Uit de “Dag van het Kapitalisme” van dit jaar zijn enkele bijeenkomsten/gesprekken voortgekomen.

Een volgende mogelijkheid om tot iets concreets te komen wordt georganiseerd door Lukas Tijema op zaterdag 12 november.

Neem contact op met Lukas als je daaraan mee wilt werken.

From: Lukas Teijema [l.c.teijema@student.tbm.tud…]
Sent: Monday, November 07, 2005 11:26 PM
Subject: zaterdag 12 november

Allen,
zoals reeds aangekondigd in de mail die rond de 16e oktober is verstuurd, is het voorstel voor een nieuwe datum 12 november. Dat is zaterdag aanstaande.

Agenda blijft overeind, en luidt als volgt:
1. bespreking bestaande ideeen politieke initiatieven:
– alle concepten op een rij
– bepaling in welke mate deze concepten verenigbaar zijn
2. hoe dient een politieke partij te worden opgericht
– juridische vorm
– toepasselijke wetgeving
3. einde

De vraag is: wie kan hierbij zijn, uitgaande van een begintijdstip van 14 uur. Waarschijnlijk weer het AC restaurant op de Lage Weide bij Utrecht. Afhankelijk van de aantallen aanwezigen zal een zaal worden gehuurd of zal een tafel worden opgezocht. Indien iemand iets anders weet in de buurt van Utrecht met goede parkeervoorzieningen en OV verbindingen is dat natuurlijk ook prima.

Overigens (en dat komt wellicht een beetje vreemd over) kan ik zelf niet eerder dan naar schatting om 15 uur aanwezig zijn, omdat ik eerst nog in Amersfoort aan het werk moet.

Ik hoor graag wie bij deze meeting aanwezig gaat zijn.
Met Libertarische Groet,
Lukas Teijema 06-25091894

21 REACTIES

 1. "[l.c.teijema@student.tbm.tud…]"
  Wordt onze nieuwe premier een student? 🙂

  Anyways, er was toch al een libertarische partij? http://www.libertarischepar

  Btw, jammer dat die bijeenkomsten altijd op werkdagen plaatsvinden….. Misschien een idee om iets een keer op een zondag te organiseren?

 2. [1] Mike,

  Yep maar het is al van 1998 geleden dat de LP nog es heeft deelgenomen aan een verkiezing (toen gemeenteraadsverkiezingen in Leiden waar 70 stemmen werden behaald).

  Elke maand zijn er wel LP-bijeenkomsten (vaak interessant heb ik de indruk) in Den Haag maar dat zijn dan voordrachten of films…politiek aktief is de partij niet terwijl blijkbaar sommigen toch graag hun schouders onder een politiek projekt willen zetten vandaar allicht deze nieuwe partij.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 3. [2] Ik hoop dat de (potentiele) nieuwe partij deze keer wat meer dan 70 stemmen haalt 🙂

 4. Het lijk mij verstandig lering te trekken uit de historie van de Libertarische partij.. Dus wanneer een en ander tot iets zal gaan leiden… Neem dan ieder geval contact op met Toine Manders.

 5. [4] Een troost voor je: Walt Disney was zelf ca 6 keer over de kop gegaan. Maar bij de zevende keer was het goed raak 🙂

 6. 1 van de 70 alhier.
  het was de laatste keer dat ik van mijn stemrecht gebruik gemaakt heb. Geef mij de kans om weer van mijn ‘recht’ gebruik te maken. Go go go!

 7. [5] Net als het falen van:
  one up
  two up
  three up
  four up
  five up
  six up
  en toen slaagde SEVEN UP!

 8. [3] Mike,

  Landelijk heeft de LP 1 keer meegedaan aan de verkiezingen en dat was in 1994
  met Toine Manders als lijsttrekker…toen werden er (landelijk) iets minder dan 3000 stemmen gehaald.

  Allicht dat er wel wat meer in zit maar of er 68.000 kiezers gaan gevonden worden (nodig om een zetel te bekomen en de waarborg van 11500 euro terug te krijgen) ?

  Ik denk wel dat er voor een "anti-belastings, anti-bureaucratie partij"
  ruimte is in Nederland en dat die een enkele zetels zou kunnen halen maar dat is nog wat anders dan een principieel libertarische partij (zoals de LP) natuurlijk.

  Ik vrees dat die laatste toch dichter bij de 3000 dan bij de 68.000 zal uitkomen.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 9. [9] Dat denk ik ook, je moet je afvragen of je vanuit Libertarische hoek een niet principiële Libertarische partij zou moeten oprichten. Een voorbeeld kan gevonden worden in Noorwegen.. (vooruitgangspartij). Je mengt wat conservatief rechts met christelijke rechts en een heel klein snufje libertarisme.. Als het vervolgens echt succes heeft, verdwijnt dat snufje al snel als sneeuw voor de zon.. Het doel zou niet moeten zijn om een nieuwe politieke partij op te richten die iets minder erg is dan de zittende partijen..

  Het lijkt mij verstandig dus een goede Libertarische of op zijn minst klassiek-liberale basis te leggen. Wellicht een gematigde koers met het minarchisme als basis? Lijkt me ieder geval niet verstandig daarover lang te twisten..Zolang je maar niet een partij begint die echt in strijdt is met veel Libertarische principes.. want dat is niet geloofwaardig en biedt ook geen goede verdediging van je standpunten. De slogan van de Amerikaanse L.P. is overigens, “The party of Principle”.

