Het blijkt vaak in gesprekken over het uitbreiden van de EU met Turkije dat de gesprekpartners daar heel verschillende ideeën over hebben.
Er zijn libertariërs die vóór het toetreden van Turkije zijn.

De redenen daarvoor zijn dan ook nog vaak verschillend.
Zo zijn er personen die vinden dat hoe meer en hoe sneller andere staten toetreden hoe eerder de hele zaak in elkaar zal storten.
Dit zijn mensen die zeker tegen de politieke eenheid zijn.

Andere voorstanders, vooral zakenmensen, kijken naar de economische kant. Hoe meer landen vrij toegankelijk zijn, hoe minder handelsbarrières er zijn, hoe liever ze het hebben. Er is voldoende bewezen dat de vrije markt de meeste welvaart voor de meeste personen oplevert.
Deze mensen vergeten of onderschatten echter de werkelijke toestand: de EU is een Politieke Unie waarin iedereen meent over iedereen een stem te mogen uitbrengen. Het euvel van de tot “meerderheids-cratie” verworden “demo-cratie”. Ze zien niet in dat daardoor de ontwikkeling steeds verder gaat in fascistische richting die hen straks ook geen vrijheid meer laat om zelf over hun zaken te beslissen.

De meest libertariërs zien dit laatste wel in en zijn daarom fel tegen de EU. Ook zij willen dat er grenzen worden afgeschaft en dat iedereen mag werken, wonen, leven, enz. waar hij wil. (Zolang hij de soevereiniteit van een ander niet aantast).

De EU terugbrengen tot een “Economische Gemeenschap” (EEG) lijkt een onmogelijkheid met al die belangen die de politici voor zichzelf hebben opgebouwd. De oplossing kan liggen in het opnieuw opbouwen van een meer morele Europese samenwerking.
Maar voordat daaraan gedacht kan worden, moeten we eerst af van het nu gekweekte monster:
Nederland uit de euro, Nederland uit de EU.

En dus nu ook niet verder onderhandelen met Turkije om die politieke unie te versterken. De Turken moeten niet mogen stemmen over hoe mensen in Nederland met elkaar moeten omgaan. En de Nederlanders niet over hoe de Turken dat moeten doen. Nu Turkije niet in deze EU.
Onderhandelen over open grenzen en afbreken van handelsbarrières is natuurlijk prachtig.

26 REACTIES

 1. zodra NL uit de EU stapt, mag de rest van de EU voor mijn part zimbabwe, pakistan of de palestijnse gebieden verwelkomen in hun club.

  maar onze grenzen wel dicht dan, om dat rif-raf buiten te houden.

  dat zal niet snel gebeuren, dus turkenland zou geen lid moeten mogen worden. simpel.

  hoe kan een libertarier daar wel wat in zien? omdat het dan misschien sneller ineenstort? ja, misschien, maar dat gaat toch nog heel lang duren. te lang! en probeer de schade daarna maar eens herstellen. good luck!

  verder vind ik het ook niet realistisch om er op libertarische gronden voor te zijn. dat heb ik al eens uitgelegd (probeer maar een potje te korfballen met een ploeg K1 vechters die de regels van het edele korfbalspel niet kennen en er ook niet het geringste in geinteresseerd zijn.

  een libertarische samenleving kan alleen succesvol zijn met a; een verantwoordelijke overheid, b; een verantwoordelijke bevolking die een libertarische samenleving aankan. je ziet nu al honderdduizenden in NL alleen al, die totaal onaangepast zijn aan de westerse manier van leven en dat ook totaal niet willen zijn.

  eenzijdig libertarisch? nee, dat werkt niet.

  gegroet.

 2. Een libertarische samenleving veronderstelt werderzijds respect voor elkaars individuele vrijheid en verantwoordelijkheid. Daar is in Nederland al geen sprake van, gezien het gedrag van de overheid, het ambtelijke, het justitiele en het politieapparaat -de goeden niet te na gesproken-.
  Ook de EU berust op volstrekt abjecte structuren, zoals de bemoeizucht van de beurocratieen van Brussel, Straatsburg en Luxemburg.

