Ik heb onlangs op een feestje iemand gesproken die markten doet met brood en die had een interessant verhaal over de zoveelste marktverstoring door de staat.Je zou verwachten dat de staat, in dit geval de gemeente, zich slechts beperkt tot het creëren van de juiste omstandigheden voor een wekelijkse markt en zich er verder niet mee zou bemoeien.

Maar nee, zoals gewoonlijk moet de overheid de boel ontwrichten met allerlei nutteloze en prijsopdrijvende regelgeving.

De gemeente bepaalt namelijk hoeveel kramen er van iedere soort mogen staan, dus zoveel bakkers, zoveel vishandelaren etc. Hoe ambtenaren dat juiste aantal kramen precies kunnen weten is mij een raadsel terwijl dit zichzelf geheel vanzelf perfect zou regelen als de staat er buiten bleef.

Het kwalijke hier is het ontstaan van wachtlijsten, als er bijvoorbeeld is bepaald dat op een gegeven markt 2 bakkers mogen staan, dat zullen eventuele overige liefhebbers moeten wachten totdat een van dezen er mee stopt zodat het zaakje verder doorschuift.

Mijn informant vertelde dat hij een vriend heeft die nog nooit op een markt heeft gestaan maar geheel leeft van het staan op wachtlijsten. Hij heeft zich namelijk zowat overal ingeschreven en schuift dus in de loop van de tijd door naar voren. Als hij dan ergens aan de beurt is dan laat hij zich door degene achter hem uitkopen, het zou om bedragen tussen de EURO 10.000 en EURO 20.000 per keer gaan. Ik neem aan dat die vriend niet de enige slimmerik is in dit land en dat dit de normale gang van zaken is in die branche.

En uiteraard komt dat bedrag keurig in de kostprijs van het verkochte product terecht zodat de consument zoals gewoonlijk opdraait voor deze marktverstoring door klerken terwijl de staat nog eens extra profiteert van die hogere kostprijzen omdat hierdoor de BTW meer opbrengt.

5 REACTIES

 1. Het lijkt veel op het Amsterdamse taxivergunningen systeem zoals het was voor het jaar 2000. Vergunningen werden door woekerprijzen doorverkocht, met (zwijgende) instemming van de gemeente.

 2. Wladi,
  Jongen toch, hoezo marktontwrichting ? De gemeenten creeren een nieuwe markt. Prima toch ? Hoe meer markten hoe meer vreugd !

 3. [2] Kijk, nu weten we meteen wie die slimme marktkramer zonder kraam is 😉

 4. [3]
  Quirium,
  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: het blijft toch een handelsvolkje, die Ollanders. 😉
  (De politiek spint er trouwens ook garen bij, want die marktkramer blijft BTW-plichtig).

Comments are closed.