Ik heb het vorige stukje geschreven omdat ik een vaag gevoel had dat er iets niet klopte met die vogelgriephysterie, zonder verder echt diep in het onderwerp te zijn gedoken. Echter, ik ben het gaan volgen en nu ben ik er helemaal van overtuigd dat hier om de zoveelste staatspaniekzaaierij gaat.

Wat hebben we helemaal:
1 verdachte kalkoen in Turkije die uiteindelijk iets anders bleek te hebben
1 papegaai in Engeland die aan een andere vorm van griep is gestorven
1 eend in Zweden die ook een ander soort griepvirus had
3 kippen in Griekenland die ook iets anders hadden en dan nog een handvol vermeende gevallen buiten de EU, Rusland, Roemenie, Macedonië en Turkije waarvan ik mij afvraag hoe goed hun veterinaire diensten eigenlijk zijn en wat hun belang is om zo graag te willen aantonen dat ze besmet zijn (mogelijke EU subsidies ?).

Waar heeft men het dan over ? Op de radio hoor ik dan discussies tussen “deskundigen” over wat men allemaal zou moeten doen om deze epidemie (!) te bestrijden. Maar is het niet zo dat er altijd wel ergens mensen zijn die een griepje onder de leden hebben en dat sommigen daaraan doodgaan, dus waarom zou dat bij vogels dan anders zijn ?
Als er alarmerend wordt bericht dat men DE vogelgriep ergens heeft aangertroffen dan betekent dat alleen maar dat er een vogel met een griepje van de een of andere variant is gevonden.

En dan heeft men het over de zekerheid dat het “gevaarlijke” virustype naar de mens zal overslaan. Ook dat is gebaseerd op een handvol gevallen. Een paar mensen hier en daar en dat over een langere periode en geografisch erg verspreid, dus zeer zelden meerdere mensen op dezelfde plaats en dezelfde tijd. Als we nu opeens enige duizenden of zelfs honderden doden tegelijk zouden zien in een klein gebied dan zou je kunnen gaan denken aan iets ernstigs maar hoe kun je van wat losse gevallen zeggen dat ze alleen aan die ene gevreesde griepvariant zijn gestorven ? Er zijn altijd wel wat mensen die dood kunnen gaan aan dingen waar 99,99999999999 etc % van de rest geen last heeft zoals een wespensteek bijvoorbeeld. En waarom is dat virus in al die jaren dat het bestaat nooit massaal op de mens overgesprongen, waarom moet dat net nu gebeuren, waar is dat dan op gebaseerd ?

Kortom, ik geloof er geen barst van en wat ik voorspel is dat er uiteraard helemaal niets zal gaan gebeuren en dat vervolgens de diverse overheden gaan claimen dat het helemaal aan hun snelle en effectieve optreden te danken is. Vervolgens gaan al die overheden nog meer nutteloze instanties opzetten die voor eeuwig & altijd zich bezig zullen gaan houden met het beheersen van deze griepepidemie zodat die flauwe kul ons miljarden gaat kosten.

21 REACTIES

  1. Het gaat er om dat mensen ziek kunnen worden van het gevaarlijke virustype H5N1. Zoals je opmerkt Wladimir, zijn dit maar een paar gevallen. Niets om je zorgen over te maken. Juist dat dit maar een paar gevallen zijn kan toch wel zorgelijk zijn, omdat het virus blijkbaar vaste grond heeft gevonden in de menselijke soort (dit is historisch gezien misschien niet nieuw, toch is dit weer een ander virusje, waar het menselijke immuumsysteem nog niet tegen bestand is, ergo het kan toch wel dodelijk zijn). Tevens hebben deze paar gevallen wel vaak het loodje gelegd.

    Een volgende stap is natuurlijk dat mensen elkaar kunnen besmetten, en dan via de media die normale griepvirusjes ook tot hun beschikking hebben, zoals bijvoorbeeld de lucht. Dat dit een schrikbeeld is, lijkt me evident.

    Echter, of het risico dat dit schrikbeeld bewaarheid wordt groot of klein is, is aan de experts en niet aan politici en/of andere mensen die belang hebben bij wat angst in de samenleving. Qua functie vind ik jouw artikel daarom wel waardevol Wladimir (geeft wat tegenwicht), qua inhoud vraag ik me echt af of je je niet op glad ijs begeeft, alles in twijfel trekken kan immers iedereen.

