Natuurlijk is het een volkomen eerzaam beroep: Heks. Ik ben de laatste om de spot te drijven met iemand die zich wil bekwamen in dit eeuwenoude ambacht. Iemand die z’n droom probeert na te leven en daarvoor in de leer gaat bij beroeps-heks Margarita van ‘De Heksenhoeve’ verdient alle respect.

Mensen doen wel vreemdere zaken dan dit. De een spaart sigare(n)bandjes en de ander traint zich suf om hoger te springen dan ieder ander. De een is voorziter van een vakbond en de ander bestudeerd het sexleven van de drosofila melanogaster (fruitvlieg). Er zijn zelfs mensen die als hobby slangen of spinnen als huisdier houden, of stukjes schrijven op een weblog!

Laat iedereen gerust ‘zijn ding’ doen, zolang hij daar anderen geen overlast mee bezorgt…

De fiscus heeft nu besloten om een heks in spe, belastingaftrek te geven voor de kosten van ¤ 2197,- wegens het volgen van een – voor zover ik weet niet officieel erkende – heksenopleiding. Volgens staatssecretaris Wijn trad de vrouw op als actrice bij festiviteiten en bedrijfs-trainingen en wil zij haar activiteiten uitbreiden door workshops te geven over de Middeleeuwen en hekserij.

             

U begrijpt dat ik nu jaloers ben! Zijn hoeft minder belasting te betalen omdat ze ‘haar activiteiten wil uitbreiden’. Dat wil ik ook! En met mij waarschijnlijk vele hobbyisten en zelfstandigen!

De heer Wijn heeft nu de deur geopend voor het volgen van vrijwel elke opleiding of training, MET KORTING. Zorg dat u ‘uw activiteiten wilt uitbreiden’ (of dat u optreed als actrice) en u zit gebeiteld. De cursus ‘Bloemschikken voor gevorderden’, de training ‘Hoe fop ik m’n Schoonmoeder’, de beginnerscursus ‘lol hebben op vakantie in een ver buitenland’, dit alles is voortaan aftrekbaar. En als uw belastingadviseur het nog niet wist, stuur hem dan snel dit artikel door.

Zelfs áls ik kon toveren was ik hier niet opgekomen.

Nu kan ik niet toveren, maar wel nadenken. Het lijkt me eigenlijk tijd worden om elkaar weer eens als grote mensen te behandelen en te stoppen met het spelletje “hoe krijg ik IETS van mijn gestolen geld terug”.
Blijkbaar vinden we het normaal dat de fiscus ons eerst half uitkleedt.
“Heb ik soms wat van je aan?”,
“JA!! Hier ermee!”,
“Oh, eh, sorry hoor, pak maar…”
En vervolgens gaan we kruimeltjes zoeken om hem ‘lekker terug te pakken!’. “Ha, ha!”

Terecht dat deze dame haar heksen-cursus aftrekt!
Het bizarre is vooral, dat dat nodig is!

zie: Metro, 25-10-2005

14 REACTIES

 1. Volgens mij zit je er een beetje naast, Jodocus.

  De betrokken heks mag de kosten van de opleiding aftrekken omdat het beroepskosten zijn. Wanneer de beheerder van deze site besluit Vrijspreker BV op te richten en een webmaster cursus gaat doen mag hij de kosten daarvoor ook aftrekken (van zijn belastbaar inkomen). De kosten mocht zij aftrekken omdat haar BEROEP Heks zijn is; zij verhuurt zichzelf om Wicca achtige praktijken te demonstreren en bedrijfsfeesten op te vrolijken. Ze geeft ook serieuzere trainingen aan mensen die Wicca als religie willen uitoefenen.

  Met dat in je achterhoofd kun je nagaan dat wanneer een dominee of Rabbijn zijn opleidingskosten mag aftrekken een Wicca [insert title] dat ook mag. En dat wanneer je trainingen Objectivistische filosofie geeft jij de kosten voor een vervolgopleiding af mag trekken, iemand die Hekserij cursussen geeft dat ook mag.

  In het kort, in jouw artikel proef ik sterk jouw persoonlijke mening over heksen. Dat beïnvloedt je redeneren over dit geval. Jij maakt het heksengebeuren tot onderwerp en je neemt de media hype klakkeloos over. Terwijl het werkelijke onderwerp het aftrekken van beroepskosten voor een éénmans (okee, vrouws)zaak is.

  cheers,

  Kaye

 2. Hekserij een volkomen eerbaar beroep ?

  Nou nee…het is bedriegerij en irrationele humbug zoals wel meer van die new age-ongein…belegen bijgeloof dat helaas weer is opgewarmd.

