Het wordt niet meer normaal gevonden als iemand zich “normaal” gedraagt. De gemeente Nijmegen gaat voetbalclubs die sportief zijn, extra belonen! Ook andere gemeentes schijnen dit te willen gaan doen.

Als er veel (??) problemen zijn bij wedstrijden van een club, dan wordt die club gestraft doordat ze dan een hogere huur moeten betalen. Clubs met een normaal sportief gedrag daarentegen krijgen huurverlaging.
Wethouder P. Depla vindt dat het tijd wordt om dit plan te gaan uitvoeren; de gemeente betaalt niet voor niets jaarlijks vele tienduizenden euros belastinggeld aan amateurclubs.

Waarschijnlijk zal de gemeente nu ook een “sportiviteits-beoordelings-afdeling” moeten creëren. Want hoe weet je anders wie je wat moet betalen of belasten?
De libertarische oplossing is natuurlijk te eenvoudig voor politici die daardoor ook hun macht en misschien baan zouden verliezen.
Die oplossing is dat de gemeente zich helemaal niet met voetballen (en andere sporten) bemoeit. De accommodaties verkoopt, de subsidies bespaart, en beide opbrengsten teruggeeft aan de belastingbetaler. Desgewenst kan die dan zelf het voetballen betalen of zijn geld uitgeven aan zaken die hij hoger waardeert.

3 REACTIES

 1. Maar dan wordt de contributie te hoog, piepen dan de roodsocialen die het belangrijk vinden om het volk brood en spelen te bieden. Onzin, een willekeurige sportschool krijgt geen draad subsidie, en daar komt allerlei publiek, van eenvoudige mensen tot grootverdieners. Nijmegen is trouwens wel bezig zeg, je kunt daaraan goed zien wat de gevaren van een linkse regering zijn.

 2. [1] Een Libertarier,
  Nijmegen lijkt nooit op te houden een would-be-"progressief" bolwerk te blijven (progressief in de link(s)e betekenis van het woord). Het was in de jaren ’70 de bakermat van de z.g. christenradicalen, "CDA-loyalisten"
  – die -uit loyaliteit met wie ?- de PPR (Politieke Partij Radicalen) oprichtten, met lieden als Erik Jurgens (schaap van de bekende gelijknamige familie van de zeep- en margarinefabrikant UNILEVER en renegaat van de KVP (katholieke volkspartij) en andere heldhaftige praatjesmakers zoals Bas de Gaay Fortman (ARP), milieuactiviste Ria Beckers (http://www.stoutenburg.nl/P…),
  – die de PvdA wilden likken, maar in hetzelfde troebele water visten.

  Hoe troebel dat was, bleek uit het feit, dat de PPR later fuseerde met o.a. de Communistische Partij Nederland tot het huidige Groen Links.
  Groet,
  Harry

  Zie: http://www.parlement.com/92

 3. Betuttelarij van de hoogste orde, dit soort acties. Je hebt toestemming van overheid nodig om van de overheid land te pachten en er een voetbalclub op te beginnen. Vervolgens heb je toestemming nodig om wedstrijden te houden en een vergunning voor de hinderwet. Als er vervolgens een opstootje komt gaat de pacht als verkapte boete.
  Misschien moeten we onze toestemming aan de overheid om ons zo te behandelen intrekken?

  Het klinkt als een contradiction in terminis dat de overheid toestemming moet geven om een burger initiatief door te laten gaan wanneer het mandaat van die overheid niet klopt. Ergens zit er een aanname verkeerd. Welke zou dat zijn? Ik vermoed het mandaat van de overheid…

Comments are closed.