  Overigens is 2/3 van de kiesdeler voldoende voor het terug krijgen van de borg.. Een partij als Nederland-Mobiel (niet libertarisch) werd eind 97 opgericht, deed mee in 98 en won meer dan 2/3 van de kiesdeler.. Zij miste het kiesdistrict Friesland (te laat met de lijst) waardoor ze geen spotje konden maken en ook geen stemmen konden halen in Friesland.. Hadden ze dat wel gehad dan was de kans groter geweest dat ze een zetel hadden gehad. Ze hadden destijds ook nauwelijks aandacht van de media.

  Het aantal stemmen dat nodig is voor een zetel, is overigens geen vast getal.. Tenminste de kiesdeler is afhankelijk van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Bij een hoge opkomst is de kiesdeler dus hoger.

  Ook al worden er maar een paar stemmen behaald, wie weet hoeveel waardevolle individuen dit kan aantrekken tot de Libertarische "beweging".

  Voor een beetje succes met je ieder geval nodig:

  50.000 euro zien te vergaren (borg + campagne geld).
  In ieder kiesdistrict voldoende handtekeningen vergaren (ik dacht 30 per district).
  Iets van 11.500 euro borg kunnen storten.
  Een vereniging met statuten hebben opgericht.
  Voldoende mensen hebben voor de organisatie. (minimaal 2 per kiesdistrict?)
  Een goede lijst met kandidaten.

 10. [10] Laissez-Faire,

  Inderdaad.68.000 was dan ook maar een benadering.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 11. Ik denk dat de beste tactiek is om vrij agressieve reclame spotjes te maken. Ongeveer netzoals als in de 2004 elections in de VS.
  http://presidentialcampaign

  Vooral over Donner en Bos is het niet moeilijk een aantal leuke dingen te vinden.

 12. [8] Dan heeft die serie 90210 wel wat te verduren gehad….

  1 CUT
  2 CUT
  3 CUT
  ETC
  90210, yeah, that’s the way!!

 13. [12] Mike,

  Het is allicht niet moeilijk om leuke spots te maken (de radiospots van het EUnee-team warenleuk en al redelijk succesvol gemeten aan het aantal clicks) maar (helaas) wel moeilijk om aan geld te komen om al dat leuks te betalen.

  TV-spots maken is duur.

  De 50.000 euro waarover Laissez-Faire
  het heeft, lijken me een realistische inschatting als je een beetje campagne
  zou willen voeren.
  Anderzijds kan met 50.000 euro ook
  op andere (libertarische) fronten goed
  werk geleverd worden…

  De middelen zijn schaars dus het is ook afwegen waarin men wil investeren.

  In ieder geval, heb jij (of anderen) ook ideeën over "fundraising" ? Hoe
  kan een libertarische partij (of het libertarisch centrum) best aan fondsen komen (nodig om bijv de vrijspreker online te houden ) ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 14. [10] Laissez-Faire,

  Harry stelde een tijd geleden es 14 of 15 punten voor hoe het "libertarisme"
  beter te promoten.Een van zijn punten was deelname aan gemeenteraadsverkiezingen.

  Misschien geen slecht idee als men toch echt politieke aktie wil : deelname aan gemeenteraads (of staten-) verkiezingen is alleszins laagdrempeliger dan deelname aan kamerverkiezingen…en als men een
  paar gemeentelijke schandalen zou kunnen opdiepen misschien nog wel publicitair interessant.

  De SP zijn ook begonnen met 1 raadszeteltje in Oss 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus.

 15. [14] Ik heb ’s een keer een aanbieding gehad van de holland media groep voor reclamespotjes. Ze zouden in totaal iets van 50 keer worden uitgezonden met ca 5 keer tijdens een goede film. Koste niet zo heel veel… Iets van 1500 euro

  Ik zal ’s nadenken over fundraising….

 16. [15] Zoals je hebt gelezen gaat een van onze vrijsprekers in Heiloo mogelijk weer mee doen (dacht ik).. Dus daar kunnen we misschien een bijdrage leveren.? Ik weet niet we in Nederland klaar zijn voor een echte LP, maar het klopt dat de SP ook klein is begonnen.

  Wel denk ik dat je soort libertarische grondwet moet schrijven.. Ik ben in geval van politiek dus voor een behoorlijke principiële variant, anders ben je immers net als andere politici.

  50.000 is niet veel voor een landelijke partij, maar een minimum.. wel haalbaar, 50 mensen doneren 1000 euro, of 100 500, 200 250 etc. etc.

  Een advies.. een partij moet nooit leningen aangaan bij personen..

  Donaties zijn trouwens aftrekbaar..!

  Mocht Leefbaar-Heiloo op libertarische grond mee doen kan dat (weer) een mooie testcase zijn. Waarom zou het niet lukken als de NCPN het wel is gelukt? L-H kan de boel weer een beetje in balans brengen daar.. Nadeel is de hoge kiesdrempel in Heiloo. Vorige keer was het bijna een zeter.. Mogelijk doordat de term Leefbaar toen nogal in was, of was het door de goede campagne? Ik weet het niet.

  http://krant.telegraaf.nl/v

 17. [18] Laissezfaire, beware of benchmarking!

  Ik denk dat ’t het beste is om deze discussie op een andere (nieuwe) website in een besloten gemeenschap verder te voeren….

Comments are closed.