De aardbeving in Pakistan dreigt nog meer ellende onder mensen te veroorzaken dan de sunami.
Daarom hier een advies om “echt” snel iets serieus te doen.

Geld voor hulp uit Nederland komt heel weinig en langzaam beschikbaar. Onder andere veroorzaakt door het inzicht hoe slecht overheden omgaan met geld dat mensen vrijwillig geven om andere mensen te helpen.

Daarom is er, op het ogenblik dat ik dit schrijf, een grote TV actie op gang gebracht.

“Nederland” zou echter veel grootser kunnen handelen. De overheid heeft de bevolking al zoveel belastingen afgedwongen dat er nu meer dan 400.000.000 euro beschikbaar is voor “kunst”!

Wat is dan eenvoudiger dan om NU te bepalen dat 200 miljoen daarvan NU onmiddellijk voor hulp aan Pakistan bestemd worden.
Ik ben ervan overtuigd dat het gros van de Nederlanders best wel een schilderijtje minder wil ophangen, of een uitvoering van moderne vernieuwende kunst wil missen.

8 REACTIES

 1. Actie is positief, niets op af te dwingen.
  Als men verondersteld dat dorpen niet te bereiken zijn,
  slaat men de plank goed mis.

  Veronderstelled dat… Men kan ook bommen droppen vanuit de lucht.
  Conclusie men kan ook voedsel (cq) goederen droppen vanuit de lucht.

  Hoogachtend, Jan molendijk (Spijkenisse)

 2. Hub,

  Ik begrijp dat je een deel van dat weggegooide-kunst-subsidie geld eindelijk eens een nuttige bestemming wilt laten krijgen. Dat is een uitstekend idee!

  Toch zou ik willen voorstellen om het de meest voor de hand liggende bestemming te geven: alle 400 miljoen terug naar de oorspronkelijke eigenaren.

  Wellicht dat die dan samen wel veel meer dat 200 miljoen geven t.b.v. de slachtoffers in Pakistan. Misschien ook minder, maar in elk geval dan wel vrijwillig.

  🙂

 3. Ik heb toch zo mijn skepsis over (nood)hulp aan dergelijke landen. Ik heb geld gegeven voor de hongersnood in Ethiopië, de tsunami, en nu zou ik hier weer geld moeten geven? Ondertussen heeft dat "arme" Ethiopië nog geen 5 jaar geleden de grootste landoorlog in de geschiedenis van Afrika gevoerd met haar buurland Eritrea (en dat lijkt nu ook weer te broeien van Eritrese kant), de Indonesische overheid vond het leuk om jarenlang een enorme subsidie te geven aan haar olie-industrie, en Pakistan heeft blijkbaar wel geld voor een leger en atoomwapens om voortdurend met het eveneens "arme" India te kunnen concurreren. Zie ook:

  http://www.nationmaster.com

  Iedere euro die ik tot mijn spijt aan dergelijke landen heb gegeven, sparen zij weer uit voor extra wapens of subsidies om hun buurlanden en eigen bevolking te onderdrukken en manipuleren. En het stelt de onvermijdelijke liberalisering van politiek en economie uit, die de bevolking als geheel daar heel wat harder nodig heeft dan noodhulp. Chanteren met zielige beelden wordt ik zo langzaamaan een beetje gevoelloos voor.

 4. Ik heb ook grote twijfels over het nut van dit soort acties. Een groot deel van het Tsunami geld kwam uiteindelijk in de zakken terecht van corrupte ambtenaren her en der – diverse pers maakte melding daar van. Ik geloof ook dat de business classes van diverse vliegtuigen tjokvol ‘hulpverleners’ zaten, betaald uit donaties.

  Hoe erg het ook is in Pakistan, ik vind het hypocriet van de Nederlandse media dat er wel een actie is voor slachtoffers in Pakistan en dat men het niet nodig achtte om een actie voor de slachtoffers in Louisiana te houden. Ook daar waren veel mensen getroffen en stak de overheid geen poot uit tot dat de zaak dreigde te escaleren op politiek niveau. Bart Croughs’ Wet van het Abjecte Westen is nog steeds actueel.

  Blijft nog de vraag: als je geld wilt schenken, hoe doe je zo dat het ook echt en volledig terecht komt bij de mensen die het nodig hebben?

 5. [1] Met de snelheid waarmee bommen worden gedropt, blijft er weinig over van de lading. Ten tweede : denk je dat Pakistan vijandelijke vliegtuigen toelaat boven haar luchtruim?
  Fijn he een atoombom bezitten, maar je bevolking geen infrastructuur geven. Als resultaat zal straks de haat tegen het westen alleen maar groter worden, want de Islamistische groeperingen zullen nu hard hun best doen de locale bevolking te helpen en overtuigen van hun zaak.

 6. Was ook een artikel laatst, dat het verboden was dat mensen kinderen adopteerden wiens ouders waren overleden.

  Mocht niet van de Sharia.

  Fijn zo’n overheid, en wij maar centjes overmaken.

  En inderdaad, wel meedoen aan een wapenwedloop maar niet eens een goede infrastructuur bezitten.

  Kudtland!

 7. [2] Klopt. Hier speelde echter een "pragmatische gedachte" die ik ook schreef bij de recente Poll over kunstsubsidie afschaffen: "Er zijn daar mensen die lijden. Hier ligt 400 miljoen voor schilderijtjes. Als je nu de helft daarvan gebruikt om die mensen te helpen, kun je meteen al de helft van dat ministerie opheffen. Op een manier die ook nog "public support" krijgt.
  Die 200 (beter 400) aan de belastingbetaler teruggeven, zal (ook al is dat het enige juiste) nooit gebeuren. Hoogsten worden ze na het opheffen van dat ministerie niet weer opnieuw geheven."

 8. [4] "Blijft nog de vraag: als je geld wilt schenken, hoe doe je zo dat het ook echt en volledig terecht komt bij de mensen die het nodig hebben?"

  Voor dat doel hebben we onze eigen libertarische stichting opgericht: LIFHAS: Libertarian Foundation for Human Assistance.

  Die hebben we onlangs ingeschakeld voor hulp aan de SUNAMI slachtoffers. En al was het maar weinig, (de Vrijspreker is nog lang niet groot genoeg!) wel is 100 % van de gestorte bedragen bij de slachtoffers terecht gekomen.
  We hebben heel snel voor herstel van een aantal woningen kunnen zorgen.
  Zie Vrijspreker:
  LIFHAS succes voor Tsunami-slachtoffers.
  http://www.vrijspreker.nl/b

  Om een actie voor hulp aan Pakistan op te zetten via LIFHAS, heeft tot nu toe nog niemand gevraagd.

Comments are closed.