In een poging zijn meubelzaak op zondag open te houden, gaat een ondernemer uit Almere over op het moslim geloof. Terwijl overal meubelboulevards op zondag open zijn, mag deze ondernemer dit maar een paar keer in Almere en met zijn nieuwe geloof elke zondag.

En als moslim mag je wel elke zondag je bedrijf openstellen ( dan wel vrijdags dicht).
Los van het absurde en hoe ver we ons buigen om maar alle regeltjes binnen alle (minderheids) geloven aan te passen; daarbij vergetend dat we ook nog enkele hoofdregels hebben, geeft dit voorbeeld aan hoe makkelijk we iets verregelen.
Want als je vanwege je moslimgeloof, wat ik niemand misgun, geen rekening met de zondagssluiting hoeft te houden, dan weet ik nog wel meer geloven!
Mijn libertarische geloof verbiedt mij om belasting te betalen of aan een systeem mee te werken dat anderen uitbuit. Mijn satans geloof heeft niet de zondag als rustdag, maar die andere 6 dagen en als priester en profeet in deze heb ik recht op een duivelshuis en de daarbij horende subsidies.
Mijn X-geloof verbiedt mij een afbeelding van mijzelf te laten maken: scheelt weer een identiteitsbewijs en boete.
U kunt nog veel meer aanvullen.
Waar het echt om gaat is dat er helemaal geen (geloofs)gereguleerde winkelsluiting-regeling moet zijn. Dat bepaalt elke ondernemer zelf in samenspraak met zijn personeel. En als er personeel is dat vanwege zijn geloof niet op zondag wil werken, zal hij ander personeel zoeken eventueel tegen hogere betaling.
Dat is nu juist het aardige van het libertarisme: door dingen niet te regelen, vrij te laten, lossen de meeste dingen zich van zelf op. Enne denk eens aan de enorme kosten besparingen doordat de winkelsluitings wet niet gecontroleerd hoeft te worden, geen ingewikkelde aanvraagformulieren of geloofsveranderingen voor winkeliers, de afschaffing van al die gemeentelijke commissies die over vrijstellingen/vergunningen moeten beslissen.
In de tussentijd stel ik me op als de libertarische mullah, priester, voorganger en rabbijn, waar u zich kunt aanmelden tot het ware libertarische geloof. Ik geef toe het is nog een minderheid, maar des te meer wordt er naar ons geluisterd. ( En Mohammed en Jezus zijn ook klein begonnen). Zodat u om geloofsredenen voor allerlei wetten en regels vrijgesteld gaat worden.
Uw aanmeldingen en donaties voor deze goede werken kunt u kwijt bij het Libertarisch Centrum.
Er is ook nog ruimte voor enkele lekenbroeders en zusters.

4 REACTIES

 1. Volgens mij kunnen kerken zowiezo belastingvrij werken dus het is niet zo’n gek idee!
  Trouwens we hebben al een belangrijke medestander: De Kerstman is een libertariër!
  http://www.lp.org/lpn/9902-

 2. Als niet gelovige heb je in deze samenleving dan ook minder rechten.. onbegrijpelijk dat deze vorm van discriminatie zo is geaccepteerd..

  Deze ondernemer kan beter gewoon zijn eigen kerk stichten…

 3. [2] dat niet-geloven (en wel-geloven) zal een belangrijk onderdeel zijn van het libertarisch geloof: dat geloof in de rechten van het individu!

 4. Goed artikel. Doet me denken aan het nieuws van vandaag van de Commissie Gelijke Behandeling. Die heeft besloten dat mensen niet ontslagen mogen worden puur vanwege financiële redenen. Dit omdat bijv. supermarkten meer loon moeten betalen naarmate hun werknemers ouder worden. Hoe absurd kun je het krijgen? De regel dat een ouder persoon meer geld moet krijgen veroorzaakt dit probleem, dat dan vervolgens "opgelost" wordt door nog een regel erbij te verzinnen. Een regel die lijnrecht ingaat tegen de hoofdreden van ondernemerschap: geld verdienen. Mocht je mensen al niet ontslaan wegens onbeschoftheid, luiheid, onaangename persoonlijkheid of simpelweg omdat je hem of haar niet mag, als je mensen dan zelfs niet mag ontslaan wegens "financiële redenen", wanneer mag je iemand dan wel ontslaan? Als je efficiënter wilt gaan werken, meer winst wil maken, de prijzen voor de klanten wilt verlagen, dan zijn dat allemaal financiële redenen om iemand te ontslaan. En dat mensen vaak niet productiever worden naarmate ze ouder worden is kennelijk ook geen argument voor een lagere, of zelfs maar gelijke beloning als jongeren.
  Kennelijk wil de Commissie Gelijke Behandeling het voor elkaar krijgen dat ondernemers gewoon niemand meer aannemen, want je komt er van je levensdagen niet meer van af.
  Allemaal gelijk, allemaal werkloos. Oftewel, hoe de ene regel de andere baart. Werkelijk briljant…

Comments are closed.