  De EU-Observer bericht op 29 sept.:
  "Emergency meeting on Turkey scheduled
  29.09.2005 – 17:44 CET | By Mark Beunderman EUOBSERVER/ BRUSSELS- The UK presidency on Thursday announced an emergency meeting of foreign ministers on Turkey’s EU membership bid. The meeting is to be held on Sunday – the day before entry talks with Turkey are scheduled to start.(…)"
  "(…)The Austrians have demanded the word "accession" to be scrapped altogether from the first paragraph, and the words "possible alternative bond" inserted elsewhere in the paragraph.

  European diplomats commented that the deleting of the word "accession" is impossible, as this would be in breach of the EU leaders’ own conclusions last December – stating that the goal of the talks is accession.

  On top if this, Turkey has repeatedly said it will walk away from the talks if it gets offered anything less than full accession.

  But diplomats also said there is room for manoeuvre for a compromise with the Austrians."

  Hoe je het ook went of keert: er wordt op een verschrikkelijke manier over de toetreding van Turkije tot de Europese Politieke Unie GEPOKERD.

  Allerminst reden daar gerust op te zijn. Wegwezen dus.

  Zie:
  http://euobserver.com/9/19975

 3. Aan de ene kant kunnen we iets extreems doen: zij erin, wij eruit. Daar is geen steun voor (en er is geen (grote) politieke partij die het voor gaat stellen).
  Wat ook kan, is zeggen: ja, het mag, zolang de one-size-fits-all maar op z’n minst ernstig beperkt wordt er een gelijke stemrechten zijn.
  Helaas zijn ‘we’ op dit vlak volkomen machteloos. De Christelijke Punkers In Maatpak (= No Future) hebben onderhand besloten dat Nederland *helemaal* niet NEE heeft gestemd tegen de Grondwet. Je zou om minder je geweer pakken…

 4. [4] Libertariers zijn voor open grenzen MITS het eigendom dat binnen die grens is, privaat is.

  Libertariers zijn duidelijk tegen open grenzen als in de naam van het collectief politici en ambtenaren dat voor mensen beslissen die dat misschien helemaal niet willen.

 5. wanneer het goed is voor de geldbeugel
  van weinige kapitalisten,
  dan is het goed,
  mensenrechten dat is bijzaak,
  wanneer ge er op vakantie gaat,
  dan is er toch ook geen bezwaar!

 6. Tot dusver toont Turkije een erg slechte en nationalistische houding die nooit beloond mag worden met een EU lidmaatschap. Daarnaast is er bij zo’n lidmaatschap alleen winst voor Turkije en de EU bureaucraten. Ik hoop dat Oostenrijk en Cyprus Turkije weghouden uit de EU. Als Turkije lid wil worden van de vrijhandelsassociatie (EFTA) lijk mij dat geen probleem. En natuurlijk wil ik jullie het volgende mooie gedicht niet onthouden:

  "De minaretten zijn onze bajonetten, de koepels onze helmen, de moskeeën onze barakken en de gelovigen onze soldaten."
  (Recep Tayyip Erdogan, de premier van Turkije).

  Alleen een gek wil zo’n moslim-fascist laten meebeslissen over het beleid in zijn ‘eigen’ land.

 7. [4] Er bestaan heel wat misverstanden over het libertarisme.

  Wij als Klassiek-Liberalen zijn niet voor open grenzen, omdat dan de veiligheid en bescherming van de burgerij gevaar loopt (geimporteerde criminaliteit en/of terrorisme). Klassiek-liberalen zijn ook voor uitwijzing van buitenlandse criminelen en terroristen (na hun gevangenisstraf en boetedoening).

  Anarcho-kapitalisten zijn daarentegen wel voor open grenzen, mits de (verzorgings)staat is afgeschaft.

 8. [7]

  ik ga in elk geval nog niet op vacantie naar turkenland al was het nou nog zo.

  gegroet.

