Vroeger dachten we dat dit een zaak alleen voor Duitsers was. Nu blijkt dat er veel meer internationale bemoeienis en belangen een rol spelen.

De Topkandidaten Gerhard Schroeder en Angela Merkel proberen daar dan ook zoveel mogelijk gebruik van te maken.

Wladimir Putin uit Rusland wordt ingeschakeld om een contract voor een nieuwe gaspijpleiding te ondertekenen. Een bewijs hoe goed Gerhard voor de Duitse economie zorgt.
Een bezoek van Gerhard aan het kantoor van de grootste Turkse krant wordt breed uitgemeten. Dat heeft grote invloed zowel op de Turken die in Duitsland wonen en stemrecht hebben, als op Duitsers die voor of tegen toetreding van Turkije tot de EU zijn. Schroeder, als voorstander van die toetreding, gokt kennelijk op een positieve balans voor hemzelf .
Wouter Bos heeft zijn Nederlands werk op een zacht pitje gezet om in Duitsland te gaan helpen! Net als trouwens ook enkele andere Nederlandse politici.

Angela krijgt onder andere steun van Neelie Kroes vanuit de EU Commissie. Neelie zegt dat ze boel niet wil beïnvloeden (mag ze niet) maar spreekt wel overduidelijk dat het het beste zou zijn als Angela wint.

Afijn, de politiek ritselt internationaal.
Dertig procent van de Duitse kiezers is nog onbeslist. Er is daardoor nog niets over de uitslag te voorspellen.
We zien ook hier dat het politieke machtsspel van incidentele factoren afhangt. Logisch dat er daardoor niet de meest bekwame personen een land besturen.

Ons streven om de macht van politici te beperken blijkt ook hierdoor van het grootste belang voor ons aller toekomst.

7 REACTIES

  1. [1] Nja…als die FDP even "liberaal" is als de VVD (of VLD in Vlaanderen) maakt het weinig uit of zij dan wel de
    "linx-partei" van Lafontaine en de Oost-Duitse communisten de sleutel in handen krijgen.

    Ik weet niet genoeg van de FDP tegenwoordig om er zicht op te hebben maar Genscher en Klaus Kinkel destijds
    leken mij uit hetzelfde nep-liberale hout gesneden als zwendelaar Zalm, carrièrebureaucraat Van Aartsen en salonfascist Remkes.

    Groetz,

    Cincinnatus.

  2. [2] Tja.. ik verwacht ook zeker geen wonderen… Maar misschien is CDU/CSU + FDP minder schadelijk dan SPD+Groenen+ die hypocriete ex-communisten…

    We zullen zien.. wie de in het Nederlands vertaalde kieswijzer wil invullen moet naar:

    http://www.duitslandweb.nl/

    Als ik hem even snel invul kom ik op de FDP.. 2e wordt CDU/CSU en verassend.. de partij met de minste overeenkomsten is de SPD (Die Linke scoort om onduidelijke reden nog beter..)

  3. [3] Deze zomer in Zwitserland heb ik een interview met een van de (economische?) kopstukken van de FDP gezien. Ik was blij verrast door de echt liberale ideeen van deze man. Begippen als ‘nachtwakerstaat’ en flat-tax’ zijn een stap in de goede richting.

    Ik had toen sterk het gevoel dat de FDP meer liberaal is dan de VVD. Deze laatste club heeft meer overeenkomsten met de PvdA, dan met klassiek-liberalisme.

    Helaas is de FDP waarschijnlijk te klein om Frau Merkel ‘om’ te krijgen, maar ze heeft hen wel nodig voor een levensvatbaar kabinet, in sommige bonds-landen zijn ze voor zover ik weet ze wat invoedrijker en ook daar zal ze mee moeten rekenen.

    Bovendien een klein beetje druk de goede kant op, kan op termijn wellicht leiden tot een langzame verandering 8)

  4. [3] Laissez-Faire,

    Ik heb de test ook maar es snel gedaan
    en ook ik kom uit op de FDP als eerste keus (met wel wat overeenkomst), dan CDU/CSU (met een klein beetje overeenkomst) en geen overeenkomst met
    SPD, Grunen en communisten.

