De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft in de toespraak waarin hij bekend maakte definitief niet zitting te nemen in de nieuwe regering onder de christendemocrate Angela Merkel , uitgehaald naar zijn Britse ambtgenoot Tony Blair en de Amerikaanse president George Bush.
Met zijn toespraak op een conferentie van vakbonden in zijn thuisstad Hannover kreeg de scheidend bondskanselier veel applaus en had hij ook vaak de lachers op de hand.
“Ik maak geen deel uit van de volgende regering (iets wat de kiezers ook wilden), dat is zeker “, zei Schröder voor het eerst in duidelijke bewoordingen over zijn toekomst.
Hij riep de te vormen regering Merkel op de door hem begonnen economische hervormingen voort te zetten, maar daarbij niet de sociale zekerheid volledig te ontmantelen.
Hervormingen voort te zetten? Nog meer werklozen? Nog hogere overheidstekorten?
In de wetenschap dat hij waarschijnlijk nooit meer met ze te maken zal krijgen, stak Schröder in zijn toespraak de draak met zowel Blair als Bush.
“Ik zeg tegen mijn Britse vriend dat de mensen in Duitsland en die in Europa (dus ook u), geen volledige denationalisering willen, ze willen geen privatiseringen die een leven lang risico’s met zich mee brengen. Ze willen geen overheid die tegenover hen staat, maar een overheid die naast hen staat “, zei hij.
Hij voegde eraan toe dat eenieder die de sociale voorzieningen in de Europese Unie een warm hart toedraagt, vooral de Duits-Franse as in Europa moet blijven steunen.
Schröder weet dus precies wat u wilt: geen privatisering, geen leven lang vol risico’s, een overheid die naast u staat en een EU met als machtscentrum Duitsland en Frankrijk.
Waarom heeft hij de verkiezingen dan niet met overweldigende meerderheid gewonnen? Hij weet toch wat u wilt!
Wat heeft privatisering met een leven vol risico’s te maken? Onder welk geloof, politieke kleur of samenstelling van de maatschappij dan ook, blijft het leven vol risico’s. Het is inherent aan het leven.
Ook zijn oproep aan Merkel om de sociale zekerheid niet volledig te ontmantelen slaat nergens op.
Niet volledig dus wel een beetje (Veel). Het klinkt alsof je, nadat je beroofd bent door een dief, de dief je een euro geeft om je tegen diefstal te gaan verzekeren.
En dat is wat elk redelijk denkend mens zal doen. Zich verzekeren om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten of ze onder controle te krijgen. En daar hebben wij geen overheid, of die nu tegenover of naast ons staat voor nodig.
Bush viel hij aan op zijn slappe reactie op de orkaan Katrina, die New Orleans onder water zette en in grote delen van de zuidelijke staten verwoestingen aanrichtte.
“Ik wil geen voorbeelden van catastrofes noemen, in het geval waarvan duidelijk te zien is wat er gebeurt als er geen sterke georganiseerde overheid in een land bestaat. Ik zou landen kunnen noemen, de functie die ik nog steeds heb, verbiedt mij dat echter. ” Iedereen weet toch dat ik Amerika bedoel “, zei Schröder
Ik kan het wel, want de functie die ik heb verbiedt mij dat niet.
Duitsland.
De beelden van de zomerse overstromingen in Zuid-Duitsland schieten weer over mijn netvlies.
In dit land (Duitsland) met een sterke georganiseerde overheid duurde het dagen voordat diezelfde overheid de helpende hand uitstak. In een land met een sterke georganiseerde overheid zorgt die overheid, dat bij een bijna jaarlijks terugkerende ramp, er genoeg pompen en andere hulpmiddelen beschikbaar zijn, om de ontstane problemen op te lossen. Nog beter zou zijn om ze te voorkomen.
Wat zou er in Duitsland gebeurd zijn, met een sterke georganiseerde overheid, als Katrina daar huis gehouden had?
Wat een anti reclame voor een sterke georganiseerde overheid.
Zulke mensen denken te weten wat u wilt.
Ze zijn niet eens in staat om de realiteit onder ogen te zien.
De overheid kan geen enkel risico in uw leven uitsluiten. In vele gevallen neemt het risico zelfs toe en kan het uw leven kosten.
Voorbeelden! Hitler, Stalin, Mao, Napoleon, koning, keizers, admiraal, we kennen ze allemaal, maar het lukt maar niet om mensen duidelijk te maken dat wij ze niet nodig hebben om vreedzaam en voorspoedig te kunnen leven.
Weliswaar met alle risico’s van het leven, maar daar kunnen we mee leven.
Ach, dit zijn de laatste stuiptrekkingen van een imcompetente en rancuneuze ex-kanselier, wiens bestaan wij snel zullen vergeten… Hoewel, als de Duitsers dat doen komt hij wellicht weer aan de macht. Ik geef het een goede kans dat Schroeder over een tijdje in Nederland op toernee gaat om een PVDA-Boskawouter te promoten. Misschien wordt het wel amusant om te zien. Op Balkie ben ik intussen wel uitgekeken.
Louis,
Degelijk artikeltje, zeg. Kort en bondig. Jouw geheugen is in elk geval stukken beter dan kameraad Schroeder lief is.
Nou…althans deze Europese mens ziet denationalisering en privatisering wel zitten en hoeft "geen overheid die naast me staat" (weer zo’n Orwelliaans eufemisme) maar een overheid die me gerust laat, uit m’n zakken blijft en waar ik zo min mogelijk mee te maken heb.
Hoe sneller de champagnemarxist Schröder en zijn maatje terroristenvriend Fischer in de vergetelheid verdwijnen hoe beter.
Helaas valt van het nieuwe Duitse kabinet ook niks te verwachten al was het maar omdat de SPD er nog steeds in zit.Dat wordt dus ook niks.De Christen-democratie heeft nog maar es bewezen weinig meer te zijn dan de schandknaap van het socialisme.
Groetz,
Cincinnatus.
Gerhard wilde eerst persé kanselier blijven.
Toen gaf hij plotseling toe te willen (?) aftreden.
Is hem al een nieuwe mooie belangrijke baan beloofd? Iets in de EU? In de UN?
Mensen als Schröder, maar tot op zekere hoogte ook Bos en Balkenende Cs. zijn de belichaming van het onvermogen van de sociaal democratie. De toestand van Duitsland en de toekomst van de nederlandse Welfarestate tonen dat aan. Net als dit artikel!
Kaye
Comments are closed.