In de maatschappij zoals ik het beleef, moet je nogal kuddedierachtig zijn ingesteld, likken naar de baas en ja nee en amen knikken.

Wij zouden in Nederland vrijkeid van meningsuiting nogal belangrijk vinden, hoor je overal. Vooral na de moord op Theo van Gogh is dat extra benadrukt.
Toch vind ik het gros van de mensen zeer schijnheilig en zegt juist niet wat hij denkt, doet niet wat hij wil, want ja je kunt eens uitgelachen worden of niet aardig gevonden worden.

Leven naar status dat is belangrijk. Stiekum gluren door de gordijnen om te kijken wat je buurvrouw voor nieuwe bank heeft gekocht. Om vervolgens zelf een nog grotere , duurdere aan te schaffen om daarmee de ogen van je buurvrouw uit te steken.

Nadenken over wat je zelf mooi vindt kunnen de de meeste mensen niet echt. En de mensen die dat wel kunnen, die geef je het stempel ADHA, Borderline, PDD-NOS of Manisch Depressief. Je stopt er een pilletje in. Je verklaart ze voor gek en isoleert ze van de maatschappij, want dan kunnen ze anderen niet beinvloeden.

Als je je eigen mening hebt en daarvoor uitkomt ben je nogal snel het zwarte schaap en wordt je gepest of uitgekotst.

En dan heb je nog de regelziekte in Nederland. Een ander woord hiervoor is bureaucratie. Daar bedoelen we mee eerst regels, dan mensen. Als je volgens het verwachte protocol leeft is het goed. Ook al doe je daar mensen mee te kort. Ook is Nederland zeer egoistisch en op de centen, ikke, ikke, ikke, en de rast kan stikke mentaliteit. Onder het mom van wij zijn zo tolerant gunnen we asielzoekers die hier al 6 of 7 jaar wonen en werken (ook apart eigenlijk, illegaal en toch mogen werken) niet eens een verblijfsvergunning, een huis, een fiets of een breedbeeld televisie. Terwijl de Nederlanders zelf elke avond languit op de bank hangen, naar hun eigen breedbeeld staren met een zak chips en een pot bier. Ja dat zijn nou echt eerste levensbehoeften, terwijl bijna heel Afrika sterft van honger en dorst.

Jaren lang hebben we het gras voor de voeten van veel landen weggemaaid, zoals Oost-Europa. En dan nog het lef hebben om te janken over bijvoorbeeld Polen, waar momenteel veel bedrijven naar toe gaan, omdat alles daar goedkoper is. Vind je het gek!? Die mensen hebben ook honger en dorst en een dak boven hun hoofd nodig om te overleven. “Die mensen stelen ons werk voor onze neus weg”, hoor je dan, “dat kan niet, dat is niet eerlijk”. Hoe denk je dat wij al eeuwen aan onze welvaart komen, door eerlijk te delen zeker!?

En last but not least hebben we in Nederland een “help de natuur naar zijn kloten” mentaliteit. Bijna elke vorm van millieubescherming schijnt nogal een paria effect te hebben op heel veel mensen. Daar snap ik nou helemaal niks van, want blijft er zonder een schoon millieu van de mens over!? Zijn wij mensen nou echt zo dom om te denken dat melk uit de fabriek komt en geld uit de muur!? En beseffen we niet dat we zuurstof nodig hebben om te overleven!?
————————————
*) Zie ook commentaar van Hub hieronder.

Bijdrage van Beukje

13 REACTIES

 1. Dit artikel verwoord heel goed wat die kuddedieren allemaal zeggen en beweren, om vervolgens languit achter de tv te kuipen en om alle beslissingen aan politici over te laten.

  Kortom waarom dit artikel?

