Langzaam maar zeker winnen de anti-rook magiërs terrein. Na Ierland is nu ook Noord Ierland overstag. Niet de eigenaar van een pub of bedrijf, maar de omwonenden – in de aller breedste zin des woords – bepalen wat er in zijn pand wel en niet mag gebeuren.

We hebben net op 12 november de “Wereld Rokersdag” gehad. In de Telegraaf van gisteren lezen we “Rookverbod in Noord-Ierse pubs”:

“BELFAST – Vanaf april 2007 is het verboden om in een Noord-Ierse pub een sigaret op te steken. Het verbod, dat maandag werd aangekondigd door de Britse regering, geldt niet alleen voor pubs maar voor alle ommuurde werkplekken en openbare ruimtes in Noord-Ierland. Meer dan 90 procent van de Noord-Ieren steunt naar verluidt het verbod. Een kwart van de Noord-Ieren rookt.

In Ierland is een dergelijk rookverbod al meer dan anderhalf jaar van kracht. De verwachte terugval van de horeca-inkomsten heeft nauwelijks plaatsgehad.”

Okee, omdat er geen terugval in horeca-inkomsten heeft plaatsgevonden is het dus een goede regeling… ??
Ook ben ik benieuwd hoe men heeft vastgeteld dat naar verluidt 90% deze regeling steunt.

Bij elke overheidsregeling die zich richt op privé-bezit is mijn vraag: “WAAR BEMOEIEN ZE ZICH MEE?”

Ik ben zeer benieuwd hoe laat deze ‘positieve ervaringen in Ierland en de UK’ tot vergelijkbare EU-wetten gaan leiden, en roken overal verboden wordt. (Is de buitenlucht niet een ‘openbare ruimte’?)

Of ik rook in mijn eigen café of bedrijf, en of mijn werknemers daar mogen roken is mijn zaak!
Of ik in mijn eigen auto, mijn eigen gordel draag is uitsluitend mijn probleem!
Of ik op mijn brommer, mijn helm op heb, daar heeft niemand iets mee te maken.
Welke sites ik bezoek, welke boeken ik lees, welke films ik kijk of met wie ik telefoneer, wie ik uitnodig in mijn huis, of wie ik eruit schop, of ik nuchter ben of dronken of stoned, of ik vet eet of mager,
WAT IK OOK DOE IN MIJN EIGEN HUIS, KROEG OF BEDRIJF, HET IS MIJN EIGEN ZAAK!

Langzaam maar zeker dringt de overheid zich verder en verder op, in het leven van haar burgers.

Ik ben niet geboren als burger, maar als MENS!
En ik wil gewoon mijn eigen leven leiden, zonder dat ik anderen daarmee kwaad doe.

Als ik sigarenhandelaar ben, wil ik in mijn winkel gewoon een sigaar kunnen roken,
bij voorkeur uit eigen doos!

8 REACTIES

 1. Theoretisch heb je helemaal gelijk.
  Ik de praktijk ben ik er niet rouwig om dat roken officieel verboden is/wordt. Het aantal bedijven of horeca-ondernemingen dat vrijwillig rookvrije zones invoert was bij mijn weten vrijwel nihil. Pas de laatste tijd zie je dat een beetje opkomen, men is denk ik bang voor een officieel verbod. En liever zet de kroegbaas 80% niet rokende klanten in de stinktroep dan dat hij 20% rokers inruilt voor nog meer niet rokers.

  Anti rook wetgeving leidt ook tot stupide gevolgen. Ik las eens dat het rookverbod op de werkplek ook geldt voor freelancers die (in hun eentje) thuis werken.

 2. [1]
  Maverick,
  Dat begrijp ik toch niet helemaal: Stel, dat in een woonplaats geen enkele horecaffer een rookvrije ruimte gecreeerd heeft, dan is dat ofwel pech voor jou -en dan ga je een eindje verderop je centen verzuipen-, ofwel er is misschien toch een gat in de markt, in welk geval je zelfs kunt overwegen zelf een tent te beginnen.
  In geen enkel geval hoeft daar een overheid (=geweldsmonopolist) aan te pas te komen.
  Groet,
  Harry

 3. [2] Ook jij hebt groot gelijk, Harry. Het probleem is ook niet dan er een overheid nodig zou zijn om dit te regelen. Ik ben eerder verbaasd over de onwil onder bedrijven en horeca om rekening te houden met het niet rokende deel van de klanten. Dat zorgt inderdaad voor een gat in de markt, als ik ooit nog horecaffer worden wil…

 4. [3]
  Ik heb wel ’s een horeca-ondernemer op TV gezien die een tijdje wekelijks een rookvrije avond had gehouden. Dan kwam er dus niemand.

  Hij vertelde dat er op een gegeven moment een groepje van een man of acht kwam waar één roker bij zat. Toen ze hoorden dat het die avond een rookvrije avond was gingen ze ergens anders kijken…

 5. Voor de goede orde:
  "De Tabakswet" houdt geen rookverbod in!!! NERGENS! Ook niet op de werkplek.

  In de volksmond is dat begrip zo’n beetje gaan ontstaan, maar dat is een brede misvatting. De Tabakswet regelt dat als er EEN medewerker is die ‘last’ heeft van een rokende collega het gehele bedrijf onmiddellijk rookvrij dient te zijn. (Uitgezonderd de van de buitenwereld hermetisch afgesloten inpandige ruimten)

  Naar het schijnt wil men om gelijke redenen van ‘meeRUIKen’ binnenkort ook alle vliegtuigen wereldwijd aan de grond houden. Je kan immers ook op de fiets of roeiboot.

 6. Het blijft ook een zeer tegenstrijdige zaak. Naar uit diverse ‘onderzoeken’ blijkt is ruim 60% van de Nederlanders voor legalisering van (soft?) drugs. Dan verwacht je toch niet direkt een Tabakswet, wel?

 7. [6] "Je kan immers ook op de fiets of roeiboot."

  Zie je, we gaan gewoon letterlijk terug naar de middeleeuwen.

Comments are closed.