Window-dressing ten top:

Bij het Islamitisch bankieren mag geen rente berekend worden.

Rente bestaat uit drie componenten:

01. de reële rentevoet

02. een vergoeding voor de inflatie

03. een risicopercentage dat bepaald wordt op grond van het risicoprofiel van de lener.

Bij het Islamitisch bankieren mogen om duistere redenen geen van de drie componenten resulteren in het vragen van een vergoeding voor het lenen van geld.
Het probleem is nu dat op deze basis veel mensen geld op willen nemen in de vorm van een renteloze lening, maar dat niemand bereid is om geld uit te lenen. Want als men het geld in zijn bureaulade stopt, blijft het hetzelfde zonder dat men het risico loopt dat de lening niet terugbetaald wordt; converteert men het in goud, zilver of iets anders, dan wordt men op lange termijn eveneens voor inflatie gecompenseerd.
Hoewel de marktplaats voor geldleningen door toepassing van de regels voor het Islamitisch bankieren op deze wijze grondig vernietigd is, blijft de behoefte bestaan om leningen op te nemen.

Er zijn ook wel mensen die uit willen lenen. Partijen kijken elkaar aan en willen wel een transactie afsluiten, maar mogen dit niet.
Omdat implementering van dit verbod economische groei ernstig belemmert en in feite een maatschappij statisch en onleefbaar maakt, is hier iets op gevonden.

Bij het Islamitisch bankieren mag een vergoeding betaald worden die gebaseerd is op het feit, dat de lener winst maakt met het geleende geld. De uitlener mag nu delen in deze winst. Wonderlijkerwijze hoeft de uitlener niet mede te delen in een eventueel verlies en ook wonderlijkerwijze is de te betalen vergoeding ongeveer gelijk aan de rente die berekend wordt bij niet Islamitisch bankieren en daalt en stijgt door de tijd heen, net zoals de rente bij het niet Islamitisch bankieren.
Het interessante is dat zij die Islamitisch bankieren, de niet Islamitische markt nodig hebben om vast te stellen, welke de rentepercentages zijn, op dezelfde wijze als een communistisch systeem naar een markteconomie moet gluren om de prijzen van grondstoffen te weten te komen.
HalalMorgages.com biedt nu zogenaamde renteloze hypotheken aan. De eigendom van een aangekocht huis wordt overgedragen aan een bank die het huis verhuurt aan de bewoner. Een deel van de huursom wordt gebruikt voor betaling van de koopsom. En wonder boven wonder: dit gaat geheel renteloos!!!!

Al met al toont het bovenstaande aan, dat het Islamitisch bankieren een farce is en bij een dringend nodige modernisering van de Islam beter afgeschaft kan worden, want het kost alleen maar extra tijd en daardoor extra geld, dat beter op andere wijze besteed zou kunnen worden.
Het is mogelijk dat bepaalde aspecten van het Islamitisch bankieren mij ontgaan. Misschien dat iemand zo vriendelijk zou willen zijn, mij hierop te wijzen?

27 REACTIES

 1. Ik las ooit ergens iets vergelijkbaars over hoe de prijzen van ‘Max Havelaar’ producten tot stand komen. MH gaat er (blijkbaar) van uit dat de marktprijzen niet deugen, dus berekend men boven op de marktprijs een toeslag om de prijs ‘eerlijk’ (hoezo?) te maken. Ook hier kan men niet zelfstandig de ‘juiste’ prijs bepalen.

  Wat islamitisch bankieren betreft lijkt het mij logisch dat Allah het beter weet en de rentevoet kan bepalen. Waarom zou je geld lenen om een huis bouwen als je ook een mooie grot kan krijgen in Tora Bora?

 2. Hehehe en laat die rente nou net aftrekbaar zijn…

  Hoezoe domme jongens die moslims?

 3. Dit is dan ook een van die struikelblokjes die laat zien dat de islam niet compatible lijkt te zijn met het capitalisme. Het minaret of freedom institute heeft hierover het volgende geschreven: http://www.minaret.org/riba…, volgens mij een hele interessante read. Ik begrijp trouwens niet dat al die islamitische landen wel allemaal fiat geld gebruiken, dat zou dan in de oorspronkelijke betekenis ook een soort van woeker zijn.

 4. de islam is westerse cultuur ver vooruit,de eerste bibliotheken,
  handel drijven,het geschreven woord,
  bouwwerken,
  het westen had alleen alfred nobel,
  zie hoever we staan,
  einstein,
  al hun ideeen zijn misbruikt,
  gelukkig zijn we maar een stipje
  in het universum,en hopelijk gaan we
  ook nooit verder.