 2. [1] [2] Ja, Beukje, ik begrijp je hartenkreet. Toch hebben we geaarzeld of we je stukje zouden plaatsen.
  We hebben positief besloten omdat er een aantal juiste punten in staan.
  Maar je bekijkt alles wel heel erg collectivistisch! Althans zo staat het er.
  Liggen bij voorbeeld DE Nederlanders allemaal op de bank? Hebben WIJ het gras weggemaaid? Hebben WIJ die mentaliteit?
  Ik herken mij daar zelf, en ook heel veel andere mensen, niet in.
  Hoe denk je dat WIJ aan onze welvaart komen?
  Dat er in het westen meer welvaart is dan in een aantal arme landen komt door de mogelijkheden die het kapitalistische systeem geschapen heeft. Door de vrijheid voor ondernemers met ideeën die risico durfden te lopen en mensen die hard gewerkt hebben. In tegenstelling tot veel landen waar bijna alles wat iemand produceerde hem werd afgenomen. (Overigens jammer dat het in Nederland / EU die vrijheid nu steeds meer wordt uitgehold).
  Hetzelfde geldt voor je opmerking over het milieu.
  Lees je eigen stuk nog maar eens aandachtig!

 3. [3] Hub, bedankt voor je toelichting, want toen ik een paar uur geleden op de Vrijspreker keek, dacht ik even dat ik per ongeluk op de verkeerde site terecht was gekomen!

 4. Niet erg, we leren elke dag. Ik denk, dat Beukje eerst nog ff wat moet rondsurfen op het archief van deze weblog en op verschillende andere libertarische websteks: zie "links".
  Veel succes, Beukje.
  Groet,
  Harry

 5. [3] [3] Het is mijn kijk op de normen en waarden in Nederland. Ooit gehoord van de psychologie van de aandacht? Het is niet een vast staand feit maar een mening vanuit mijn perspectief. Een appel is pas rond als je hem van alle kanten bekijkt.

 6. Hoi Hub [3] "Dat er in het westen meer welvaart is dan in een aantal arme landen komt door de mogelijkheden die het kapitalistische systeem geschapen heeft."
  Er is toch allang geen zuiver kapitalisme meer? Ik geloof niet dat het kapitalisme een systeem is wat is uitgevonden door adam smith ofzo.
  Mensen zijn toch vannuit zichzelf gaan handelen?
  "Door de vrijheid voor ondernemers met ideeën die risico durfden te lopen en mensen die hard gewerkt hebben."
  Heeft u het hier over vroeger?
  Zeker in de kondratiev lente?
  Ik weet zeker dat er het vrijere westen altijd meer innovatie en dus ook meer welvaart enz was dan in het oostblok of de derde wereld,,maar dan is het nog geen kapitalisme maar corporatisme,finacieel-kapitaal, grootkapitaal, fiatgeld :noem het wat u wilt maar geen kapitalisme.
  Onze welvaart hebben we te danken aan de vrije markt maar die had vrijer kunnen zijn(zonder nu opgescheept te zitten met die ellendige verzorgingstaat)
  Ik vond het wel een aardig stukje, behalve dan dat we oost europa wat zouden hebben weggemaaid

 7. Ach, zo’n stukje als dit is toch ook nodig. Vallen de (goede) stukjes van Albert, Hugo en consorten des te meer op. Een beetje als de Govert stripjes. Bijkomend voordeel van het plaatsen van dit staaltje intellectueel onvermogen is dat Vrijspreker nooit verweten kan worden dat ze de incoherente arbitraire schreeuwlelijkjes geen stem hebben gegeven. Je zou echter maar als nieuwe bezoeker net dit stukje lezen en de reacties niet, jammer…

 8. Ik zag het bovenstaande stuk al toen er nog geen reaksies waren durfde er eigenlijk niet op te reageren omdat ik in mn reacties ook vaak uit mn nek loop te lullen en veel van horen zeggen heb en lezen !
  Maar ik vindt het meer op een ideologisch dichterlijke uitspatting lijken van Kim winkelaar nadat ie een klap op zn hoofd had gehad

 9. Beukje,

  Inderdaad is er in Nederland een kuddementaliteit. Zo maak je namelijk carriere. Het is niet wat je kan, maar wie je kent. Kijk maar naar de politiek
  of gewoon om je heen.

  Over werkelijke vrijheid van menings-
  uiting kun je op deze site zat stukken vinden.