    Probleem is dat als ik zo’n Nederlandse test doe de VVD ook meestal als eerste uit de bus komt.Begrijpelijk want bij verkiezingen profileren ze zich wat meer als "liberale partij" en hebben het over deregulering, belasingverlaging en zetten zich af
    tegen PvdA en kleinlinks.

    Echter als ik zie wat de VVD er vervolgens in de regeringen waar ze sedert 1977 (op 5 jaar) na steeds deel heeft van uitgemaakt van bakt, heb ik
    voor dat beleid niet de minste sympathie en herken er weinig tot niks liberaal in.

    De EU-grondwet vond ik een collectivistisch gedrocht (FDP ook voor gestemd trouwens), ben tegen lidmaatschap voor Turkije,fanatiek tegen aanscherping van de wapenwet, fanatiek tegen quota-regelgevingen voor bedrijven en "positieve discriminatie",tegen kwartje van Kok, fanatiek tegen verhoging van welke belasting dan ook,
    tegen heffingen op buitenlandse spaartegoeden,tegen meer subsidies voor kunstenaars,enz… allemaal zaken waar de VVD mede verantwoordelijk voor is dus in praktijk kan ik met zo’n VVD
    niks (en hetzelfde geldt in nog sterkere mate voor "m’n" Vlaamse VLD).

    Ja maar de socialisten zijn nog erger ! Soms wel alhoewel dat geen regel is : zo staan de Chinese communisten op economisch gebied mijns inziens meer vrijheid voor dan de liberalen van de VVD.En de linkse Labour-regering van B-liar voert in het UK een economisch vrijere politiek dan het zogezegd rechtse kabinet
    van Balkenende en Zalm.In Nieuw-Zeeland was het in 1984 een linkse labour-regering die begon met een strak-munt-beleid,privatiseringen en dereguleringen (nadat een regering van
    conservatieven en liberalen niks had
    willen doen aan inperking van de welfarestaat).
    Uiteraard zijn er genoeg voobeelden
    van linkse regeringen die absoluut niet deugen en ik zal nooit iemand adviseren om zelfs maar te overwegen op socialisten te stemmen (moge ik ter
    plekke doodvallen indien ik dergelijke wandaad zou begaan) maar het geeft mij toch te denken dat zogezegde
    liberalen in de praktijk amper minder statistisch zijn dan de rooien.

    Ik weet nauwelijks iets van de tegenwoordige gang van zaken bij de FDP.Zou mooi zijn als ze zich in klassiek-liberale of tenminste al in Thatcheriaanse richting heeft bewogen…nachtwakerstaat en vlaktax lijken stappen in de goede richting.Echter ik zeg het de ongelovige Thomas na : eerst zien en dan geloven.

    [4]Jodocus,

    Zoals steeds ben je hoopvol 🙂
    Nja…laat ik voor 1 enkele keer afwijken van m’n gebruikelijk pessimisme en iets zeggen om de hoop te voeden : ook van Merkel wordt gezegd dat ze althans op economisch gebied voor meer "vrije markt" zou zijn.De vergelijking met Thatcher wordt al gemaakt.Haar economische adviseur (en beoogd minister van financieën) Paul Kirchhof schijnt erg voor een vlaktax gewonnen te zijn (en wordt daar de rooien fel op aangevallen).

    Maar eerst zien en dan geloven.

    Groetz,

    Cincinnatus.

  5. [5] Ik herrinner me plots dat he kwartje van Kok niet onder paars maar nog door Lubbers III is ingevoerd dus
    die misdaad zullen we de VVD niet primair aanrekenen (alhoewel ze natuurlijk na sedertdien 11 jaar in de regering te hebben gezeten er niet echt verdacht van kunnen worden zich veel moeite te hebben gegeven om het weer af te schaffen).

    Groetz,

    Cincinnatus.

Comments are closed.