 5. u vergeet inderdaad iets en dat zijn de informele zwarte steekpenningen, die in contanten betaald moeten worden om een deal te sluiten in de islamitische wereld.

  arabieren die zaken doen met elkaar doen alles op papier geheel renteloos, maar degene die een schuld heeft moet van tijd tot tijd dure cadeautjes kopen voor de andere partij. dit systeem werkt informeel en men regelt alles dan zonder papier te gebruiken. de rente wordt dus informeel in natura of contanten betaald.

  via een systeem van zelfbedrog en het verdraaien van geldstromen proberen islamitische banken toch winst te maken, zonder concreet of letterlijk rente te innen op papier. men gebruikt vaak onroerend goed als tegenwaarde, omdat de prijs ervan kan stijgen en er dan winst wordt gemaakt met de waardestijging.

  in theorie zou inflatie in het islamitisch stelsel van bankieren niet voorkomen, maar in de praktijk gooit de kapitalistische wereld hier roet in het eten. Het islamitisch bankieren zou in theorie perfect functioneren in een wereld met honderd procent moslims uit dezelfde kaste of stroming en hier is nog heel veel oorlog nodig, om dit te verwezenlijken. Dit heeft de profeet Mohammed zelf uitgedokterd in de zesde eeuw.

  misschien was Mohammed uit de islam toch slimmer dan Adolf Hitler uit het Derde Arische Duizendjarige rijk. zeker weet ik het niet.

  Dewanand
  Kritisch Podium Dewanand
  kritisch over de multikul
  http://www.dewanand.nl

 6. [6] erg verhelderend die website van jou, want ik vond het altijd al zo vreemd dat "de" joden, alle 20 miljoen dus, iedere dindsagavond bij overbuurman Weiss over iets aan het vergaderen zijn en nu snap ik dat ze de strategie aan het bepalen zijn hoe zij, "de" joden dus, de wereld gaan overnemen. Ik zal buurman morgen hiermee confronteren en hem vertellen dat wij ze, "de" joden dus wel doorhebben.

  En hoe zit dat met bekeerlingen, zeg maar vreedzame Hondoestanen die joods worden, willen die ook meteen de wereldheerschappij overnemen zodra ze besneden zijn of is dat genetisch bepaald alleen bij raszuivere joden ?

 7. [7] ik heb het buurman Weiss gevraagd maar hij ontkent met klem samen met de overige 20 miljoen joden samen te zweren om de wereld over te nemen, de smiecht.

 8. [6] ben je nu ook al aan het radicaliseren, dewanand??
  Het begint onder de relies een modeverschijnsel te worden om de rest onderontwikkeld en dom te noemen en in het reactie daarop het bewijs te zien dat het zo is….

 9. [11] Nou ja, ‘wetenschappelijk’: het is maar net welk vrouwtje zich ‘jood’ ging noemen.
  Maar goed, er zijn ingeteelde eigenschappen (zoals bij elke zelf-verklaarde groep met voortplantingsregels)
  Maar het Cohen haplotype komt ook veel voor bij ‘niet-joden’, Italianen en Koerden, en ook dat is historisch te verklaren. Zie bijvoorbeeld:
  http://www.answers.com/topi

  En remember Dewanand: ‘nobody’s more than 5 handshakes away from the president’
  In Europa is iedereen afstammeling van Karel de Grote, is iedereen joods, spaans, italiaans, duits en engels.

  Mooi joh, genetica. Het onderschrijft de gelijkwaardigheid van de mens en kan niet gebruikt worden om een soort inherente ongelijkwaardigheid te verdedigen. Iets wat ik helaas op jouw site meen te ruiken.

  Huub

 10. kan iemand me misschien wat meer informatie geven over dat van die rente en zo wat ik kan mer er geen kat uit wijs maken?????

  en dat van (stelletje kutracisten) dat is overbodig hoor kunnen zij er wat aan doen dat zij nou e-maal moslim zijn je kan ze gewoon als je mede mens behandelen hoor kom je uit de middeleeuwen ofzo…. we leven niet meer in de standen maatschapij!!!!!!!

  groetjes een annoniempje

 11. [14]

  dag annoniempje,

  Ik geef je heel groot gelijk en wat betreft het hele rente theorie wat hier door sommige "kenners" onder ons wordt verspreid is gebaseerd op lucht….!!!

