- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Zwitsers advies: Uit de EU treden.

Vanuit Zwitserland komt een duidelijke diplomatiek advies aan andere landen:
Ga uit die EU voordat je er zelf helemaal aan onderdoor gaat.

Zwitserland heeft namelijk in mei 1963 eens een verzoek ingediend om te praten over het toetreden tot de Europese Economische Gemeenschap. (EEG). Dit heeft nooit tot actie geleid, en is in het vergeetboekje beland.

De Financial Times meldt dat de grootste regeringspartij nu een duidelijk teken wil geven dat toetreding van Zwitserland tot de EU maar helemaal vergeten moet worden. Daar kan geen sprake van zijn. Daarvoor dit oude stuk uit de kast halen en het nu “officieel”, duidelijk merkbaar, gaan intrekken..

Dit ondanks twee vorige referenda waarbij samenwerking op economische terreinen net positief uitkwam. Dit lijkt op een libertarische stelling die zegt: “Barrières afbreken graag, politieke invloed op ons, NEE”

Dat dit stuk nu uit de kast wordt gehaald, kan ook gezien worden als een advies voor andere landen.
Zouden de Nederlandse/Belgische politici zich daar wat van aantrekken?
Ik denk het niet. Ben Bot, de Minister van Buitenlandse Zaken heeft dat bij het starten van de onderhandeling met Turkije nog eens goed duidelijk gemaakt.
Op een vraag, dat toch het merendeel van het volk tegen deze toelating is, antwoordde hij dat je je daar niets van moest aantrekken. Het volk is toch dom en over tien jaar denken ze weer anders.
(Hij gebruikte niet precies die worden, maar daar kwam het wel op neer.)