 9. [10] Ik moet zeggen dat ik liever op vakantie naar Turkije ga dan dat ik naar dat Frankrijk ga…

 10. Uit: Reizen en avonturen van mijnheer Prikkebeen

  (Een stichtend waar gebeurd verhaal voor politici van 8 tot 88 jaar)
  (…)

  IX Hoe mijnheer Prikkebeen en zijn dikke vriend gered worden en onder de Turken gaan
  (…)
  Doch de Turken zijn niet mak,
  Wat hij daar ook tegen sprak,
  Wou hij ’t leven redden, dan
  Moest hij worden Muzelman. –
  Knielend en diep aangedaan,
  Neemt hij dus de turban aan.
  (…)
  —–
  Zie:
  http://cf.hum.uva.nl/dsp/lj

  Commentaar:
  Over "samenwerking" gesproken 🙂

 11. Drie heuglijke historische data:
  1 juni 2005: Nederland verwerpt EPU-grondwettelijk verdrag;
  17 juni 2005: EPU-Budget deal 2007-2013 faalt;
  3 okt. 2005: Geen accoord over toekomstig toetreding van Turkije.

  De EPU heeft 10 maanden tijd gehad om zich op deze heuglijke dag voor te bereiden. Nu men nog steeds aan het ruzien is over de toetreding van Turkije staan de arrogante EPU-craten mondiaal voor joker.

  Het EPU-schip vertoont ernstige scheuren onder de waterlinie. Nog even en het zinkt.

  Bot, wegwezen als de gesmeerde bliksem.

 12. [11] Het is wel goedkoper in ieder geval. De Turken zijn zeer vriendelijke en hartelijke mensen. Het is ook niet het Turkse volk waar we tegen zijn, maar de Turkse staat, zeker met een islamist aan de macht. Dus kan het nooit en te nimmer lid worden van de EU. Vandaar dat de EVA een betere oplossing is, want dan kunnen we vrij handelen, zonder enige politieke inmenging van buitenaf.

 13. [13] Bot behoort direct en op staande voet ontslagen te worden uit de regering. Deze man is niet meer te handhaven.

 14. [15] Het zou beter zijn om dat hele zooitje op staande voet te ontslaan. Geen van alle zijn ze meer te handhaven. Bovendien zal een permanente opname in het Pieter Baan centrum meer dan wenselijk zijn. Deze mensen zijn een gevaar voor hun omgeving.

 15. [11]

  nou, hoewel ik dat land doorgaans mijd als de pest, ga ik zelfs nog liever naar frankrijk dan naar turkenland.

  en dat wil wat zeggen!

  [14]

  goedkoop of niet is voor mij nooit een afweging wat betreft vacantie.

  verder heb je op zich gelijk van de turkse staat, maar vergeet niet dat een zeer groot deel van de turkse bevolking fanatieke ‘goede’ turken zijn, als je weet wat ik bedoel. een ander – ook zeer groot deel – zijn weer fanatieke islamisten. dan heb je ook weer een aanzienlijk gedeelte wat zo is zoals de in NL aanwezige immigranten. en slechts een kleine minderheid wat de westerse levensstijl wel ziet zitten, en zelfs voor een gedeelte daarvan is dat slechts cosmetisch zo.

  dus die bevolking – hoewel ik daar inderdaad niks op tegen heb, immers zij zijn turken in turkije en moeten dus zelf weten wat ze willen – spreekt mij ook niet zo aan.

  gegroet.

 16. [13] Te vroeg gejuichd…dat akkoord over Turkije is er dus wel.

  Nu al is er sprake van de Magreb-landen ook als lid toe te laten…(allicht dat daarover de beslissing al gevallen is…binnen 10 jaar of zo volgt "de discussie" ).

  Groetz,

  Cincinnatus.

 17. [18]
  Cincinnatus,
  Inderdaad, helaas. De schijterij in de Augiasstal gaat ongehinderd verder. Voorlopig zal de veiligheid daarmee verder onder druk komen.
  Benieuwd, hoe Kroatie zich straks opstelt.

 18. [18]
  Wordt er dan werkelijk gewerkt aan een hersteld Romeins Rijk? Het begint er zo verdacht veel op te lijken.

