Neerland’s nationaal belang staat op het spel! Het stemvee van Limburg’s Provincie-Sovjet heeft maar liefst unaniem een motie aangenomen om ‘ons’ te behoeden voor ernstig onheil…

Het volgende is namelijk aan de hand: boeren geven er de voorkeur aan om hun vee op stal te houden in plaats van in de wei. Economische motieven naar het schijnt, maar daar kan ik niet over oordelen. Alleen subsidie -uiteraard uit te keren via Brussel- kan het onheil nog afwenden.

Zelf vind ik dat boerenkaas van in-de-wei grazende koeien stukken beter smaakt dan fabriekskaas van melk van stal-vee, dus aan mij zal het niet liggen dat koeien in de wei blijven. Hier lijkt gewoon vrije marktwerking aan de hand te zijn. Koeien die op stal staan lijkt mij ook geen geval van dierenmishandeling, dus de kwestie Limburg draait om esthetiek, en wie stelt de norm?

Men meent dat het landschap dreigt te ‘verkommeren’ en minder aantrekkelijk wordt voor toeristen. Nu kom ik zelf graag in de heuvels van Limburg en koeien zijn mij nog nooit opgevallen als essentieel onderdeel van het Limburgse landschap; eerder bossen, heuvels, beekjes, Maria-beelden en inderdaad hier en daar een paar grazende schapen of koeien langs de route. Het lijkt mij dat als de weilanden leeg staan dat het land beter kan worden gebruikt als natuur voor wandelende en fietsende toeristen, of dat er huizen worden gebouwd voor wie daar graag woont. En als er al gesubsidieerde koeien in de wei moeten grazen dan doen de leden van de Provinciale Staten er het beste aan om zelf een koeienpak aan te trekken en te grazen. Doe ze eindelijk iets nuttigs.

Ik heb zelf ook wat suggesties voor EU-subsidie aanvragen door provincies:
Provincie Zeeland, om vissen te laten zwemmen in de zee
Provincie Flevoland, om nog meer rijtjeshuizen te bouwen
Noord- en Zuid-Holland hebben subsidie nodig om iedereen op de fiets te laten rondrijden. Dit allemaal om het landschap eeuwig te houden zoals het was in 1984…

www.telegraaf.nl/binnenland…
www.limburg.nl/framemaster….

1 REACTIE

  1. Het merkwaardige is dat een boer financieel wordt gestraft als hij zijn vee in de wei laat lopen, dan moet hij allerlei vervelende heffingen betalen omdat het milieu belast zou worden. En aangezien een boer om te beginnen bezig is met het verdienen van geld kan ik dus heel goed begrijpen dat een boer zijn vee binnen houdt, het is goedkoper.

Comments are closed.