De PvdA heeft een nieuwe stunt bedacht. Ze hebben een voorstel gedaan dat minima, omdat ze zo weinig belasting betalen dat daar onmogelijk een belastingvoordeel uit kan komen, extra geld gaan krijgen. Ja ja, de wereld op zijn kop. Het zijn van minimumlijder wordt beloond.

Even kijken of ik dit nog begrijp.

Nederland kent een progressief belastingstelsel. Dat komt er op neer dat iemand die hard werkt, veel presteert, en daar ook terecht goed voor wordt beloond, extra zwaar wordt gegrepen door een hoger belastingtarief. Hoger dan iemand die de kantjes er vanaf loopt, weinig presteert, en daarom ook minder wordt beloond.

Deze laatste categorie betaalt dus kennelijk vrijwel geen belasting. Wel krijgen ze allerlei tegemoetkomingen van de overheid, zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag, allerlei vrijstellingen van heffingen. Een eerste beloning van ledigheid dus.

En nu wil de PvdA dat ledigheid dus nog extra wordt beloond, omdat mensen die veel belasting betalen in staat zijn om die pijn te verzachten middels kortingen op de heffing. De logica ontgaat mij volkomen.

Een en ander kwam mij trouwens onder ogen op: www.telegraaf.nl/binnenland…

Bijdrage van “Een libertariër”

12 REACTIES

 1. Waarmee de PvdA ook iedere prikkel om sociaal economisch aan je vooruitgang te werken weg neemt. Hiermee houdt de PvdA haar eigen electoraar -sociaal economisch lagere klassen- in stand. Klinkt pervers.

  PS: Mijn eerste posting, de vondst van de week deze site!

 2. [1] Zeer goed opgemerkt, de PvdA heeft er alle belang bij om onderklassen in stand te houden, en creëert die desnoods zelf door groepen als zielig of slachtoffer neer te zetten. Zo kunnen ze dan hun zogenaamd sociale gezicht laten zien, dat dus helemaal niet sociaal is, maar gewoon een feodaal systeem nastreeft. De elite bestaat in zo’n systeem uiteraard uit partijbonzen van de dan nog als enige toegestane PvdA, en de rest van het volk is het pauperende grauw.

 3. verdeel en heers,
  de ruilhandel is het begin geweest
  van al de elende op de wereld,
  of vinden jullie het normaal,
  dat zo weinig mensen heel veel hebben,
  en zovelen zo weinig.
  vertel dat maar eens tegen de mensen
  die sterven van honger en dorst,
  die geen dak boven hun hoofd hebben,
  die illegaal zijn,
  wereldburgers was toch de naam?

 4. [4] Vertel ook maar gelijk tegen de russen ten tijde van Stalin dat het communisme de oplossing is!

 5. Deze politiek is voor mietjes. Verschuil je maar op loze beloftes en het "links, rechts" bladibla.

 6. "Nederland kent een progressief belastingstelsel. Dat komt er op neer dat iemand die hard werkt, veel presteert, en daar ook terecht goed voor wordt beloond, extra zwaar wordt gegrepen door een hoger belastingtarief. Hoger dan iemand die de kantjes er vanaf loopt, weinig presteert, en daarom ook minder wordt beloond."

  Eens even kijken of ik dit nog begrijp:
  Iemand die hard werkt? Of ook iemand die in weelde geboren is? Of iemand die beroepsmatig beurssspeculant / vermogensvermeerderaar is? Of iemand in de top van het UWV? Of iemand anywhere in de top van een of ander staatsinstituut, sub-staatsinstituut of multinational die het eigen salaris zelf bepaald? Zoals het kabinet? Of iemand die door geboorte het geluk kent gezegend te zijn met een perfect stel hersens waardoor hij/zij passerende (financiele) kansen in het leven volledig weet aan te grijpen? Zo kan ik nog wel even doorgaan…

  Van hard werken alleen is nog nooit iemand rijk geworden. Als dat wel zo was zou morgen iedereen op deze planeet hard gaan werken!!

  Veel presteerd? Op de zaak of in bed? Of beide? Waar ik maar mee wil zeggen dat je het niet moet hebben over ‘presteren’ maar over het ‘genereren van geld’ en / of goederen.

  Hoog belastingtarief: Waar moet ik tekenen om levenslang het hoogste belastingtarief te mogen betalen?

  Hoger dan iemand die de kantjes er van afloopt: Ik ken anders genoeg MT-leden, politici, ambtenaren en regenten die er de kantjes behoorlijk van af lopen. Mogen die dat wel?

  PS: Ik hoop dat de gemiddelde libertarische lezer zal begrijpen dat dit commentaar in uitdrukkelijk gechargeerde vorm is neergezet. Alhoewel ik meen mezelf tot zeer na aan de ‘club van libertariers’ te kunnen positioneren moet me wel van het hart dat ik de ongenuanceerdheid waarmee sommige topics op deze website worden gereflecteerd ronduit stuitend vind.

  Ik vind dat oprecht jammer voor de "Libertarische" gedachte.

 7. Ik krijg al korting op de heffing anders kom ik mijn bed echt niet uit s’morgens.
  Dat probleem heb je met belasting heffen, ik ga echt niet met 1100 euro naar huis.
  Eigenlijk lossen ze met die loonheffingskortingen een probleem op wat ze zelf veroorzaken of niet?

 8. [4] de ruilhandel is het begin geweest
  van al de welvaart en ontwikkeling op de wereld.
  Zonder dit waren we gelijk geweest:net als schapen honden enz

 9. [1] [3] Precies! En in Nijmegen krijgt de ‘onderklasse’ zelfs een koelkast of wasmachine als ‘gift’ van de plaatselijke robin-hood-overheid*. Ontwikkelingshulp in Nederland. Dus niets meer om naar te streven, om risico’s voor te nemen, om je handen voor uit de mouwen te steken. Nu dat pvda plannetje nog en NL zakt langzaam weg in een zelfgenoegzame slaap.

  * http://www.telegraaf.nl/bin

 10. Mij ontgaat die logica ook. het is echter reeds een feit in België.

 11. [11] Jij hebt het over het beroven van Vlaanderen om Wallonië te vreten te geven?

Comments are closed.