 19. Ik vind het prima als Turkije erbij komt. Er is volgens mij weinig verschil tussen Turkse politici of Europese politici. En ook het Europese volk is net zo, zo niet meer, collectivistisch als de Turken. In het Europees Parlement zijn de liberalen een nano-fractie, en bestaan dan ook nog uit "liberalen" als de VVD, D66, Liberal Democrats, en andere buitenlandse equi"valenten". De overgrote meerderheid van het parlement is socialistisch of bestaat uit christelijk-conservatieve of kleinburgerlijke "volkspartijen".
  De toetreding van Turkije is ook in een ander opzich briljant. Het betekent, als over de toetreding geen referenda gehouden zullen worden, dat er voor de xenofobe Europeanen en ook Nederlanders slechts één optie overblijft om aan Turks lidmaatschap en evt. immigratie te ontsnappen: het stemmen op een partij of het organiseren van een referendum voor uittreding uit de EU. Hoe meer de Europese politici de burgers van Europa tegen de haren in strijken, en hoe onaantrekkelijker ze de EU maken voor de gemiddelde Europeaan, des te eerder kunnen wij eruit.
  Rest mij alleen de vraag waarom de Turken in Godesnaam (of Allahsnaam) lid van de EU willen worden. Zijn ze net bezig met privatisering, reduceren van overheidsbudgetten, aanpakken van sociale uitkeringsstelsel, terugbrengen van inflatie en sanering van de banksector, gaan ze de EU in… Hebben ze een drang naar zelfvernietiging of zo? Of de onbedwingbare behoefte om hun hervonden economische groei te wurgen d.m.v. EU-regulering? Als ik de Turkse regering was wist ik het wel. Verder gaan met liberalisering, op economisch en persoonlijk gebied, mezelf neutraal verklaren in ieder conflict, en vrijhandel invoeren door eenzijdig alle handelsbeperkingen op te heffen. En vooral een dikke vette middelvinger opsteken naar die arrogante Europeanen die zich zo misplaatst superieur voelen vanwege "hun" door collectivisme en irrationaliteit doordrenkte cultuur.

 20. [21]
  Owl,

  "Rest mij alleen de vraag waarom de Turken in Godesnaam (of Allahsnaam) lid van de EU willen worden."
  Heel simpel: de islamisering van de EPU. Want omgekeerd komt er natuurlijk van de implementatie van de 80.000 EPU-regels geen donder terecht. En belofte maakt schuld, takya (het bewust
  liegen en misleiden door moslims van ongelovigen) niet.

 21. Mijns inziens heeft Turkije niet zoveel aan een lidmaatschap; ik denk zelfs dat het schadelijk is voor Turkije.
  Turkije heeft genoeg aan onbelemmerd verkeer van kapitaal, goederen, diensten en personen tussen Turkije en de EU.Iets anders is niet nodig.
  Ik zie Turkije nog niet zo gauw komen tot een situatie waarin vrije expressie van iemands mening geoorloofd is. Er is wel enige vooruitgang op dit vlak, maar het kan nog steeds voorkomen, dat iemand gearresteerd en maanden vastgehouden wordt, omdat hij kritiek levert op Ataturk of een ander nationaal symbool. Ook wordt er nog regelmatig gemarteld door de politie, al is dit wellicht niet de bedoeling van de leiding van het land. Dat men officieren van justitie steekpenningen moet betalen , is ook nog schering en inslag. Ik denk dat het nog heel wat voeten in de aarde zal hebben, voor dit versndert.

 22. [17] Libertarisme gaat blijkbaar goed samen met racisme… Als jullie tegen iedere vorm zijn van overheidsinmenging, moet de Nederlandse staat dan niet geëlimineerd worden?

 23. [24]
  "Libertarisme gaat blijkbaar goed samen met racisme…"

  Jawel, maar ook met anti-racisme. Libertarisme is heel flexibel wat dat betreft.

  Ik vraag me overigens af of je dezelfde reactie gegeven had als Vlad iets dergelijks over Duitsers of Fransen geschreven had…

  "Als jullie tegen iedere vorm zijn van overheidsinmenging, moet de Nederlandse staat dan niet geëlimineerd worden?"

  Wat mij betreft wel.

 24. [25] Hij had het zowel over ’turkenland’ als over Frankrijk, geloof ik.

Comments are closed.