$491,00 – 22 november 2005

$485,70 – 19 november 2005

$450,00 – 19 september 2005

21 REACTIES

 1. Zijn er banken in Nederland die een goud rekening courant aanbieden? Zo ja, dan schakel ik zo snel mogelijk over.

 2. Kan iemand Nederlandse munthandelaren aanbevelen? Of moet is het goedkoper de trein naar Brussel te pakken?

 3. [1] [2] [3] Het is nog lang niet te laat om goud te kopen. Zelf verwacht ik dat over drie jaar het goud boven de ¤700 uitkomt en over acht jaar boven de ¤1500 beweegt. Het beste is om baar goud te kopen bij Engelhard-Cookson-Drijfhout in Amsterdam Z/O. Men kan daar ook een rekening openen als men dat wilt. Drijfhout is een 80-jaar oude handelsfirma in edelmetalen.

  Bovendien is het voor iedereen met hypotheken of andere schulden zo’n 10% van het vermogen in goud te beleggen, zodat men ongeschonden deze diepe economische crisis doorkomt. Het is noodzakelijk dat iedere Nederlander dit doet, omdat de Nederlandse centrale bank en overheid massaal goud heeft verkocht. Over de laatste 10 jaar is dit in totaal bijna 1000 ton (1 mln. kg.), met andere woorden de Nederlandse samenleving is sterk verarmd dankzij opeenvolgende onverantwoordelijke regeringen. De euro is op weg naar volledige fiatgeldstatus en is daarom de HSL naar economische rampspoed en ellende in de nabije toekomst in Europa.

  De webstek is de volgende:

  http://www.drijfhout.nl

  Veel succes toegewenst.

 4. Voor rekening is waarschijnlijk een flink minimum saldo noodazakelijk?

  Of valt dat mee? Bij de HBU is het minimum 25.000 euro..

  Thuis goud bewaren is natuurlijk een risico, voordeel is dat je er relatief snel bij kan, dus flexibel.

  Is het trouwens toegestaan met een flinke hoeveelheid goud te reizen (naar b.v. Canada, NZ)?

  Verder vroeg ik me af wat het nadeel is van gouden munten, heeft dat met de premium te maken? Voordeel is n.l. dat het mogelijk is met relatief kleine bedragen te beginnen.

 5. [5] Numismatische munten hebben een premium. (Zoiets als dat een Van Gogh meer waard is dan het canvas en wat verf).

  Courante munten daarentegen hebben nauwelijks een premie.
  Verder is er binnen een categorie sprake van "schaalvoordeel" bij grotere denominaties die zich vertaalt in een lagere premie.
  Concreet: er is amper premie op 1 Krugerrand (die overigens 1 ounce weegt), een beetje op 1/2, wat meer op 1/4 en veel premie op 1/10 Kruggerrand.

  Net zoals ik (hoewel het wellicht winstgevend kan zijn) nooit in schilderijen zou beleggen, wegens een gebrek aan kennis in wat nu de (toekomstige) waardeontwikkeling van een Van Gogh bepaalt (relatief t.o.v. bv. een Rembrandt of ee Mondriaan), hou ik me verre van numismatic coins.

  Als je louter "vermogen wil veiligstellen", kies je het best voor hele Kruggerands.
  Denk je evenwel ook echt -zonder tussenweg van eerst omzetten in papiergeld- in goud te gaan betalen voor je boodschappen, tja … dan zijn hele Krugerrands nogal onhandig.

  Mocht het tzt daadwerkelijk zover komen, dan wordt goud gewoon o.b.v. gewicht tegen ander goud geruild als wisselgeld.

  Derhalve lijkt mij het verstandigst om de bulk gewoon in hele Krugerrands aan te houden en slechts amper 10% in "praktische" kleine (doch "dure") denominaties.

