Het hoogste EU Gerechtshof heeft de macht van de Commissie aanzienlijk verhoogd door haar de macht te geven om aan lidstaten te verordonneren om criminele vervolgingen in te stellen tegen schenders van de EU-wetten. *)

Door deze uitspraak van het Europese Hof kunnen bvb. overtredingen tegen milieuregels beschouwd worden als misdaden.
Maar het gaat veel verder. José Barosso juichte dan ook dat een enorme beslissing was. Het betekent dat lidstaten die eenmaal hun kop in de lus gestoken hebben, ook gedwongen kunnen worden de EU-wetten op te volgen.
Niet alleen voor milieukwesties, maar o.a. ook voor zaken die betrekking hebben op de interne markt (bijna alles), gegevensbescherming, patenten, valsemunterij en klantbehandeling en noem maar op.

Het is moeilijk om het belang van deze beslissing te overschatten. De invloed van deze macht zullen de burgers pas over enige tijd ondervinden. En wat dat betref is het nu al te laat.
De Commissie realiseert zich dat er eventueel protesten komen en probeert die nu te sussen door te zeggen dat ze dit alleen zullen toepassen bij “ernstige” overtredingen.
Ja, aan mijn hoela! Dat is politieke belazerderij! Reken er maar op dat steeds nog meer zaken niet meer in Nederland maar in Brussel beoordeeld (en veroordeeld) zullen worden.
Het enige wat de burgers kunnen doen is wakker worden en wegen zoeken om hard uit die EU weg te rennen.
————————–
*) Zie www.vrijspreker.nl/blog/?it…