  Betreffende asielzoekers: dat heb ik enige kennis van.
  Zij zitten inderdaad te lang te wachten. Hoe komt dat? Baantjes. Het coa is niet begaan met de asielzoekers
  maar met zichzelf. Hoe langer ze dit kunnen rekken hoe langer zij hun functie kunnen houden.
  Dit bewijst gelijk jouw punt dat regels boven mensen gaan.
  Overigens houden de meeste asielzoekers zich aan geen enkele regel
  (veel moeilijk); horen de meeste hier helemaal niet te zijn en over werken kun maar beter niet beginnen.
  Ik heb al lang geleden ontdekt dat zij die de mond vol hebben over ‘sociaal’ zelf de grootste egoisten zijn. Komt in alle kringen van de maatschappij voor.
  Dan de regelziekte/bureaucratie. Deze zou ons moeten beschermen tegen misbruik, uitbuiting enz. De mensen zijn de afgelopen decennia mondiger geworden en meer ontwikkeld, zodat deze
  bescherming meer en meer op als verstikking wordt ervaren.

  De mensen hangen aan status die zij verwerven door functie of bezit. Klopt.
  Je eigenwaarde zou je aan je zelf moeten ontlenen. Als je in balans bent met jezelf (tevreden) straal je dat uit. Er zijn mensen die dat hebben. Die hebben geen status nodig. Deze mensen zijn daarom ook ongevoelig voor
  manipulatie en druk van buitenaf.
  Zij zijn echt vrij en onder alle omstandigheden zichzelf. En daar heeft de omgeving het moeilijk mee.
  Dat veel mensen een hekel hebben gekregen aan alles wat met milieubescherming te maken heeft is niet zo verwonderlijk. We horen inderdaad voor onze omgeving zorg te dragen. Wat je ook gelooft, we zijn enkel rentmeester en laten het na aan onze kinderen. Milieugroepen zijn echter zeer drammerig, schimmig,
  leven uitsluitend op subsidies, hebben lang niet altijd gelijk, wensen niet tegengesproken te worden, hebben geen enkele voeling met de maatschappij enz enz enz. En dat gaat lang goed, tot het tegen gaat werken. Kijk maar naar het drammen over de multiculturele samenleving.

  Tja het is gewoon een open inrichting.

  Probeer zoveel mogelijk je zelf te zijn en trouw te blijven aan waar je voor staat. Consequent zijn. Als mensen
  je om die reden niet willen kennen zijn ze de moeite niet waard.

 10. Wat ik zeg denk ik niet en wat ik denk zeg ik niet. De mensheid is met succes gemanipuleerd door de overheid m.b.v. de media.

 11. gebuik u ontevredenheid positief,
  wordt warm voor uw medemens,
  liefst degene die het dichtste bij
  u staat,dat is het moeilijkste,
  verander wat je kunt veranderen,
  en probeer regelmatig uw onzichtbare
  rugzak eens uit te kappen,
  bedank voor het slapengaan degene van wie je vermoed,dat hij ver weg is van
  deze wereld,want het is niet vanzelfsprekend dat de dag zonder veel
  problemen is voorbij gegaan,
  morgen moet nog geboren worden,
  hoop doet leven.
  ik schrijf, ik ben

 12. Kuddedieren, het is waar dat je als buitenstaander van een kudde, als vreemd wordt aangezien. Bepaalde groepen mensen kunnen dit gedrag van jou niet altijd hebben.
  Wat mij de laatste tijd steeds meer opvalt is dat mensen steeds minder van elkaar kunnen hebben. Dit geldt met name over hoe we ons gedragen in het verkeer. In het verenigingsleven is het bijvoorbeeld moeilijk om aan vrijwilligers te komen. Maar we willen wel blijven profiteren van al die goedkopen voorzieningen die de vereniging ons bied. En met de buren onderling het portiek schoonmaken wil vaak ook niet lukken, als je dit vriendelijk vraagt en je probeerd te overleggen om dit beurtelings te doen.
  Uiteindelijk ben ik dan de wijste buurman, en ruim de boel wekelijks op.
  Iemand moet tenslotte zijn handen laten wapperen !
  Het is helaas wel jammer dat we zo met elkaar moeten omgaan. Gelukkig ben ik tevreden met mijzelf, en ben ik ook geen kuddedier.

Comments are closed.