zondag, 13 november 2005
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Appels en peren

Van welke planeet de medewerkers van verzekeringsmaatschappij Univé komen is mij een volstrekt raadsel. Wilden de reclame-uitspattingen van de verzekeraar-zonder-winst-oogmerk mij eerst laten geloven, dat een doorsnee Univé-er strontvliegen reanimeert die net in zijn soep hebben liggen spartelen (en daarna die soep doodleuk opslurpt), nu wil men heel Nederland ervan overtuigen dat een maatschappij zonder winstoogmerk het paradijs op aarde is.

In de Univé-commercial wordt aan de kijker de vraag gesteld: “Wat zou een limousine kosten als de maker geen winst zou willen maken?” en “Wat zou een pak melk kosten als er geen winst op gemaakt zou worden?” en tot slot, wat een volle tank zou kosten als, u raadt het al, de oliemaatschappij geen winstoogmerk zou hebben.

Nou dames en heren van Univé, dat zal ik jullie eens haarfijn uitleggen: Die limousine en dat pak melk zouden niet eens gemaakt worden! Want wie gaat er nou een auto bouwen voor een ander als je er niets wijzer van wordt? En welke boer gaat voor z’n plezier meer melk uit een koe trekken dan hij voor eigen consumptie nodig heeft? En de olie waar de benzine van wordt gemaakt, zou lekker in de grond blijven zitten omdat niemand het zweet op z’n rug gaat werken op een boorplatform zonder daar zelf beter van te worden. Kortom: Een wereld zonder winstoogmerk leidt tot ARMOEDE en echt niet tot prijsverlagingen.

Misschien wordt het tijd, dat de socialistische volksverlakkers van Univé hun naam veranderen in “Volkseigener Betrieb Univé” en haar activiteiten elders gaat voortzetten. Op Cuba bijvoorbeeld, ook een paradijs zonder winstoogmerk.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Economie
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Joep schreef op : 1

  "Zonder winstoogmerk" is natuurlijk onzin. De eigenaren van Univé zijn de verzekerden zelf. Er wordt dus wel degelijk naar winst gestreefd, alleen wordt het dividend uitbetaald in lagere premies.

 2. Bud. schreef op : 2

  En een volle tank zou maar een paar euro minder kosten indien de oliemaatschappij geen winst zou pakken. De accijnzen en de BTW halen je zakken zo ook wel leeg.

 3. Hub schreef op : 3
  Hub Jongen

  Let op de niet gespecificeerde term: "zonder wist oogmerk".
  Als ik een bedrijf heb, en ik NOEM alle extra beloningen, vergoedingen, reserves, uitkeringen, riscovergoeding en dergelijke ook KOSTEN, dan hoef ik toch geen winst te maken?
  Je hoeft alleen maar alles wat je normaal met winst doet, een andere naam te geven waardoor het onder "kosten" valt, en je maakt geen winst!
  Volksverlakkerij!

 4. Nuchtere Nederlander schreef op : 4

  [4]
  Precies. Ik zou die club wantrouwen als de pest. Btw, hoe hoog zijn de (top)salarissen daar ? Of zijn dat ook geen "salarissen" ?

 5. Aad schreef op : 5

  Een wereld zonder winst heeft men al eens geprobeerd, zo tussen 1917 ~ 1988. Dat was niet echt een succes te noemen… 😉

 6. Free Rider schreef op : 6

  Inderdaan Bud, ongeveer 3/4 van de benzineprijs zijn belastingen, 1/4 productiekosten — de winst van de oliemaatschappijen is maar een klein aantal cent per liter!

 7. Free Rider schreef op : 7

  Inderdaan = Inderdaad

 8. Jaap G schreef op : 8

  Bravo!!

 9. Arminius schreef op : 9

  Ik zou een cooperatie nu niet bepaald een socialistisch experiment willen noemen. Alleen de aandeelhoudersstructuur zit iets anders in elkaar dan bijvoorbeeld bij een NV.

  Nu weet ik niet precies hoe eea bij Univé geregeld is, maar ik neem aan dat de leden uiteindelijk profiteren (namelijk door het voortbestaan van de onderneming). Bovendien hebben de leden zeggenschap.

  En misschien werken ze, net zoals de Rabobank, wel met verkapte "aandelen" in de vorm van obligaties die verkocht worden aan leden. Een prima kapitalistisch systeem! 🙂

 10. Lillian schreef op : 10

  [10] Het gaat er ook niet om of Unive winst maakt of niet of in wat voor vorm deze tent opereert, maar over de reclame die de kijker wil laten geloven dat een wereld zonder winstoogmerk geweldig zou zijn.

  En of de leden profiteren van het feit dat Unive geen winstoogmerk heeft is maar zeer de vraag. Unive gaat er prat op, dat ze 150 kantoren in den lande hebben. Weinig efficient lijkt mij…

 11. petrus schreef op : 11

  wanneer er werkelijk iets ernstig gebeurd gaan ze falliet, wedden?

 12. Arminius schreef op : 12

  [11]
  Wat betrefd de reclame geef ik je gelijk Lillian. Ik ben dan ook geen lid. 😉

  Aan de andere kant profiteren de leden/klanten buiten de grote steden natuurlijk wel van het feit dat ze niet ver hoeven te reizen voor het dichtstbijzijnde kantoor om hun zaken te kunnen regelen. Dat is een vorm van klantvriendelijkheid waar ik best voor zou willen betalen.

  Hoe dan ook, bijvoorbeeld de Rabobank bewijst dat een cooperatieve structuur best kan werken. De Rabobank heeft al jaren een goed resultaat, en als een van de zeer weinige banken een AAA status. En dat allemaal met een decentrale (en dus volgens velen inefficiente) structuur en veel kantoren (= hoge kosten).

 13. Henri schreef op : 13
  Henri

  [13] Jochum de Bruin? Ben jij dat? 🙂

 14. Lillian schreef op : 14

  [14] Haha, "Founded by farmers…"

 15. Henri schreef op : 15
  Henri

  [15] LOL! 😉

 16. laurens schreef op : 16

  Zijn dat de Twin Towers die op het einde van het filmpje van Univé in beeld verschijnen (blijkbaar bedoeld als symbool voor de verspilzucht van winstgevende of beter: winstmakende verzekeraars)?

 17. Erik schreef op : 17

  "de socialistische volksverlakkers van Univé" ????

  Socialistenhater? Is dat een lekker gevoel?

 18. Bernhard schreef op : 18

  [10] Lilian: Dit zijn wel zelfstandig opererende kantoren met een eigen winst en verlies rekening. Heeft niets met Univé als verzekeraar te maken. En: Zonder winstoogmerk, wil zeggen, dat zij de winst niet zelf houden, zoals bij commerciele maatschappij, maar dit terugbetalen aan de leden. Bij commerciële maatschappijen, gaat de winst naar de aandeelhouders.

 19. Bernhard schreef op : 19

  [11] Nooit geweten, dat er zoveel domme Nederlanders zijn. Verdiep je eerst eens in de materie en oordeel dan.