Kamer & regering vormen ongetwijfeld het dikst gesubsidieerde toneelgezelschap van Nederland. Ondanks de uiterst begaafde acteurs is de kwaliteit van het gebodene zeer matig terwijl het repertoire altijd beperkt blijft tot steeds dezelfde klucht.

Die komedie volgt altijd een vast draaiboek: een politicus roept iets wat de anderen niet zo bevalt en krijgt vervolgens de rest van de komedianten over zich heen, gesouffleerd door de media met als doel de natuurlijke zucht naar belangrijkheid van politici te bevredigen. Immers, als zo’n uitspraak zoveel deining veroorzaakt dan moet die wel belangrijk zijn, is de cirkelredenering. Er komen vervolgens Kamervragen, interviews, artikelen in de pers, ingezonden brieven, hoofdredactionele commentaren en wat nog meer. Dan is het de beurt van de hoofdrolspeler, die laat weten verkeerd te zijn geciteerd of het niet zo bedoeld te hebben of slechts een privé-mening te hebben verkondigd.

De slotscène speelt zich altijd af in de Kamer waar de schurk ‘sorry’ roept waarna men elkaar in de armen valt en alles weer vergeven & vergeten is. Er vloeit nooit bloed zodat we gegarandeerd met een eeuwige happy end afsluiten en het circus zich weer klaarmaakt voor de volgende klucht volgens precies hetzelfde vaste patroon.

De deelnemers lopen zichzelf en elkaar erg belangrijk te vinden en geloven door het eigen overtuigende acteerwerk echt dat ze het ook zijn terwijl de mediajournalisten automatisch ook afgeleid belangrijk zijn omdat zij zich kunnen schurken aan deze Groten der Aarde. Het is hun voornaamste taak om de rest van het gepeupel van de Grootheid van onze politici te overtuigen. Zij moeten verder maskeren dat wij als Nederland nergens meetellen en dat niemand in de hele wereld enig interesse heeft in wat onze politici te verkondigen hebben.

De laatste aflevering in deze serie was de twijfel van minister Bot van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Opgefokte mediaherrie precies volgens het hier beschreven scenario, je werd er dagenlang mee lastiggevallen op radio, tv en in de kranten terwijl Minister van BuZa van Nederland gewoon een melkertbaan is die nergens iets aan toevoegt en is minister Bot een verkapte werkeloze die zichzelf flink opblaast en er echt helemaal niemand buiten Nederland ook maar de minste belangstelling heeft in wat hij wel of niet vindt.

19 REACTIES

 1. Politieke partijen kunnen worden afgeschaft, betreft 1 heel groot circus.
  Het verzaken en complotten is geheel gebruikelijke zaak, schijnbaarlijk.
  Vreemde begripvormingen van links rechts biedt natuurlijk geen essentie,
  is mede voor mij `n totaal niets zeggend iets.

  De mens wordt puur als speelbal gehanteerd walgelijk en zeer onverantwoordelijk.

  Politiek dient voor de mens te zijn (thans in m`n ogen)
  Uitsluitingen hieromtrent is natuurlijk uit de boze.
  Zo vraag ik mij nog steeds af het pluk en gegraai ???
  Dat wij het volk dit alles nemen blijft tot zeer raadselachtig.
  Maar ik zal het van de daken schreeuwen voor U voor mezelf voor ieder ander.
  Wij dienen krachten te bundelen en gehele politiek te overbluffen (liefst al in 2007)

  Uw tweede Pimmetje in persoon (goede schets omtrent) maar wel tig keer socialere Pimmetje
  Klinkt goedkoop maar… Qua verbalisering & charisma op zeker `n ware factor.
  Liberaal & niet conservatief.

  Hoogachtend Jan Molendijk (Spijkenisse)
  Voozitter Politieke Partij Good ALL

 2. Weer een uitstekende analyse! Helemaal bevestigend dat Ben de politicus van de week geworden is!
  Zie ook "Politicus van de Week"

 3. [1]
  "Politieke partijen kunnen worden afgeschaft, betreft 1 heel groot circus."

  en

  "Hoogachtend Jan Molendijk (Spijkenisse)
  Voozitter Politieke Partij Good ALL"

  🙂

  Beste Jan,

  Het kan zijn dat u "Qua verbalisering & charisma op zeker ’n ware factor" vormt, maar ik heb sterk het gevoel dat u dit plaform gebruikt, om uw eigen POLITIEKE PARTIJ meer bekendheid te geven, en daar is deze weblog niet voor bedoeld.

  Uw partij is "Liberaal & niet conservatief" en "wel tig keer socialere [dan] Pimmetje"

  Volgens uw eigen woorden zijn politieke partijen – waaronder de uwe – "1 groot circus".

