Je hoort Jan Peter de laatste tijd inderdaad niet meer zoveel over Normen en Waarden. Hij heeft het te druk met een nieuwe waarde: “slordigheid”.

Slordigheid is een “waarde” die nu goed van pas komt bij het afleiden van de essentie. Doordat Cees Veerman, Minister van Landbouw, zich sterk maakte voor subsidies, ontving hijzelf bijna 200.000 euro. Dit wordt zoveel mogelijk uit het blikveld gehouden door de aandacht te concentreren op “slordigheidjes” van Cees. Behalve zijn eigen boerderijen heeft hij namelijk nog een paar bijbaantjes, en die had hij niet opgegeven.

Slordigheid is een waarde? In dit geval ja, omdat het een prachtig excuus (hulpmiddel, instrument) is om de politici uit een moeilijk parket te helpen. De “norm” zou zijn de maatstaf waaraan de slordigheid zou moeten of mogen voldoen.

Het geval Veerman heeft tot gevolg gehad dat eens gekeken werd naar andere ministers en staatssecretarissen. En toen bleek dat er wel ongeveer 50 (vijftig) van die ongeoorloofde functies werden uitgeoefend! Staatssecretaris Pieter van Geel (CDA /milieu) heeft 11 van die functies en Laurens Jan Brinkhorst heeft 10 ongeoorloofde functies.
Door nu ook de andere politici erbij te betrekken wordt zeker de fout van Cees minder erg?
Dergelijke slordigheidjes worden de belastingbetaler overigens hoogst kwalijk genomen. Die komt er niet mee weg door gewoon te zeggen dat het een slordigheidje was!

De meeste van die functies zullen niet direct veel geld opleveren en daarom kunnen ze gemakkelijk worden afgedaan als kleinigheden waarover men zich niet druk moet maken. Op zich zijn het kleinigheden, alhoewel ze natuurlijk worden uitgevoerd in de tijd van de baas, en zijn het goede mogelijkheden voor het opbouwen van je relatiekring! Bovendien zijn deze politici dan ook nog betrokken bij organisaties die subsidie uit belastinggeld krijgen toegespeeld. Maar die komt dan van een ander departement!

De morele fout zit in het feit dat deze bewindslieden beslissen over het belastinggeld dat de producent heeft moeten betalen. Het geld van Jantje wordt aan Pietje gegeven, waarbij dan ook hun eigen positie wel of niet profiteert.

De juiste oplossing van de ontstane situatie in niet dat Cees nu aftreedt. Al zou die dat wel moeten doen!
De juiste oplossing is te zorgen dat de politici over veel minder zaken te beslissen hebben. Afschaffen van overheidstaken, en de mensen hun rechtmatig eigendom laten houden.
———————————————————————-
Zie ook:
De morele ineenstorting van de democratische rechtsstaat
www.vrijspreker.nl/blog/?it…
Veerman fout bij subsidies aan zichzelf?
www.vrijspreker.nl/blog/?it…
————————————————————————

2 REACTIES

  1. Tsja, speel dit ’s door naar Geert Wilders. Dan kan die hier een leuk toneelstukje over opvoeren. Kan die mooi Balkenende een hak zetten. Dat zou ‘m goed doen als mogelijk toekomstig premier!

    Ook zijn speech toen over de EU was grandioos. Wat werden mensen goed op hun plaats gezet!

  2. Op subsidiegebied heeft praktisch elke politieke partij uiteraard zijn specifieke partijbelangen. En politici houden zich maar al te graag met charitas bezig, als de fondsen uit de subsidiepot gehaald kunnen worden.

Comments are closed.