  Zolang je niet met zekerheid weet hoe de steel in de vork zit, moet je daar ook geen conclusies over trekken, discusseren mag… tuurlijk, begrijp me niet verkeerd

  Maar praat niet over zaken waar je niks vanaf weet, dat is wel zo prettig, want zo verklein je de kans om mensen op hun tenen te trappen zonder gegronde redenen…

  Gr. een Moslim

 12. [15] De laatste twee reacties bevestigen mij in mijn mening, dat het met sommige Moslims moeilijk discussieren is.
  Openheid en vrije discusie over naar voren gebrachte argumenten ontbreken.
  Mijns inziens is Islamitisch bankieren een grote window dressing. Ik heb nog van niemand een steekhoudend argument vernomen dat het tegendeel indiceert.

 13. [6] he is voor het eerst in mijne lange leven dat ik hier op het forum kijk, en ik heb ontdekt dat nederlanders echt het domste volk op aarde zijn. het enige waar hollanders goed in zijn is het na praten van mensen die ze slimmer dan hen achten. een goed voorbeeld hiervan is bovenstaande reactie. meneer kan op geen enkele wijze onderbouwen wat hij hier schrijft. Kunt u me één bewijs leveren, of maar één voorbeeld van de dingen waarvan u hier de arabieren beschuldigt? en kom alstublieft niet met einstein aankakken, want de grootste amerikaanse geleerden, en de grootste joodse geleerden, zijn bekeerd tot de islam, omdat ze na jaren van onderzoek dingen ontdekten die in de islam allang bekend waren. zo is er het voorbeeld van de amerikaanse onderzoeker die er na jarenlang onderzoek achterkwam dat zwart zaad werkelijk tegen de meeste ziektes een medicein is, terwijl de profeet mohammed vrede zij met hem dit al langer dan 1400 jaar geleden heeft gezegd. ook de leider van de orthodoxe joden in israel die zeer recent nog (lees niet eens een jaar terug) is bekeerd tot de islam na het bestuderen van de koran. maar de westerse wereld sluit hiervoor de ogen, omdat ze de waarheid niet onder ogen durven te komen. ze durven geen afstand te doen van hun gewoonte en gebruiken, die tegen elke beschaving ingaan. dat is ook de reden waarom ik me in zeeland tussen de gelovige christenen een stuk beter voel, dan bij de ongeschoolde onfatsoenlijke atheisten…. maar jah, johan cruijff zal het voor deze groep wel beter weten….

 14. [17] Wel bij de les blijven. Het gaat hier over islamitisch bankieren.

  Reeds in de 16e eeuw heeft de Vlaamse jezuiet Leonardus Lessius de rechtvaardiging voor rente -wat tot daarvoor ook in de katholieke kerk niet kon- gevonden.
  Kennelijk lopen de aanhangers van ander geloof nog een paar eeuwen achter.

  En als ik zo naar de staten kijk waar men de samenleving op dat geloof stoelde, heb ik het idee dat ze niet slechts vanuit "rente-oogpunt" nog volop in de middeleeuwen vertoeven.

  Relatief bekeken zijn de lage landen dan ineens zo slecht nog niet.

 15. <a href="http://13.sovragiunto.com/i…"> inviologooperatore </a> http://16.sovragiunto.com/m… <a href="http://19.raccoglie.com/cam…"> cameracarpi </a> <a href="http://10.diquestomonte.com…"> mappanavigatore </a> http://13.raccoglie.com/reg… <a href="http://12.nonsofferse.com/a…"> agriturismooderzo </a> <a href="http://9.sovragiunto.com/pr…"> providerinternazionale </a> http://9.nonsofferse.com/ke… <a href="http://19.raccoglie.com/vol…"> vologhedi </a> <a href="http://15.nonsofferse.com/p…"> pacemaker </a> http://4.raccoglie.com/cacc… <a href="http://17.raccoglie.com/cop…"> coppiahard </a> <a href="http://10.nonsofferse.com/b…"> buyjessicasimpsondvd </a> http://18.diquestomonte.com… <a href="http://2.epromettendo.com/f…"> finanziamentocascia </a> <a href="http://2.raccoglie.com/agri…"> agriturismogarbagnatemilanese </a> http://12.raccoglie.com/san… <a href="http://6.raccoglie.com/ifee…"> ifeelgood </a> <a href="http://11.sovragiunto.com/m…"> marantz </a> http://12.sovragiunto.com/o… <a href="http://17.nonsofferse.com/y…"> yamahatzr50 </a> <a href="http://8.diquestomonte.com/…"> prestitonoviligure </a> http://13.raccoglie.com/amo… <a href="http://12.nonsofferse.com/c…"> camerarodano </a> 70fcdb09b8b18b50874603a6c99fcbcb

 16. [16] Aangezien je om een reactie van betekenins verlegen zit, zal ik je op je wenken bedienen.

