Vandaag begint de zestigste Topvergadering van de UN in New York waarbij premier Balkenende, minister Bot (Buitenlandse Zaken) en minister Van Ardenne (Ontwikkelingszaken) aanwezig zijn.
Bij dergelijke happeningen zitten we altijd met de vrees voor nieuwe verplichtingen die de politici weer mee naar huis brengen.

Er is op het laatste moment tussen de 191 landen een “akkoord” over een “verklaring” bereikt.
Ik begrijp dit nog niet helemaal, want een akkoord bereik je meestal op het eind en niet aan het begin. Nog versterkt door een opmerking van Jan Peter die zegt tevreden te zijn over de uitkomst van de onderhandelingen, maar kondigde aan de komende dagen en de maanden erna nog “te knokken” voor verdere verbeteringen. Nog meer verplichtingen voor ons? Inderdaad, reken daar maar op.

Er schijnt een akkoord bereikt te zijn over ontwikkelingssamenwerking, de zogenoemde millenniumdoelen, terrorismebestrijding, mensenrechten en hervormingen van de VN zelf, maar nog niet over non- proliferatie van nucleaire technologie en ontwapening uit de tekst zijn gehouden.

Jan Peter is verheugd over de op te richten vredescommissie van de VN die landen gaat helpen in de eerste wederopbouwfase na een gewapend conflict), over het principe van de ‘verantwoordelijkheid om te beschermen’ (VN-lidstaten moeten ingrijpen als ergens genocide of oorlogsmisdaden dreigen), over de hervormingen van het management van de VN en over terrorisme bestrijding. Allemaal meer kosten voor de belastingbetaler.
Als tegenvallers noemde Balkenende dat er geen overeenstemming is over het oprichten van een nieuwe mensenrechtenraad, die de oude slecht werkende mensenrechtencommissie moest vervangen.

Het zou prachtig zijn als de UN een praatclub zou zijn waar de “volkeren” elkaar kunnen ontmoeten. Het is echter veel meer een organisatie die streeft naar een wereldoverheersing door steeds meer “rechten en verplichtingen” te creëren en de macht om deze te controleren naar zich toe trekt.

Laten we ons eerst maar concentreren om uit de euro en uit de EU te stappen en daarna onze houding ten opzichte van UN nog eens bezien.

3 REACTIES

 1. Ik ben met je eens Hub: uit de euro, uit de EU en dan wat mij betreft een Nederlandse ‘Bolton’ naar de VN sturen om het te helpen afslanken. Balkenende komt aldaar alleen het obligate en ongefundeerde 0,7% standje doen en is als een kind zo blij met een VN-vredescommissie (sic! het is gewoon een: blijft u maar lekker troep maken, wij ruimen het dan graag naderhand voor u op-dienst!). Nergens klinkt ook maar een begin door van een stimulans tot zelfredzaamheid, of een oproep tot stevig onderzoek naar waar toch al die honderden miljarden gebleven zijn.
  Wat is dat toch met die blinde en dove Afrika-geilheid van politici. Zoals Balkenende de Nederlandse afgedwongen geldsmijterij staat rond te sputteren ‘runt’ hij ook dat in crisis verkerende suffertje van Europa: lezen doet hij niet, diep denken ook niet, hij papegaait maar wat. Dit artikel bijvoorbeeld heeft hij niet gelezen: ‘One frequently-cited example is Kenya. During a 15-year period its government sold the same agricultural reform to the World Bank four times, each time reversing it after receipt of the aid.’1) en dit ook niet bijvoorbeeld ‘Don’t insult Africa, this continent so rich yet so badly led. Instead, insult its leaders, who have ruined everything.’2) Gewoon maar een paar van de vele bekende alarmbellen die in ieder geval Balkenende cs niet aan het denken zetten. Integendeel: meer! smijt, meer! 3)

  1) http://www.techcentralstati
  2) http://www.iht.com/articles
  3) http://www.bn.nl/ShowANPNie

 2. Waar je steeds vaker geluiden hoort dat er een wereldregering zou moeten zijn, omdat we die bij bepaalde kwesties (zich misdragende staatshoofden b.v.) eigenlijk erg missen, en omdat de invloed van de V.S. beslist gebroken zou moeten worden, lijkt de VN zich de geroepene te voelen die plaats van wereldregering in te nemen. Er is een duidelijke tendens in die richting.
  Daarom moeten we die organisatie eigenlijk alleen maar wantrouwen.
  Het lijkt vooral een club van Gaya-believers, socialisten en anti-semieten. Daar is wereldbemoeizucht beslist niet in goede handen.
  Was Balkenende maar stevig kritisch, i.p.v. blij meewerkend.

 3. [2] In dat verband is het natuurlijk erg veelzeggend dat GW Bush de USA opnieuw lid heeft gemaakt van de UNESCO (een UNO-dochter) waar ze onder Ronald Reagan waren uitgestapt.

  Groetz,

  Cincinnatus.

Comments are closed.