    NB: Aan de andere kant vind ik die berichtgeving over een kip in Zweden of een eend in Macedonie ook wel weer wat hebben. Zo zie je maar weer dat wanneer iemand een scheet laat in een een desolate leeg afgelegen gebied, wij het toch op de voorpagina van de krant kunnen zien staan. 😉

  2. Wladimir lijkt het "Colijnbeginsel" aan te hangen: "Gaat U maar rustig slapen, de regering waakt over het land."

    Het zijn ook in dit geval weer niet de politici die waakzaam zijn. Dat zijn onderzoekers, gezondheidsautoriteiten en de journalisten in de diverse landen, met de SARS-epidemie, die tijdelijk de hele Chinese binnenlandse economie lamlegde, nog vers in het geheugen.

    Ik vrees, dat hij zeer selectief leest. Misschien, dat dit artikel hem tot een genuanceerder standpunt kan brengen:
    http://www.cdc.gov/flu/avia

  3. [3] …die dode papegaai?
    Gek hè, die geisoleerde gevallen. Spoorzoeken maar.

    Neen, er is geen sprake van een handenwrijvend, transpirerend Haags Hopje dat ons tot kalmte maant.

    Wladimir schopt nog de meeste paniek.

    Huub

  4. [3] wetenschappers hebben eeuwenlang beweerd dat de aarde plat is terwijl de staat altijd een hele dikke premie in de vorm van status, subsidies en inkomen op een mooi "wetenschappelijk" paniekscenario geeft (zie ook de broeikaswaanzin). Maar goed, we gaan ons herhalen, ik heb gezegd en we zullen zien. Ik voorspel dus dat er helemaal niks gaat gebeuren en dat deze kunstmatige paniek speodig weer plaats zal maken voor de volgende denkbeeldige ramp.

  5. Als eerste Wladimir vergeet voor het gemak even dat er in azië al tientallen doden zijn gevallen door het griepvirus, maar die mensen zijn blijkbaar te min voor Wladimir om ook maar geteld te worden. Voor Wladimir zijn Aziaten blijkbaar nog minder dan een eend.

    Wetenschappers zeggen ook niet zeker te weten dat dit virus het dodelijke virus voor de mens wordt, maar wel dat het zeker is dat het een keer gaat gebeuren. De spaansegriep (40 miljoen dode)was ook een gemuteerde variant van een vogelgriep. De wetenschap zaait ook geen paniek, maar waarschuwt wel. Dat is ook nodig omdat het in dit geval om een uiterst besmettelijk griepvirus gaat, dat als het muteert zich enorm snel kan verspreiden. Als de overheid nu geen maatregelen neemt en geen actieplan opsteld en ze zijn straks te laat dan is het ook weer de schuld van de overheid. De wetenschap waarschuwt de overheid en de overheid neemt maatregelen, zo hoort het ook.

    Het gevaar op muteren is nu niet groter dan in andere gevallen van een voor mensen besmettelijke dierengriep, de gevolgen wanneer het fout gaat zijn in dit geval alleen niet te overzien.

  6. [4]
    Huub,
    Die dooie papegaai scheen besmet te zijn door vogels uit Taiwan.
    Spoor zoeken: Moet wel serieus gebeuren. Gisteren hoorde je op Buitenhof toevallig iemand roepen, dat al die internationale diertransporten wel eens echt belangrijk voor de verspreiding zou kunnen zijn. Maar dat spoor lijkt in een collectivistische wereld naar mijn gevoelen een groot taboe.
    Groet,
    Harry

    [5]
    Wladi,
    " wetenschappers hebben eeuwenlang beweerd dat de aarde plat is terwijl de staat altijd een hele dikke premie in de vorm van status, subsidies en inkomen op een mooi "wetenschappelijk" paniekscenario geeft "
    Dat mag je me allemaal eens uitleggen…:-)
    Lees je nou maar eerst eens fatsoenlijk in en verdiep je in de problematiek voor je allerlei onvergelijkbare zaken met elkaar vergelijkt en je je allerlei ongegronde oordelen aanmatigt.

