De Europese commissie heeft gisteren een tweede grote ronde van vereenvoudigingen en aanpassingen van de Europese regelgeving aangekondigd.
Die moet er voor zorgen dat de administratieve lastendruk en de rompslomp voor burgers en vooral voor bedrijven worden verminderd.
(Krijgen ze eindelijk een beetje door, daar in Brussel, wat een van de werkelijke redenen was om nee tegen de “Europese grondwet” te zeggen.?)

In de komende drie jaar zullen maar liefst 222 Europese regelingen en nog eens 1400 verordeningen zeer kritisch worden bekeken. Waar nodig worden de regelingen aangepast om deze minder hinderlijk te maken voor de EU bevolking.
Dit zijn welgeteld 2.5 regelingen of verordeningen per dag. Hoeveel ambtenaren heeft de EU hier extra voor nodig? Je kunt toch niet verlangen dat de huidige bezetting, die nog steeds druk doende is om meer regelingen en verordeningen te bedenken, mentaal in gevaar komt om opeens over afschaffen of aanpassen te gaan denken! Wat gebeurt er met hun banen dan? Die zullen ze echt wel weten te beschermen.

De stap volgt op het eerdere besluit van de eurocommissaris G.Verheugen (economie) om een groot aantal nog niet ingevoerde wetsvoorstellen en regelingen te schrappen.
Daarbij verdwenen 68 Brusselse regelingen en wetsvoorstellen, die allemaal al meer dan anderhalf jaar op de plank lagen, in de prullenbak. (Wat voor een ellende is ons nu weer bespaard gebleven?)
Heel hartelijk bedankt mijnheer Verheugen!

“Vandaag zetten we een nieuwe stap om Europa minder duur, minder bureaucratisch en effectiever te maken”, aldus een tevreden Verheugen, die het terugdringen van de administratieve lastendruk tot een van zijn speerpunten heeft gemaakt.
Balkenende luister wat hij zegt: “het wordt minder duur”, dus neem je kans waar en vraag een miljard euro korting op de Nederlandse bijdrage, zoals je beloofd had te zullen doen.
Volgens Verheugen kan het schrappen en verbeteren van regels niet alleen het vertrouwen van de burgers in Europa doen toenemen, maar wordt de unie op deze manier ook een krachtiger speler op de wereldmarkt.

Waarom zou het vertrouwen door het schrappen en verbeteren van regels toenemen? Politici zeggen nog steeds we gaan dit doen, om vervolgens op hun toezegging terug te komen of juist het tegenovergestelde te doen.
Waarschijnlijk zullen Frankrijk en Duitsland het er niet mee eens zijn, dus gebeurt er niets.

Daarnaast wil de eurocommissaris daar waar mogelijk overgaan op enkelvoudige EU regels, waardoor iedere keer in een klap 25 nationale regelingen overbodig worden.
Voorbeelden zijn het bundelen van de tientallen regelingen rondom zaken als asbest en cosmetica, terwijl ook de kwaliteitsregels rondom onder meer azijn en hout worden vereenvoudigd.

Hij wil in een klap de nationale regelingen overbodig laten worden. Nu vindt ik dat ook een goed idee, maar om deze te vervangen door een Brusselse regeling stelt me teleur.
Heer Verheugen ik heb een beter idee om Europa minder duur, minder bureaucratisch en effectiever te maken, schaf de EU af.

We hebben u en uw kameraden niet nodig om op de kwaliteit van producten te passen, of om te bepalen hoe en met wie we in de wereld zaken willen doen.
Maakt de producten en diensten automatisch stukken goedkoper en op deze manier worden we echt een krachtige speler op de wereldmarkt.

3 REACTIES

 1. Het sociale aspect ligt op de tocht, Blair doet ook aan zakkenvullen.

  Hoogachtend, Jan Molendijk (Spijkenisse)

 2. de westerse maatschappij heeft het
  terrorisme niet nodig,
  ze is bezig zichzelf op te blazen.

 3. Louis,ik heb het verhaal van jonathan ,dat onder anderen op de cd die jij me gaf stond, voor de helft gelezen. Ik wil je graag vertellen wat ik ervan vind als ‘de jeugd’ verklaard zijnde. Laat me je email aub weten.
  vlemvlemvlem@hotmail.com

Comments are closed.