De Engelse partuij UKIP (UK Independence Party) wil een referendum houden waarin de mensen zich kunnen uitspreken of ze nog in de EU willen blijven. Om dit te verwezenliken zijn ze begonnen met het verzamelen van handtekeningen.
Ze denken dat ze twee miljoen handtekeningen bij elkaar kunnen krijgen en dat dat voldoende zal zijn om Parlement en Regering te overtuigen dat dit referendum gehouden moet worden.
David Lott van de UKIP zegt dat zelfs als het niet lukt om het referendum voor elkaar te krijgen, dan nog is deze actie uitstekend geschikt om mensen attent te maken op de EU en op de nadelen die ieder individu daarvan ondervindt. Engeland heeft de EU niet nodig om over zijn eigen zaken te beslissen.
En dat de EU steeds meer over Engelse (en Nederlandse) zaken gaat beslissen, las u o.a. uit het voorgaande stukje.
De moeilijkheid die komt als Engeland in het referendum stemt om uit te treden, is dan nog dat er geen officiele procedure voor dit uittreden in de EU is. Iedereen zit gewoon in de fuik.
Dat betekent natuurlijk dat als een land wil uittreden, dat ze dan gewoon moeten zeggen dat ze er van nu af aan uit zijn (en bereid te onderhandelen of er nog oude verplichtingen moeten worden afgehandeld).
Met dit voorbeeld voor ogen is het nuttig om te overwegen of er in Nederland NU niet een dergelijke actie erg nuttig zou zijn.,
Nu de Brede Maatschappelijke Discussie over Europa nog steeds in de lucht hangt, maar plotseling kan beginnen, zou een dergelijke actie heel veel impact kunnen hebben.
Probleem: Wie gaat dit beginnen en wie zijn bereid om er aan mee te werken? Je kunt je opgeven bij info@vrijspreker.nl
De Vrijspreker zal een eventueel initiatief zo veel mogelijk ondersteunen.
Het wordt interessant hoe die ‘brede maatschappelijke discussie’ gaat worden gehouden. Ik vermoed dat het zal zijn in vertrouwde vergaderzaaltjes waar een handvol "goedgekeurde" burgers – waarschijnlijk partijleden – voorspelbare praatjes zal laten klinken. Ik betwijfel of meedoen aan die discussie interessant is vanwege het hoge D.D.R. gehalte dat het zal krijgen. Een campagne kan m.i. het beste zo veel mogelijk via internet worden gevoerd. Mensen met intekenlijsten benaderen is erg ingewikkeld en er zijn veel vrijwilligers en euro’s voor nodig.
[1] Mee eens dat die campagne vooral via internet gevoerd moet worden. Anders is het op dit moment niet te realiseren.
Er zijn tamelijk eenvoudige manieren om mensen te laten intekenen via het Net.
Met een inteken en registratiepagina kun je al bijna alles doen.
Essentieel blijft natuurlijk de persoon(personen) die het gaan DOEN!
[2]
Wie het ook gaat doen, het lijkt me in ieder geval belangrijk de juiste insteek te kiezen.
Daar bedoel ik mee dat het geen anti-EU campagne moet zijn, maar een pro-referendum campagne. Op die manier zul je, denk ik, meer mensen aanspreken.
De anti-EU campagne kunnen we dan doen als het referendum daar is.
En dan kom ik gelijk bij het praktische bezwaar, voor ons dan, tegen zo’n referendum; ik denk dat er geen maatschappelijke organisatie van betekenis (politieke partijen, vakbonden, NGO’s etc.) is die voor uittreding is. M.a.w.: we staan alleen.
[3]
Het zou toch zonde zijn als zo’n referendum er komt, en 90% stemt tegen uittreding…
[4]
Mee eens, Martin. We moeten niet m.m. dezelfde fout maken als de regering met het grondwettelijk referendum al denkend, dat, omdat wij zo graag uit de EU stappen, een meerderheid van Nederlanders dat nu ook al zou willen. We kunnen beter doorgaan met EU-corruptie-, fraudezaken en wat dies meer zij naar boven halen.
Bovendien zullen we moeten waar maken, wat "minder overheid" in de praktijk betekent en hoe we dat willen bereiken.
Groet,
Harry
[5]
Aan de andere kant zou zo’n referendum, of zelfs al de campagne daarvoor, wel weer het 1 en ander onder de aandacht brengen omtrent de EU.
Daarbij is het misschien niet zo erg om te verliezen, als het maar niet al te fors is.
Nadeel van een grote, maar misschien ook van een kleine, overwinning voor het pro-EU-kamp zou zijn dat de EU de komende jaren helemaal niet meer te stuiten is (‘we hebben er immers voor gekozen’).
Een dergelijke actie is ook in Nederland zeker nuttig. Ik hoop hier vandaag nog een logje over te schrijven op actiefront.nl.
Geld voor een domein heb ik ff niet, maar een subdomein bijv. nederlandonafhankelijk.actiefront.nl is wel mogelijk. Een site met een petitie hoeft ook al niks te kosten. Ik hoor het wel.
Soms heb je dat hè? Je begint te tikken en in een paar minuten is je logje klaar. Kijk dus op http://www.actiefront.nl
[6] [7]
Inderdaad, Martin. Let op Actiefront!. We moeten niet denken, dat een aktie tot uittreden uit de EU makkelijk zal slagen: de mensen laten zich gemakkelijk intimideren met valse argumenten.
Bovendien zullen de EU-landen (Frankrijk en Duitsland) vroeg of laat zelf allerlei sancties gaan opleggen, zoals import/export-quota en protectionistische maatregelen. Het publiek zal op korte termijn het dreigement te horen krijgen, dat de gevolgen van uittreding op termijn tot een (handels)oorlog binnen Europa zullen leiden, dat grote economische gevolgen zal hebben.
We moeten ons wel eerst behoorlijk voorbereiden. Op campagnegeld, zoals bij het grondwettelijk referendum zullen we evenmin hoeven te rekenen.
Bezint eer ge begint.
Comments are closed.