  Wat houdt u tegen om deze af te schaffen, en eventuele volgende reacties gewoon met ‘Jan Molendijk’ te ondertekenen?

 4. Omdat U het als reclame ervaart wordt uwe verzoek ingewilligd.
  Al had ik wel toestemming tot 2 regels omtrent.
  Natuurlijk op eigen wijze onderteken ik vervolgens…
  Met Vriendelijke Groet,

  Hoogachtend, Jan Molendijk (Spijkenisse)

 5. [4]
  Dank u wel!

  U heeft nog niet gereageerd op mijn vraag:
  Gaat u zich aan uw eigen advies houden ("Politieke partijen kunnen worden afgeschaft, betreft 1 heel groot circus").
  Gaat u uw partij nu ook daadwerkelijk afschaffen?

 6. Teogegeven…; de best collumn van de laatste tijd heb ik gelezen in het NSB Handelsblatt vanafgelopen zaterdag door ene Bas Heijne.

  Hij beschrijft hierin dat de media nu allerlei lieden aan hypen zijn waarvan de media zelf denkt dat deze lieden de algemene STEMS DES VOLKS vertegenwoordigen. Types als een Leon de Wolff (nooit van gehoord!) een Jan Mulder of een Beau van Erven Dorens worden hemelhoog de lucht in geprezen, door de huidige media, als zijnde de algemene vertegenwoordiging van de Vox Populi. Tis maar dat u dt weet! Jack Spijkerman gaat binnenkort uitmaken (en vertegenwoorrdigen)wat u denkt.

 7. Zo’n jaartje of wat terug was er toch een partij in Nederland : PLN, of zo iets. Partij ter Liquidatie van Nederland, dacht ik. Die wilde Nederland verkopen voor f 1.000.000 per Nederlander. Maar nu vandaag de dag in Euro’s… Zou dat iets zijn?

  Van de andere kant: wie wil zo’n tent nou kopen?

 8. Zal toch eerst heel wat zaken op orde moeten worden gesteld,
  Op Nederlands gebied Europees gebied. En andere continenten.

  U moet niet naar bekende weg vragen.

  Hoogachtend Jan Molendijk (Spijkenisse)

 9. [8] Een beetje een rare en geïrriteerde reactie Jan Molendijk. Jodocus wijst u volkomen terecht en zeer beleefd op uw eigen tegenstrijdigheid.
  Als x zo weinig waarde heeft dat het kan worden afgeschaft *volgens u*, waarom zou u dan een nieuwe of andere instantie van x in het leven roepen?

  Kijk, het kan zijn dat u een eerlijke vergissing maakte en niet in de gaten had dat u uzelf tegensprak.

  Is het dan niet beter dit toe te geven dan Jodocus te bekritiseren?

  Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

 10. [11] niet om het een of ander, maar is er een reden dat je je op zijn Jerommekes uitdrukt ?

 11. zo als Wladimir’s artikel het beschrijft, zo is het maar net.

  die minkukels in Den Haag geloven volgens mij nog echt dat ze belangrijk zijn ook.

  helaas hebben ze wel een significante – en fnuikende – impact op de samenleving, en dat is minder amusant.

  gegroet.

 12. Zojuist hoorde ik een hele goeie in aansluiting op dit artikel. Een collega van me heeft als stagiair in de D’66 fractie gewerkt ten tijde van het gedoe rondom het neersabelen van de gekozen burgermeester. Het schijnt dat de PvdA die gezien hun programma voor zouden moeten zijn de boel hebben gekilled omdat -pervers argument- de Heren Senatoren graag zelf burgermeester willen worden. Deze gewoonte, om senatoren burgermeester te maken als erebaantje zal natuurlijk verdwijnen wanneer mensen zelf kunnen kiezen!

  Zou Chirac toch gelijk hebben gehad met zijn ‘Narco Etat’?

 13. Wladimir,

  Sublieme column !

  En maar al te waar.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 14. En waarom zou Jan een beter alternatief zijn? Dan de huidige politieke maffia. Als ik zo op internet rond surf, lijkt het meer een rascommunist te zijn. met een gespleten personelijkheid. Die puur populistisch overal rond roept.

 15. Ik weet niet hoor, maar ik moet toch even kwijt dat ik het volledig met wladi eens ben. Er valt op deze manier geen touw aan vast te knopen. Ik begrijp dat een goede beheersing van het nederlands niet verplicht is om een mening te kunnen uiten, maar het moet niet ten koste gaan van de inhoud van de boodschap. Misschien dat http://www.nti.nl een idee is??

  David Dik [12]

 16. beste bertus,
  Ik ben voor. Verkopen die hut
  De chinezen willen het wel kopen. Het is al met al natuurlijk ook best een aardig industrie terreintje. [7]

Comments are closed.