  Golden Eagles en Maple Leaves zijn eveneens courante munten van 1 ounce, zonder al te veel premie, doch zij hebben niet zoveel "handige" onderverdelingen.
  Als je in die onderverdelingen niets ziet, kan je dus ook deze munten kopen.
  Maar lijkt het je wel wat, dan is de Krugerrand ideaal.

 6. [6]

  Ook de Maple Leaf is in kleinere stukken te krijgen! En is – anders dan Eagle en Kruggerrand – van 99,99% zuiver goud gemaakt.

  De goedkoopste munten kun je kopen in Brussel bij EuroGold (http://www.eurogold.be/NL/m…). Zie bijvoorbeeld het minimale verschil tussen inkoop- en verkoopprijs bij de Maple Leaf:
  http://www.eurogold.be/NL/R
  Maar ook de bekende gouden tientjes kun je daar kopen, en in geval van nood, verkopen.

  Voor zover ik weet kun je echter niet on-line kopen, maar ja, mocht je er ooit toch in de buurt zijn… 🙂

  P.S.
  Na een dipje deze week, staat het goud nu op $504.

 7. [8] Goh, ik leer iets nieuws. Zouden Aussie munten ook in kleinere denominaties bestaan?

  Hoe dan ook, raad ik af gouden tientjes o.i.d. te kopen.

  Wat als een land in een crisis goudbezit nationaliseert en van alle "zelf" uitgegeven munten claimt dat die staatsbezit zijn? (Zoals je ook bv. niet het recht hebt om "jouw" bankbiljetten te verbanden).

  Als Nederlander een gouden tientje hebben, uitgegeven door de staat is dan vrij lastig.

  Buitenlandse munten zijn daarom te prefereren.
  Zelfs al zou Zuid Afrika ook zoiets doen, dan zal zich dat vermoedelijk beperken tot de eigen onderdanen en zoniet dan kan ze hier moeilijk verhinderen dat mensen het (o.b.v. het gewicht) zomaar verhandelen.
  Je kan dus naar een juwelier gaan en je munten laten omsmelten tot staafjes.

  Maar zal die dat ook doen met gouden tientjes of riskeert hij dat niet?

  Dan ga je toch gewoon over de grens?
  Tja… tenzij de policy (op instigatie van de ECB) op Europees vlak geldt en EU burgers geen door EU landen uitgegeven munten mogen hebben. Dus geen Louis, geen Leopold etc. en geen gouden tientje.

  Vandaar mijn voorkeur voor munten uit Zuid Afrika, Canada of Autralie. Uiteraard niet uit de VS want als het op goud aankomt, is dat lang gewoon niet te vertrouwen.

 8. [9]
  De Maple Leaf komt uit Canada.
  Ik heb geen probleem met gouden tientjes hoor. Overheden kunnen uiteindelijk alles afpakken, maar als ik van MIJN tientjes een klompje goud maak, is Willem III alleen nog maar een herinnering 🙂

 9. [10] "De Maple Leaf komt uit Canada".
  Ja…? Wacht ik weet nog een open deur: "Goud is een metaal". Of "Maple Leaf betekent eigenlijk kastanjeblad". Blij?

  Enfin hoe dan ook: Maple Leaf, Krugerrand en Nugget lijken me safe. Europese munten en Golden Eagles zou ik echter niet kopen.

  Je hebt wel gelijk dat alles afgenomen kan worden. Opslag buiten de EU is wellicht aan te bevelen. (Hou "hier" wel wat achter de hand om een ticket naar je nieuwe thuis te kunnen kopen i.g.v. nood).

  India lijkt me het ideale land -althans in dit opzicht- omdat goud er zo in de cultuur verankerd zit, dat dit m.i. zowel het laatste land ter wereld is waar ik zou vrezen dat de overheid het metaal zomaar nationaliseert.
  Amerikanen en Europeanen zouden zoiets misschien laten gebeuren (nadat we al lang genoeg van goud vervreemd zijn), maar een Indisch politicus die dit voorstelt, mag m.i. voor zijn leven vrezen.

