De Noren hebben de centrumrechtse coalitie van premier Bondevik weggestemd! Deze minderheidsregering regeerde de afgelopen jaren met steun van de vooruitgangspartij van Carl Hagen. Dit “blok” komt nu niet verder dan 82 zetels, tegenover het centrumlinkse “blok” met 87 zetels.

Het verlies is vooral te wijten aan de onpopulaire premier Bondevik van de Christelijke partij KRF. De regering heeft de afgelopen jaren drastisch bezuinigd. Dat viel niet bij iedere Noor in de goede smaak, omdat het land dankzij de olie en gas inkomsten over een flinke spaarpot beschikt.

De Noorse verkiezingen trokken zoals gewoonlijk weinig nieuws in Nederland. Opvallend was wel dat alleen de winst voor de sociaal-democraten het nieuws haalden. Bijna geen aandacht voor de historische overwinning van de partij van Carl Hagen. Nu de tweede partij van het land. en.wikipedia.org/wiki/Norwe…

De media in het buitenland schilderen de vooruitgangspartij hoofdzakelijk af als populistisch en/of extreem rechts. Toch onderscheidt deze partij zich duidelijk van Europese partijen die als extreem rechts worden betiteld. In het verleden was er voor deze partij wel belangstelling vanuit de “libertarische hoek”: http://www.libertarian.nl/vrijbrief/archives/001513.php

Nog steeds heeft de partij zeker een aantal interessante punten voor de politiek geïnteresseerden onder ons..

Zo noemt de partij zich zelf min of meer een Libertarische partij. Als basis neemt zij de constitutie van Noorwegen en de westerse cultuur, en christelijke kijk op het leven. Het hoofddoel van de partij: Sterke reductie van belastingen en overheidsinvloed. Daarnaast nemen ze ruimte in voor het individu en individuele vrijheid.

Een discussie punt is echter het migratiestandpunt. De vooruitgangspartij is een partij die immigratie strikt wil beperken, met name voor niet westerse culturen. Daarnaast is Carl Hagen een trouwe bondgenoot van de Staat Israël. Hij beschouwt de christelijke cultuur als superieur aan de cultuur van moslims. Een beruchte uitspraak is b.v. dat niet alle moslims terroristen zijn, maar wel bijna alle terroristen moslim.

Volgens de vooruitgangspartij heeft de staat taken op het gebied van:
Defensie
Buitenlandse zaken
Justitie
Onderwijs
Infrastructuur.

De partij valt dus niet zo maar in de “extreemrechtse hoek” te plaatsen bij partijen als het Vlaams Blok of het Front National.
Een betere vergelijking is mogelijk te maken met Geert Wilders en zijn Groep Wilders.

Misschien moet Wilders na zijn bezoeken aan de V.S. en Israël eens een bezoek brengen aan Oslo. Ongetwijfeld kan hij van de Vooruitgangspartij en Carl Hagen nog veel leren. De partij zal bij veel libertariers wel niet in de smaak vallen (zover libertarisme en partij politiek überhaupt samen gaan). Zo nomineerde de partij G.W. Bush voor de nobel prijs voor de vrede vanwege zijn optreden na 11 september.

Bronnen:
www.aftenposten.no/english/…
www.robert-schuman.org/angl…
en.wikipedia.org/wiki/Progr…

Voor de Noors sprekende onder ons: www.frp.no