Het naleven van alle nieuwe wetten en regels kost de Nederlandse samenleving 50 miljard Euro per jaar, oftewel 10% van het nationaal inkomen. Dit zei Eric Fischer , alg dir van het verbond van verzekeraars enige tijd geleden op een congres van Ernst en Young, volgens de Telegraaf.

Weer begin ik hier over die stomme regels en de daarbij horende kosten. Net als die CO2 doem-roepers, hoop ik door de kracht van herhaling, meer mensen te overtuigen dat we echt minder regels nodig hebben. Nu begint ook Robin Linschoten deze gedachte te onderschrijven: als voorzitter van het college Actal: dat zich inzet voor lagere administratieve lasten voor het bedrijfsleven, erkent hij dat er veel meer aan de hand is.
Want toen Fischer zijn verhaal hield, was de hele zorg operatie nog niet echt in gang gezet.
Voeg daar onzerzijds de enorme extra management lagen bij die verband houden met de regelgeving: het gaat er niet meer om of iets goed gedaan wordt, maar of het volgens de regels en protocollen is gedaan.
Dat dat vaak sub-optimalisatie of tot inefficiënt gedrag leidt is meestal niet aan de orde.
Hetgeen dus allemaal veel teveel onnodige kosten met zich meebrengt
Een heel andere libertarische reden om tegen al die regelgeving te zijn, is de enorme ingreep op je persoonlijke vrijheid: wij willen gewoon zelf kunnen bepalen of we (goedkopere) ongecontroleerde voeding(ssupplementen), kleding uit China of naar welke opleiding wij gaan en wanneer.
Het gedragveranderings streven van de politici ( ze bedoelen uw gedrag, niet dat van hun) is vaak nog erger dan het niet aan hun afspraken houden of de extra belastingen.
U kunt het in uw reacties nog veel meer aanvullen, hier besluit ik met de ‘regel’ : als ze nog meer regelen, hoeft er niets meer geregeld te worden!

2 REACTIES

  1. Het project loopt geolied, nog even en elke europeaan is als bijzonder opsporingsambtenaar in overheidsdienst bezig om van andere Europeanen zich aan de regels houden, de hogere BOA’s bedenken de nieuwste regels, zoals 3x daags juichen bij het standbeeld van Giscard d’Estaing op het dorpsplein – uiteraard ‘vrijwillig’. En als alles volkseigendom is geworden dan kosten deze controles niets mee. Ik ga denk ik maar eens kijken of ze in de U.K. nog een plekje vrij hebben voor mij…

  2. Tijdens de Algemene Beschouwingen hield Van Aartsen (VVD) een gloedvol betoogje over een exercitie van de Voedsel en Waren Autoriteit, de Europese opvolger van de Keuringsdienst van Waren, bij een propvol restaurantje op een zaterdagavond (!) De eigenaar, die zelf meewerkte om zijn gasten goed te bedienen, werd ondanks zijn verzoek ’s anderen daags terug te komen, gedwongen op stante pede bepaalde documenten op te snorren om te bewijzen, dat zijn inrichting (!) aan de Europese voorwaarden voldeed.

    Zo horen we het nog eens van een ander, maar Van Aartsen kreeg de handen van de collega-parlementariers niet op elkaar (laat staan die van het kabbie-net).

Comments are closed.