 10. [11] Explease me, ik had je verkeerd begrepen.
  India is een idee! Het is er mooi, en lekker weer, men praat er veelal ook engels en als het hier fout gaat, dan gaat het daar misschien juist wel heel goed.

 11. [11]
  Amerikanen hebben dat al eens laten gebeuren. Van 1933 tot 1974 was privébezit van goud in de V.S. verboden.

  Dat gold voor al het goud m.u.v. sieraden en misschien vullingen, en dus ook voor buitenlandse munten.

 12. Hoe zit het nu?
  Stel, binnen onze familie worden in een kluisje, bij een bank, 10 gelijke diamantjes bewaard. Om gesjouw ermee te voorkomen, bestaan er binnen de familie 10 brieven aan toonder.
  Afgesproken is dat de eigenaar van zo’n brief eigenaar van zo’n diamantje is.
  Nu besluit die bank om 5 diamantjes te verkopen, in het vertrouwen die ooit weer eens terug te kunnen kopen.
  Dan zijn op dat moment toch 5 van die brieven waardeloos geworden? Of worden die 5 brieven nu gedekt door de belofte van de bank die diamantjes terug te kopen.
  Zitten we in zo’n situatie?
  Dat zal toch niet?
  Ik heb toch nog gewoon een gouddeposito bij de Nederlandse Bank?
  Waarom zou ik dat dan ruilen tegen ander goud?

 13. Misschien maar eens naar Brussel.. tip in het weekend kun je voordelig met de staattrein reizen.. weekend benelux retour.. goed te combineren met stappen in Antwerpen…

 14. [18]
  Nog betere prijzen!

  Voor het kopen of verkopen van goud, is Brussel duidelijk the place to be.

 15. Grappig om na 4 jaar dit terug te lezen.
  Een hoop mensen hebben de stijging van het edelmetaal goed aan zien komen en er hopelijk ook na gehandeld.
  Hier kun je elke dag de prijzen van het edelmetaal in euro volgen:
  Prijs Zilver Goud Palladium
  Voor de mensen die niet te veel geld in 1 keer in goud willen stoppen (1 ounce munten kosten al E700+ inmiddels) zijn de volgende munten wellicht interessant:
  Gouden Dukaat
  Gouden Tientje
  Gouden 20 Frank
  Gouden Sovereign

  Armin [21] reageerde op deze reactie.

 16. @Zilver [20]: Fijn die reclame voor jezelf. 🙂

  Overigens zou ik nu even geen goud meer kopen, maar even wachten. Het is niet ondenkbaar dat als de economie aantrekt, mensen allemaal rennen naar de uitgang. Misschien ook niet, maar goudprijzen zakken soms ook enorm. Denk aan 2008, waarin ook goud een daling heeft gezien. Goud blijft dus voorzichtig handelen …

  Overigens is het divident op goud nihil, en dat blijft ook een gevaar. Je kunt dus enkel winnen op koersstijgingen.

  Plus dat we langjarig moeten denken. Vriend en vijand zullen zeggen dat de laatste paar jaar niet echt rustig waren Toen was goud een aardige belegging. In de 30 jaar daarvoor niet. Zullen de komende jaren zoals de laatste paar zijn, of juist weer als de jaren daarvoor?

  Immers:

  http://www.kitco.com/scripts/hist_charts/yearly_graphs.plx

  Maar eens een grafiek van 1985 tot nu en schrik van de stijging van de laatste paar jaar. Zien we hier een heuse goudbubble?

  Zelf denk ik dat goud niets minder doet dan constant blijven, op de golven van de industrie en sierandenbusiness (= 80% van goudhandel), maar aangezien geld bijgedrukt wordt stijgt het nominaal. In die zin is goud een goede inflatie-beschermer.

  Zoals echter met alles, belegd bewust, want niets is ‘gratis’ en ‘gegarandeerd’.

Comments are closed.