Om het effect van onwelkome macro-economische cijfers teniet te doen, kun je gewoon stoppen met de publicatie ervan. Je zegt gewoon tegen de rest van de wereld dat het te duur is om deze data nog langer te verzamelen.

Zoiets moeten ze Washington hebben gedacht, toen ze besloten de grote, boze buitenwereld niet langer meer te informeren over het belangrijkste geldgroeicijfer. Een doorgewinterde handelaar op de beursvloer noemt het nieuws “schokkend”.

Ja, er komt steeds meer geld in omloop. Dat valt af te lezen aan de M3-geldgroeicijfers die in elk land ter wereld worden gepubliceerd. Meer geld heeft inflatie tot gevolg. In de VS is dat nu al een groot probleem.

Maar de Federal Reserve heeft in al haar wijsheid zojuist besloten dat de wereld niet meer wordt geïnformeerd over de M3-geldgroei cijfers.

Ook stopt de FED met de publicatie van belangrijke onderdelen van de M3-cijfers. Het gaat daarbij vooral om de hoogte van de zogenaamde repurchase agreements. Deze maken het de Federal Reserve mogelijk om tijdelijk extra reserves aan banken te verstrekken. De afgelopen maanden zagen we deze zogenaamde repo’s zeer sterk oplopen.

Er blijkt een zeer sterke correlatie te bestaan tussen het aantal uitgegeven repo’s, met andere woorden de versterkte miljarden aan Wall Street en de bewegingen van de Dow Jones. Tijdens de rally van de afgelopen twee weken verdubbelde het aantal uitstaande repo’s naar meer dan 120 miljard dollar.

Willem Middelkoop is financieel journalist bij RTLZ.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in IEX.NL

7 REACTIES

 1. Afgelopen zondagavond was weer een lekker ouderwets avondje doemdenken op tegenlicht-TV bij de VPRO. Als ik bovenstaand artikel lees kon die keldering van de dollar dichterbij zijn dan je voor mogelijk houd. Want hoe lang kan het geld drukken en -lenen nog ongestraft doorgaan?
  http://www.vpro.nl/programm

 2. Creatief omgaan met cijfers is 1 van de ‘sterke’ punten van overheden. Zo worden de resultaten van zwarte scholen weggelaten uit de CITO toets die Amsterdamse scholen maken opdat de burgemeester eindelijk eens goed nieuws kan melden…

 3. Goh, en die goudprijs maar ‘stijgen’… Denk dat dat nog wel even doorgaat.

 4. Ik ben heel benieuwd naar de eventuele reacties van de financiele centra in de rest van de wereld.
  Het wordt nu helemaal koffiedik kijken voor de (institutionele) beleggers, pensioenfondsen en de banken.

 5. Als dat zo is dan grijpt men terug op oude, betrouwbare niet te vervalsen valuta: goud…

  Hmmm, denk dat ie makkelijk door de 500 heengaat deze week…

 6. Volgens Zalm hebben we een tekort van niet 1.8,maar 1.2%.
  Kunnen we niet aan de roulette?

 7. Toch typisch, dat ondanks de creatie van nieuw geld M3, de dollar is gestegen t.o.v. andere valuta, die ook volgens M3 geld creeren in dezelfde percentages.
  Dus ondanks het grotere aanbod stijgt de dollar in waarde t.o.v. andere valuta.
  Normale marktwerking van vraag en aanbod, waarbij in dit geval, de vraag het aanbod nog steeds overtreft?
  Ondanks de toename van M3.
  Draaien de euro en de Yen geldpersen soms nog harder?
  loper.

Comments are closed.