    Harry

    [6]
    Confrere,
    Er hebben sinds de 16e eeuw 10 gedocumenteerde pandemieen plaatsgevonden. En de menselijke populatie in China is sinds de Spaanse Griep in 1918/19 tenminste verviervoudigd.
    De VS hebben op basis van WHO-richtlijnen een soort actieplan, maar de autoriteiten geven toe, dat het land niet voldoende voorbereid is:
    http://www.wilsoncenter.org

    Groet,
    Harry

  7. Vogelgriep: Eet vooral een eitje
    24 oktober 2005
    Angst voor vogelgriep is overdreven: vrijwel niemand in Nederland loopt enig risico

    Simon Rozendaal

    De 66-jarige Bep Siteur eet geen eitjes meer. Ze is ‘bang voor de vogelgriep’, zo vertelt ze. Ze is niet de enige. Opvallend veel Nederlanders hebben het over de vogelziekte die, ontstaan in het Verre Oosten, steeds naderbij sluipt. Eerst de Kaukasus, toen Turkije, Roemenië en Griekenland en nu zelfs een Surinaamse papegaai in Engeland.

    Is die angst terecht? Nee. Het is waanzin om geen zacht gekookte eitjes meer te consumeren. De vogelgriep is een zeer gevaarlijke ziekte, maar vooral voor vogels. Het ligt voor de hand dat de virussen die de ziekte veroorzaken een van de komende weken of maanden ook in Nederland zullen neerstrijken. Ook kan de ziekte naar mensen overstappen maar daar is meer voor dan het nuttigen van een eitje. Veel meer.

    Wat moeten mensen doen die bang zijn voor de vogelgriep? Ze moeten niet op bezoek gaan bij kippenboerderijen en niet door de mest van trekvogels scharrelen. Ook kunnen ze proberen te voorkomen dat ze een gewone griep krijgen. Dat kan door de lichamelijke conditie op peil te houden (bijvoorbeeld door regelmatig een gekookt eitje te eten) en door de jaarlijkse griepvaccinatie te ondergaan.

    Die beschermt weliswaar niet tegen de vogelgriep maar het voorkomt dat iemand besmet raakt met zowel het vogelgriepvirus als met het mensengriepvirus. Als dat gebeurt kunnen de twee virussen seks hebben en kan er een gevaarlijk zowel als voor mensen besmettelijk vogelgriepvirus ontstaan.

    Aangezien 99,9 procent van de Nederlanders nooit een kippenboerderij van binnen ziet en doorgaans uit de buurt blijft van trekvogelmest, loopt momenteel – zolang het vogelgriepvirus niet van genetische samenstelling verandert – vrijwel niemand in Nederland enig risico.

  8. artikel in de Telegrof vanmorgen over een Nederlander die zo’n 10 jaar in Indonesie in de kippenbusiness heeft gezeten. Volgens hem is het een inheemse ziekte daaroo terwijl er zo’n 2,5 miljoen mensen in de kippen werken en er volgens hem nog nooit iemand is aangestoken. Verder meldt hij dat die kippengriep een rare ziekte is. Je komt ’s morgens je kippenhok binnen en er is niets aan de hand. Kom je een paar uur later weer terug dan liggen ze allemaal dood.
    Kortom, als we hier een epidemie zouden hebben dan waren er allang miljoenen kippen dood geweest terwijl heel Europa nu met een microscoop moet worden afgezocht om iets te vinden.

  9. niet om het een of ander, maar de vogelgrieppaniek is weer voorbij, precies zoals ik heb voorspeld.

    Helemaal niks aan de hand dus. Ze proberen af en toe met veel moeite nog ergens een besmet persoon te voorschijn te toveren, gisteren hadden ze bijna een Turk te pakken maar die bleek het toch niet te hebben, pech.

    Het enthousiasme ebt langzaam weg en over een paar weken horen we er niks meer van. Op naar de volgende staatspaniek.

  10. [12] Niks aan het handje? Zeker weten?
    http://www.who.int/csr/don/
    Nog geen relatie met vogels vastgesteld.

    Zolang het virus zo dodelijk is, verspreidt het zich nauwelijks. In Vietnam lijkt de virulentie van het kreng al af te nemen http://www.who.int/csr/dise
    Dus zou het aantal gevallen wel eens kunnen toenemen. Evolution in action!

    Paniek is nergens voor nodig, media hype is nergens goed voor; rationeel zijn is voldoende.

    Huub

  11. [13] dus, er zijn sporadische gevallen van mensen die wellicht aan dat virus kunnen zijn overleden maar er zijn ook sporadische gevallen van mensen die aan mond & klauwzeer zijn gestorven, een tamelijk onschuldige veeziekte.

    We hebben hier een hele hetze + paniek vanuit de staat gehad dat er ieder moment miljoenen mensen dood zouden gaan en allerlei overheidsmaatregelen en uiteindelijk sterft het zaakje een zachte dood: helemaal niks aan de hand zoals ik steeds heb geroepen. De staat beweert nu dat het dankzij hun maatregelen is dat er geen epidemie is uitgebroken. Dank zij de staat komt de zon iedere dag op.