  Financiële zaken als beleggen en hypotheekleningen kunnen niet renteloos gebeuren. Zowel het ontvangen van rente als heffen is niet toegestaan in de Islam. Geld verdienen mag alleen met ‘koopwaar’. Geld zelf is geen koopwaar maar een betaalmiddel. Het is daarom verboden om rente (riba) te vragen over geld dat je uitleent. Riba zou je daarom beter kunnen vertalen naar woekerrente.

  Islamitische banken kennen vier alternatieven voor rente.

  "Murabaha" – Een soort handelsfinanciering. De bank koopt goederen in en verkoopt die door aan een cliënt voor een overeengekomen krediet. Deze techniek gebruikt men om handel te financieren. Omdat de bank de goederen in eigendom heeft en daarom betrokken is bij koop en verkoop, mag de bank de werkelijke dienstverlening aan de cliënt in rekening brengen (service fee).

  "Mudaraba" – Een vorm van risico-kapitaal. De bank leent geld aan een cliënt die een fabriek wil beginnen. De bank ontvangt daarvoor een bepaald percentage van de jaarlijkse winst van de fabriek, voor een vastgesteld aantal jaren. De cliënt betaalt niet alleen de oorspronkelijke lening terug, maar geeft de bank ook een winstdeel. Dat geld keert de bank dan weer uit aan de beleggers. Als de fabriek "niet" rendabel is, verdelen alle betrokken partijen (bank, beleggers en ondernemer) gezamenlijk het verlies. En niet zoals jij eerder stelde dat er alleen in de winst gedeeld word.

  "Muqarada" – Een variant op Mudaraba. De bank brengt ‘aandelen’ in omloop om een specifiek project te financieren. Investeerders die Muqarada-aandelen kopen, krijgen een deel van de winst van het gefinancierde project. Maar zij hebben ook een aandeel in onverwacht lage winsten, of zelfs verlies.

  Musharaka – Nog een variant. De bank associeert zich met een klant. Tussen de deelnemende partners wordt een contract gesloten, waarbij beiden of allen in gelijke mate kapitaal inbrengen – en misschien zelfs gezamenlijk de leiding hebben – van een project of overeenkomst. Deelnemers hebben winst of verlies in overeenstemming met hun aandeel in de zaak. De bank hoeft hierbij niet automatisch aan alle rekeninghouders winst uit te keren, er worden eisen gesteld als een minimumhoogte van het creditsaldo en een minimumperiode van mogelijke deelname.

  Bron: Financieel-management.nl

 17. [16] Bovendien beste Hugo…De Britten zijn aardig op weg met het Islamitisch bankieren. Eén van de grootste banken van dit koninkrijk, HSBC, heeft een aparte tak voor het islamitisch bankieren genaamd Amanah. Daarnaast is er ook nog de Islamic bank of Britain, afgelopen jaar nog verkozen tot beste Islamitische bank van Europa.

  Een jaar geleden gingen er verhalen in de rondte dat de ABN Amro en Rabobank onderzoek doen naar mogelijkheden van Islamitisch bankieren. Niet veel meer van gehoord daarna. Intussen is er wel een oplossing in de vorm van Bilaa-Riba Islamic Finance B.V.. Ze claimen de éérste financiële instelling in Nederland te zijn, en dat is goed mogelijk. Met ruim één miljoen euro kaspositie zitten ze wel goed, maar dat is zo gek niet als je eveneens de oprichter van Legio Lease bent. Echt veel leven zit er nog niet in het bedrijf, ze wachten nog op de uitkomst van de gesprekken die gevoerd zijn/ worden met de Belastingdienst.

  Het blijkt dat ze ook nog niet de nodige vergunningen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) in bezit hebben. Vanaf september hopen ze wel er echt tegenaan te kunnen. Een mooi vooruitzicht.

  Wegens gebrek aan Islamitische bankieren in Nederland hebben de moslims altijd moeten uitwijken naar de gevestigde geldverstrekkers. Als Bilaa-Riba erin slaagt een betrouwbare instelling te worden dan voorspel ik ze een rooskleurige toekomst toe. Maar het word wel een harde noot om te kraken met de geschiedenis van Legiolease als ballast!

