Dinsdag 1 november 2005, 20.00 uur


“De natuurlijke overeenkomsten tussen het conservatisme en het libertarisme”
Door Sander Boon.


Iedere eerste dinsdag van de maand houdt de LP een discussiebijeenkomst,
die voor iedere geïnteresseerde toegankelijk is.
Op dinsdag 1 november geeft Sander Boon de lezing:

“De natuurlijke overeenkomsten tussen het conservatisme en het libertarisme”
Conservatisme zoals in de Nederlandse en buitenlandse pers begrepen, is een karikatuur, en nog een slechte ook. Het ‘echte’ conservatisme heeft zijn wortels in de Amerikaanse Constitutie en het Europa van de 19e eeuw.
Je zou kunnen stellen dat het conservatisme van die tijd is te omschrijven als Klassiek liberaal Conservatisme. Op deze manier beschouwd stelt Sander Boon deze vorm gelijk aan de minarchistische variant van het libertarisme.
Overigens is de moeilijkheid in dit soort discussies dat begrippen een emotionele lading hebben, maar ook dat mensen een bepaald gevoel hebben waar ze een label op plakken. Verwarring ligt dan al snel op de loer.
_________________________________________
Sander Boon studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij kwam er al snel achter dat die opleiding in het leven was geroepen om oprechte sociaal-democraten op te leiden, waarna hij vraagtekens zette bij de aannames omtrent menselijk gedrag. Via de bio-psychologie werd het duidelijk dat natuurlijke en seksuele selectie plaatsvindt op individueel niveau, en dat individueel eigenbelang dan ook de strategie is die wij allen volgen.
De basis voor een libertarische visie was gelegd. Na zijn studie heeft Sander gewerkt voor de ‘liberale’ Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Hierna is hij samen met Rene van Wissen en Albert Spits de libertarische/klassiek-liberale denktank Frédéric Bastiat Stichting begonnen. Ongeveer een jaar later is Sander door Bart Jan Spruyt gevraagd om de gelederen van de conservatieve Edmund Burke Stichting te versterken.
Momenteel is Sander bestuurslid van een afsplitsing van de Edmund Burke Stichting, de vrije markt denktank European Independent Institute. www.european-independent.org/ , www.vrijspreker.nl/blog/?it…
Daarnaast zet hij zich actief in voor een nieuwe lokale liberale politieke partij, Liberaal Amsterdam.
_________________________________________________
Voor meer informatie over de Bijeenkomsten kunt u met ons contact opnemen via de onderstaande communicatiemogelijkheden.
Toine Manders , Voorzitter Libertarische Partij

Adres: Libertarische Partij
p/a Haags Juristen College, Landgoed Marlot
Leidsestraatweg 77A NL-2594 BB ‘s-Gravenhage

T: 070-4262600
E: Manders@LibertarischePartij.nl
I: www.LibertarischePartij.nl

2 REACTIES

  1. Hub, schrijffoutje Dan Haag => Den Haag (typt wat moeilijk in een TomTom…)

  2. Interessant! Ik ken Sander eigenlijk wel, misschien dan toch eens langswippen.

Comments are closed.