De politiek kan in Nederland het best omschreven worden als “Politicrisie”, politiek en hypocriet zijn bijna synoniemen van elkaar. Hypocrisie viert hoogtij onder alle partijen. Als we alle boter van de hoofden van de politici op de markt zouden kunnen verkopen was de staatsschuld waarschijnlijk al afgelost.

Voorbeelden te over, en niet alleen bij linkse partijen, hoewel het bij links vaak wat duidelijker te zien is. Partijen die zich “hard maken” voor een paar procent hogere uitkeringen om de Nederlandse armoede te bestrijden, terwijl de halve wereld niet te eten heeft mogen zich toch niet echt sociaal noemen. Socialistisch, maar dan alleen in eigen land, was daar niet een term voor?

Ministers die alles doen voor het milieu, en ondertussen drie keer per jaar gratis op vakantie kunnen van de “frequent flyer miles” zijn nou ook niet echt het toonbeeld van rechtlijnigheid.

Maar ook de meer rechtse partijen zijn over het algemeen flink hypocriet. Neem het CDA. Men bedrijft politiek op basis van de Bijbel. Een mooi boek, met als één van de mooie wijsheden toch wel dat je de andere wang moet toekeren als je geslagen wordt. Prachtig vredelievend allemaal. Dat een partij die dat voorstaat vóór een oorlog in Irak was, dat is op zijn minst opmerkelijk. Blijkbaar is de Christelijke moraal alleen van toepassing als het toevallig goed uitkomt.

Velen kunnen zich de rel rond destijds LPF-minister Hilbrand Nawijn nog wel herinneren, toen de beste man aangaf in bepaalde gevallen de doodstraf wel te kunnen goedkeuren.
Alle partijen waren “geschokt” over dit idee van een minister. De doodstraf past niet in onze cultuur, is middeleeuws en barbaars en een minister dient het niet in zijn hoofd te halen om er ook maar iets positiefs over te zeggen. Dat er een grote minderheid van de Nederlanders voor die doodstraf is dient zorgvuldig onder het Haagsche pluche geschoven te worden. Immers, hoe democratisch we ook zijn, als de meerderheid van de bevolking verkeerde ideeën heeft dienen die ideeën natuurlijk niet uitgevoerd te worden. U mag meebeslissen, maar alleen als de beslissingen de juiste richting opgaan. En anders dient de staatsomroep grootschalig uw verkeerde ideeën aan de kaak te stellen, en mogen tal van deskundigen op TV komen uitleggen waarom de bevolking het zo fout ziet.

Hilbrand Nawijn werd door het voltallige parlement tot de orde geroepen. De doodstraf, dat kon toch echt niet. Ook niet na een goed en degelijk proces door onafhankelijke rechters. Ook niet met 100% sluitend bewijs en een bekentenis van de dader, nee, de doodstraf was en is onbespreekbaar.

Totdat de Amerikaanse president Bush besloot om zonder enige vorm van proces een buitenlandse dictator de doodstraf op te leggen. Ook al is het gooien van een smart-bomb op iemands hoofd misschien minder subtiel dan de elektrische stoel of de guillotine, het blijft een vorm van de doodstraf. Waar heel de Nederlandse politiek zo vreselijk tegen is.
En dus geeft een groot contingent Nederlandse politici, precies diezelfde mensen die Minister Nawijn zo aanvielen, geheel conform de Nederlandse Politicrisie politieke steun aan dit Amerikaanse vonnis.
Blijkbaar is een veroordeling tot de doodstraf zonder proces beter dan wat de Nederlandse rechtsstaat te bieden heeft.

Sadam heeft die smart-bomb nooit op zijn hoofd gekregen. Maar Sadam staat straks wel voor de rechter, waarbij het vonnis nu al duidelijk is: de doodstraf, onder auspiciën van de Amerikanen. Welke politicus zal nu gaan voorstellen om “onze jongens” weer naar Irak te sturen, zodat ze er voor kunnen zorgen dat die middeleeuwse en barbaarse toestanden voor eens en voor altijd tot het verleden zullen gaan behoren?

4 REACTIES

 1. "Als we alle boter van de hoofden van de politici op de markt zouden kunnen verkopen was de staatsschuld waarschijnlijk al afgelost".
  Deze komt in aanmerking voor "Statement of the year"!
  ‘Maar de burger kan er natuurlijk ook wat van’, sprak de alcoholist die zich aan de bar een delyrium dronk en vloekte op zijn vrouw die hem ‘stelselmatig vergiftigde’ met haar gerook…

 2. VOlgens mij is er in Irak een heeeeele grote meerderheid voor de doodstraf voor Saddam…

 3. Mooi stuk.
  Politici zijn inderdaad heel hypocriet, maar ja, das al heeel lang zo en niet alleen bij ons.
  ruud

 4. Mooi stuk.
  Politici zijn inderdaad heel hypocriet, maar ja, das al heeel lang zo en niet alleen bij ons.
  ruud

Comments are closed.