Forces International heeft 12 Oktober 2005 uitgeroepen tot “Wereldrokersdag”.

Er zijn heel wat libertariërs die rokers zijn, in tegenstelling tot mezelf.
Maar toch vind ik het belangrijk om aan de actie van Forces aandacht te schenken.
Het gaat hier om de strijd voor “Vrijheid” in het algemeen en de strijd voor de “Vrijheid om te kiezen om te roken of niet te roken, in het bijzonder.

Het libertarisme is dan ook een groot tegenstander van al die wetten die wat roken betreft een inbreuk maken op de persoonlijke vrijheid. Iedereen moet zelf die keuze kunnen maken.

Over het “meeroken” is al heel veel geschreven. Bezoek daarvoor desgewenst de site van Forces Nederland: www.forces-nl.org/ en worldsmokersday.org/

De libertarische opvatting is dat wel of niet roken in een bepaalde ruimte helemaal een zaak is van de eigenaar van die ruimte. Iedereen maakt in zijn eigen huis uit wat er wel of niet mag.
Ditzelfde principe geldt ook in ander privé-eigendom zoals café, restaurant, fabriek, kantoor enz. Ook daar hoort de eigenaar uit te maken wat er wel of niet mag. Niet de een of andere politicus in Den Haag!

In publiek eigendom, overheidsgebouwen bvb., zou je kunnen zeggen dat de overheid de “eigenaar” is. Daar zou dus een algemeen verbod denkbaar kunnen zijn. Maar die gebouwen zijn betaald door ALLE belastingbetalers. Daar zitten ook rokers bij! Die hebben dan ook een logisch recht om in die gebouwen (waaraan zij als belastingbetaler hebben meebetaald) een mogelijkheid te hebben om te roken.
De verbiedende overheid zou daar dus een voorziening voor moeten treffen.

4 REACTIES

 1. Bedankt, Hub, vor het plaatsen van dit stuk over Wereldrokersdag!
  Bij mij hangt de vlag uit. Zowel op mijn weblog als in het echt.
  Ik wacht op reacties van buurtbewoners. Mochten die de moeite waard zijn, dan post ik ze wel.

  Op 2 november ga ik weer vlaggen, maar dan uiteraard halfstok.

 2. Ik sluit me volledig aan bij het commentaar van Hub! Waar en waarmee houdt het op???

 3. Ik heb vandaag wel wat bekijks gehad van passanten, maar niemand heeft wat gevraagd.
  Natuurlijk ga ik wèl door met deze actie, want het moet nl. vooral gaan opvallen als ik ineens niet vlag op 30 april of 5 mei.
  Dit verhaal krijgt dus zondermeer een staartje.

Comments are closed.