedropt in een pensioenfondsje of
  je hebt nog een berg obligaties onder je matras ben je het geschoren schaap.

  Echter of het zo’n vaart zal lopen,valt nog af te wachten.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 15. [15] Ron Paul ziet de monetaire toekomst alleszins ook somber in.

  http://www.lewrockwell.com/

  Ik snap de argumenten wel (destijds carpoolde ik wel es met een trotskistisch econoom die me jaren geleden al wees op strukturele problemen met de dollar en waarschuwde
  dat als de dollar zou ophouden wereldreservemunt te zijn of de Chinezen door krijgen dat ze vooral
  papier kopen het zaakje wel es kopje onder zou gaan).

  Het probleem is dat als een gewone kloot als ik het snap zouden Greenspan en al die bankiers achter de federal reserve het zeker moeten snappen waaruit volgt
  dat ofwel ik (en de niet in de
  mainstream staande economen zoals die trotskistische econoom en de Oostenrijkers bij wie ik m’n oor wel es te luisteren leg)veel te simplistisch denk en niet weet waarover ik spreek en is het een zoveelste armageddonverhaal (denk aan de millinium-bug of de club van Rome)
  waar geen knijt van klopt ofwel zitten we in deeeep shit want er nadert een monetaire wereldcrisis en het politiek-monetaire esthablishment doet niks (of wil niks doen) om het te vermijden.Dan
  zitten we op de Titanic en varen volle kracht richting gletsjer terwijl het orkest speelt (best nu al een plaatsje in de reddingssloep boeken).

  Ik vermoed eigenlijk meer het eerste dan het tweede en verwacht niet een ineenstorting van het fiat money-systeem mee te maken waarmee niet gezegd is dat Greenspan niet best de drukpersen aan een wat lager tempo zou
  laten draaien.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 16. Als u als particlier goud koopt zijn er altijd extra kosten zo als daar zijn maakloon van een baar en verzendkosten. Laat u daarom niet verlijden om een klein baartje te kopen of dit moet van een particlier zijn. Een leuk om te kopen zijn baren van 100 gram goud. En let op dat er 999,9 in staat. Deze baren kan men zonder problemen inleveren. PE.

 17. [11] Ik heb het net gecontroleerd, maar in Duitsland wordt er wel degelijk 16% mwst over zilver gerekend.
  Zijn er landen waar er geen btw wordt gerekend voor zilver?

 18. Beste plek voor de aanschaf van edelmetaal (baren) is http://stores.ebay.nl/edelm
  Dat is een particulier die zilver aanbiedt zonder BTW, zonder baarloon etc. Goedkoopste plek in nederland en een ruim aanbod.

 19. Merrill Lynch IIF World Gold Fund is een optie.

  Rendementen

  sinds 1-1-2006 15,1%
  1 jaar 77,1%
  3 jaar 95,8%

  Ik zou mijn heil ergens anders zoeken als ik jou was

 20. [20] Wie kan mij informatie verschaffen over het op klein schaal investeren in goud?

 21. [18] Op het eerste zicht lijkt het misschien stom (de afstand), maar stel nu dat je er tóch op reis bent ofzo… Dan lijkt Zuid-Afrika volgens mijn eigen logica wel de beste plek om goud te gaan halen. (Krugerranden, goudstaven) Hoe het ginds zit met BTW en eventuele andere tax weet ik niet maar als grootste goudproducent ter wereld (waar ze wellicht ook graag euro’s zien binnenkomen nu dat onze relatief stabiele munt al een geruime tijd meer dan de dollar waard is) neem ik aan dat er toch een flinke hap uit de prijs moet gaan omdat men het water aan de bron haalt en aldus tussenpersonen hun percentjes uitschakelt….

 22. [24] [21] Precies 1 krugerrandje kost 530 Euro
  Als je op kleine schaal wilt investeren kom je al gauw met gouden vage jubileumtientjes uit met hogere kopermenging geloof ik.

  Hoe ze dan later getaxeert worden is dan ook wellicht de vraag

 23. [2] Broodjes kopen is mooi en veilig, maar niet gemakkelijk en alleen in vaste hoeveelheden verkrijgbaar.

Comments are closed.