  Mohamed Ajouaou zal er in ieder geval blij mee zijn. In zijn boek De Moslim die ik ben verteld hij dat er duizenden moslims zijn die gewetensbezwaren hebben tegen hypothecaire aankoop van hun huis. De gevolgen van het geloof op het huizenbezit remt hun integratie, en op wel op drie fronten: de binding met het land, de economische positie en de arbeidsparticipatie.

  Ik hoop dat dit een afdoende antwoordt is op jouw misleidende informatie omtrent Islamtisch bankieren. Islamitisch bankieren is geen farce, maar een uitdagende en zeer aantrekkelijke tegenpool van westers kapitalistich bankieren. Het is een van de snelst groeiende finaciele sectoren ter wereld (15 procent per jaar). Het is ook eerlijker, socialer en rechtvaardiger dan het rente systeem. Verder blijken veel islamtische banken net zo concurerend en winstgevend te zijn als grote westerse banken.

 18. [23] Hatrlijk dank voor je beide feitelijke uiteenzettingen. Zeer leerrijk. Vooral de eerste.

  Er is echter 1 punt waar ik het mee oneens ben, nl. voorlaatste zin die slechts een subjectieve interpretatie is: "Het is ook eerlijker, socialer en rechtvaardiger dan het rente systeem."

  War is er dan zo (relatief) oneerlijk, asociaal en onrechtvaardig aan rente?

  De markt voor (beschikking over) geld is er een als alle andere waar vraag en aanbod de prijs (hier: de rente) bepaalt.
  Niemand is verplicht iets van een ander te lenen, zeker niet als de prijs hem niet bevalt.

  Wat er in een vrije markt dan oneerlijk, asociaal of onrechtvaardig zou zijn aan rente is me absoluut niet duidelijk.
  Zou je dit kunnen toelichten?

  Dank bij voorbaat,
  Michielsens

 19. [24] Beste heer Michielsens,

  Het antwoord op uw vraag is heel simpel… Een voorbeeld van onrechtvaardigheid van dit systeem zijn bijvoorbeeld de schuldbetalingen van Afrikaanse staten aan het rijke westen.

  Sommige Afrikaanse landen hebben het oorspronkelijk geleende bedrag allang en breed terug betaald, maar moeten dankzij de rente tot op de dag van vandaag nog steeds enorme bedragen betalen. Wat is er nu nog zo eerlijk aan het rentesysteem?

  Je zegt dat mensen niet verplicht worden te lenen als de rente hun niet aantstaat…maar is er dan een alternatief als je je bevolking ziet hongerlijden?

  Bij een Islamitische lening zou zo iets nooit kunnen gebeuren. Je betaalt terug wat je geleend hebt…hoogstens komt er nog een compensatie bij voor de inflatie. Eerlijker kan ik me niet voorstellen!

 20. [25] "Je zegt dat mensen niet verplicht worden te lenen als de rente hun niet aantstaat…maar is er dan een alternatief als je je bevolking ziet hongerlijden?"

  Zorgen dat ze geen honger lijden door een goed economisch beleid te voeren bv?

  Vlak nadat de Britten Maleisie verlieten, was Singapore nog niet zelfstandig. Enkele jaren later wel.

  Op weinig na waren zowel Singapore als Maleisie derde wereldlanden.

  Maar 1 ervan heeft een goed beleid gevolgd en ziedaar: 40 jaar later is Singapore een 1e wereldland en aardig op weg om ons kompleet voorbij te steken zelfs.

  Wat let Afrikaanse landen om dat ook te doen?

  Als ze onderlinge stamtwisten belangrijker vinden dan produceren en handel drijven en het met geleend geld aanschaffen van duur wapentuig tot schulden leidt, moet een bank zich dan schuldig voelen of ligt het probleem in de eerste plaats bij de leiders van het land?

 21. [26] Je antwoordt is nogal kortzichtig en leidt af van het onderwerp waar het echt om draait. Bovendien, Singapore is niet te vergelijken met landen waar grote droogte en armoede heerst.

 22. [24] Vele arme derdewereldlanden betalen hun leningen helemaal niet terug. Dat was ook nooit de bedoeling. De leningen worden verstrekt niet om het land vooruit te helprn, maar om het in permanente staat van afhankelijkheid te houden.
  Hugo van Reijen

Comments are closed.