  Inzake de fiscale aftrekbaarheid van de kosten voor opleiding tot charlatan : belasting is diefstal.Die dame zou op haar hocus pocus geen belasting behoeven te dokken (en dus ook geen kosten kunnen inbrengen).Ik
  veronderstel dat het ok is dat ze via een omweg toch een deel van haar geld van de staat terugkrijgt.

  Nu de kerkelijke achterban langzaam uitsterft, zoekt het CDA zich een nieuw kiezerskorps.Gedesorienteerde dames die zich verliezen in de nieuwe "spiritualiteit" lijken een welkome prooi.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 3. [2] Nou ben ik het met je eens dat belasting diefstal is. Maar hoe juist is terugstelen wat oorspronkelijk van jou was? Dat ik zelf zoveel mogelijk aftrek lijkt me antwoord genoeg en ik gun ons heksje iedere aftrekpost die ze kan verzinnen.

  Watbetreft jouw stelling hekserij irrationele humbug is, wil ik opmerken dat die stelling wat mij betreft op iedere religie van toepassing is. Dus wanneer een gullable Rabbijn zijn cursus ’torah rollen oprollen zonder ze te mollen’ mag aftrekken en de priester zijn cursus Wierook slingeren kan aftrekken dan mag een heks dat toch ook?

 4. [3] Kaye,

  Ik denk dat we het hierover eens zijn.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 5. [1]
  Kaye,

  Volgens mij heb jij gelijk en zit ik er een beetje naast.

  Mijn verwarring zit er denk ik in, dat heks-zijn volgens mij een levenshouding is of religie of natuurgodsdienst of zoiets. De een vind dít leuk, en de ander dát. Vandaar dat ik tijdens het schrijven onbewust een beeld had van een hobby, en de aftrekbaarheid daarvan.

  Maar je hebt gelijk. Het is OOK gewoon een beroep, en inderdaad ze zou wel gek zijn als ze dit niet opvoert onder beroepskosten.

  Eigenlijk is het op zich ook vreemd dat hobby-cursussen niet aftrekbaar zijn. Een rustgevende cursus bloemschikken kan ook postief uitwerken voor iemands werk. 🙂

  Kern van de zaak blijft, dat het ziek is dat we eerst belasting moeten betalen, en dan verwoedde pogingen doen om er iets van terug te zien.

  Dank voor je alerte reactie,

  Jodocus

 6. [5] Kern van de zaak blijft, dat het ziek is dat we eerst belasting moeten betalen, en dan verwoedde pogingen doen om er iets van terug te zien.

  Helemaal waar, Jodocus!

 7. Hoii,,
  ten eerste wil ik jullie even een paar dingen duidelijk maken. Heksen zijn niet de oude vrouwen in sprookjes die liefde en geld kunnen toveren. Deze vrouw kan door haar opleiding geen gestolen geld terugtoveren. Heksen bestaan, maar dan niet de heksen die jullie denken. Heksen zijn mensen die veel van de natuur houden, en die zich bezig houden met dingen die hun interesseren,, en ja dat is soms ook kijken in de toekomst, en het maken van drankjes. Maar ze zijn niet bezig met het ’toveren’ van dingen, of het beheksen van andere mensen. Heksen zijn mensen zoals jij en ik. Heks zijn kan een heel normaal beroep zijn, en het is ook een geloof, en manier van leven. Sommige van jullie zouden eerst eens goed op moeten zoeken wat een heks zijn nou precies inhoud voordat je zegt dat het onzin is dat ze bestaan. Trouwens, ik vind het heel erg goed dat de kosten van zo’n opleiding afgetrokken kunnen worden.

  Dit wou ik even zeggen, wat je zelf vind, moet je zelf weten. Maar ik weet dat heksen bestaan, want ik ben er zelf een. Niet iedereen hoeft het daar mee eens te zijn.

  Groetjes, Roos.

 8. [12] Denkend aan Hedy d’Ancona, Hanja
  Maij Weggen en Nelie Smit-Kroes-Peper
  denk ik dat je gelijk hebt : heksen bestaan…

 9. jah tuurlijk
  heksen bestaan niet eens
  doe ff normaal mens je bnt volwassen
  gr anoniem

Comments are closed.