  12. [14] Ze moeten jou niet op Volksgezondheid zetten in Libertaria 🙂

    Ik twijfel aan je voorspellende gaven.
    Twee H5N1 gevallen in Turkije erbij, jongen dood, zusje leeft nog. Gerelateerd aan kippen.

    Griep bestaat, Wladimir. Daar kan je niet omheen. Eens in de zoveel tijd ontstaat er een nieuwe virus soort en is het donderen.
    Biologen noemen dat een voorbeeld van ‘evolutie’: een of andere bijzonder onwaarschijnlijke hypothese uit 19de eeuw; sommige mensen nemen die nog serieus ook.
    Huub

  13. natuurlijk bestaat griep, maar die hele epidemiepaniek is nog steeds onzin. Dit zijn bijzonder sporadische gevallen en ik vraag mij af of het niet een normale gang van zaken is dat er af en toe mensen ongemerkt doodgaan aan vogelgriep maar dat vanwege de staatspaniek nu iedere overledene met een electronenmicroscoop wordt onderzocht op vogelgriep en dan vind je er af en toe eentje.

  14. [17] Jawel, maar een epidemie begint altijd met sporadische gevallen. Het gaat om clustering, om verspreiding, om relatie tot besmette vogels, is er een trend te zien.
    Dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden. En gelukkig worden alle vogels in de omgeving meteen geruimd.
    Containment.

    Tot nu toe sporadisch, tot nu toe nog gerelateerd aan vogels. Keep your fingers crossed.
    Cumulatieve cijfers:
    http://www.who.int/csr/dise
    Het Turkse cijfer moet met 1 dode worden verhoogd. Nog een kind uit hetzelfde gezin.
    Huub

  15. [15]
    Onlangs schijnt te zijn aangetoond dat het fluctueren van bacterien en virussen alleen geschiedt binnen de reeds bestaande genetische informatie.
    Er wordt geen informatie toegevoegd. Toegevoegde informatie zou evolutie zijn.
    Er zou dus sprake zijn van aanpassing-binnen-de-reeds-gegeven-mogelijkheden.
    En dat is gelijk de begrensde aanpassing die we ook bij het fokken van honden b.v. zien.

  16. [20] Genetisch materiaal van een andere soort toevoegen? Dat kan wel en gebeurt de hele tijd bij virussen en bacteriën.
    Insertie mutanten komen ontzettend veel voor.
    Juist zo doen griepvirussen dat als ze veranderen van virulentie. Zie bijvoorbeeld:
    http://www.cdc.gov/ncidod/E

    Maar ook de mens krijgt af en toe wat extra genen toegestopt. Van virussen bijvoorbeeld.
    Insertiemutaties zijn oorzaak van een aantal ziektes bij de mens: AIDS, sommige tumoren, maar ook de doodgewone koortslip.

    Insertie van genen in de geslachtscellen – of dat nu soorteigen of soortvreemd DNA is – leidt tot nieuwe eigenschappen van elke cel in het individu. En kan tot erfelijke ziektes leiden als het fragile X syndroom of de ziekte van Huntington, maar het hoeft helemaal niet tot ziekte te leiden. Ons genoom is voor 90% ‘junk’, DNA verkregen door insertie van retroviraal DNA (en waar hebben die hun genen dan weer vandaan?) en herhalingsmotieven (da’s ook insertie) van ons ‘eigen’ genetisch materiaal.

    DNA is niet constant, het verandert voortdurend. Genen worden uitgewisseld, geknipt, geplakt en ze muteren ook nog. Abstracter bezien bestaat soort-eigen DNA helemaal niet en dan bestaat er ook niet zoiets als ‘aanpassing-binnen-de -reeds-gegeven-mogelijkheden’.
    Zolang individuen ‘zo’n beetje’ op elkaar lijken, denken we met een soort te maken te hebben (iets met een constante verschijningsvorm)
    Maar kijk je 100 generaties later, dan zie je talloze verschillen tussen vroege en late generaties. Die afhankelijk van selectiedruk ter plaatse door elkaar heen kunnen leven of niet. Kunnen paren of niet.

    Het leven, het heelal, ze lijken constant te zijn inderdaad.
    Maar feitelijk zijn ze dat niet.

    Huub

Comments are closed.