Vanuit Zwitserland komt een duidelijke diplomatiek advies aan andere landen:
Ga uit die EU voordat je er zelf helemaal aan onderdoor gaat.

Zwitserland heeft namelijk in mei 1963 eens een verzoek ingediend om te praten over het toetreden tot de Europese Economische Gemeenschap. (EEG). Dit heeft nooit tot actie geleid, en is in het vergeetboekje beland.

De Financial Times meldt dat de grootste regeringspartij nu een duidelijk teken wil geven dat toetreding van Zwitserland tot de EU maar helemaal vergeten moet worden. Daar kan geen sprake van zijn. Daarvoor dit oude stuk uit de kast halen en het nu “officieel”, duidelijk merkbaar, gaan intrekken..

Dit ondanks twee vorige referenda waarbij samenwerking op economische terreinen net positief uitkwam. Dit lijkt op een libertarische stelling die zegt: “Barrières afbreken graag, politieke invloed op ons, NEE”

Dat dit stuk nu uit de kast wordt gehaald, kan ook gezien worden als een advies voor andere landen.
Zouden de Nederlandse/Belgische politici zich daar wat van aantrekken?
Ik denk het niet. Ben Bot, de Minister van Buitenlandse Zaken heeft dat bij het starten van de onderhandeling met Turkije nog eens goed duidelijk gemaakt.
Op een vraag, dat toch het merendeel van het volk tegen deze toelating is, antwoordde hij dat je je daar niets van moest aantrekken. Het volk is toch dom en over tien jaar denken ze weer anders.
(Hij gebruikte niet precies die worden, maar daar kwam het wel op neer.)

5 REACTIES

 1. Kan Zwitserland nou ook niet gelijk een ander goed voorbeeld geven door uit die nutteloze overbetaalde UN (United Nuts) te stappen??

 2. Zwitserland zit niet in de UN. De reden: zeggen de Zwitsers: het feit dat ze dan mogelijk evraagd kunnen worden troepen uit te zenden naar andere landen.

  Bij de weg: ooit gehoord hoe dat spook van een Bert BOT (Nomen est Omen..; of te wel: what’s in a name?) het woord: EURO uitspreekt??

  Namelijk als: UIROH…

  Inderdaad Bert: Uien! Volledig Uien die Pleuro.

  Zonder overdrijving kunnen we toch inmiddels wel stellen dan zo’n neo-fascistische, anti-democratische partij als het CDA toch wel de meeste tendens in zich draagt om allerlei, utmost ondemocratische ellendelingen te benoemen op uiterst cruciale functies! Zie bijvoorbeeld aan: Bert Bot, Heinz Donner, Genosse Balkebende, und so weiter, und so weiter!

  Ik ben er van overtuigd dat zo’n Opperwezen Fascistisch Apppél; (afgekort: CDA) welhaast onderhand schadelijker is voor de algemene volksgezondheid dan bijvoorbeeld een Partei als de Portemonee Van De Ander (PvdA)..??

 3. [2] Jazeker Cincinnatus, een paar jaar geleden is Zwitserland (helaas) tot de VN toegetreden.

 4. Die Ben Bot mogen ze zo wel terug naar Brussel toe trappen naar zijn NSB-vrindjes

Comments are closed.