Groen Links heeft een beleidsnota uitgebracht met ‘vrijheid’ in de titel, waarover half Nederland heel verbaasd was. Sinds wanneer wil Groen Links uitkeringen inkorten, en mensen aan het werk hebben?

In het stuk staan een aantal in eerste instantie opmerkelijke plannen:

– wie kan werken, moet binnen één jaar aan de slag

– wie niet meedoet, verspeelt zijn uitkering

– er moet een einde komen aan de krachteloze verzorgingsstaat die mensen afschrijft en in passiviteit duwt

– mensen moeten gemakkelijker ontslagen kunnen worden

– de duur van de WW moet worden ingekort

– de bijstand moet worden vervangen door een participatiecontract tegen minimumloon

– vakbonden komen voor de verkeerde mensen op, namelijk de hoogopgeleide vijftigers en zestigers met vaste contracten

– geen uniforme verhoging van de pensioenleeftijd, maar kijken naar het aantal arbeidsjaren

Juichende woorden voor het realiteitsgehalte van de linksen. Velen lijken te denken dat dit een compleet nieuw uitgangspunt is voor Groen Links.

Helaas is het niks anders dan oude wijn in nieuwe zakken. Groen links is destijds ontstaan uit een fusie tussen PPR, PSP en CPN. Een nogal bonte verzameling, met het soosjalistiese ideaal hoog in het vaandel.

De plannen van Groen links lijken vooruitstrevend, en hebben één ding gemeen, wie kan werken moet ook werken. Een rechts standpunt?
Wie zich de toestanden in het voormalig Oostblok nog kan herinneren weet dat niets minder waar is. In de heilstaten van weleer was er immers ook werkgarantie, jawel, iedereen die kon werken moest werken in het arbeidersparadijs.

Ook in voorbeeldlanden als Noord-Korea en Cuba is er sprake van véél problemen, maar werkloosheid behoort daar niet toe. Iedereen staat immers geregistreerd als werkend. Dat die functies meestal inhoudsloos en nutteloos zijn doet daar nauwelijks iets aan af.

De conclusie van het Groen-links verhaal is dus simpel, men wil gewoon terug naar het ouderwetse communisme. Dat was al bekend, maar dit hele plan maakt het weer duidelijk. Het enige verschil is dat men het nu mooi verpakt. Maar meer dan een laagje chroom om het oude schroot mag het niet genoemd worden.

11 REACTIES

 1. In een ander comment merkte ik ook al op; GroenLinks probeert de tijdgeest te vangen en gooit het over de ‘vrijheid’boeg. Een imagowijziging die inhoudelijk niet veel om het lijf heeft. Vergelijk het met het zogenaamde privatiseren van de regerende partijen. Ik zie de PvdA binnenkort een flat-tax eigen inzicht introduceren om de kiezers te paaien…

 2. [1] LOL! Die kiezers zullen zuur opkijken als het tarief van die flattax in de praktijk rond de 50% blijkt te liggen in plaats van de 13% (of was het 16%?) in Rusland, een land dat je toch moelijk kan verwijten liberaal te zijn.

 3. Ik denk aan die arme Trojanen die niet wisten dat ze voorzichtig moesten zijn met Griekse geschenken.

 4. Wees argwanend.
  Ook communistische staten kenden perioden van verlichting. Waarbij plotseling meer was toegestaan dan eerder.
  Zie nu communistisch China b.v.
  Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat daar, als eenmaal flinke rijkdommen zijn binnengehaald, de oude repressie weer in ere wordt hersteld.
  Het is politieke taktiek, niet meer, niet minder.
  Dat is precies het probleem met ‘links’.
  Ze praten net zo gemakkelijk met alle windrichtingen mee, als het hun eigen belangen uiteindelijk maar dient, en dat is: controle over alle mensen.
  Mensen die in de USSR van de perioden van verlichting gebruik maakten om zich eerlijk uit te spreken, kwamen later van een koude kermis thuis, toen de tijdelijke verlichting weer plaats maakte voor repressie. Ze werden alsnog opgepakt .

 5. [5] Duidelijk verhaal. Volkomen mee eens! Geen discussie. Maar nu eens over rechts: kan jij me uitleggen wat Vrijheid hede ten dage voor een partij als de VVD betekent? Ik zelf ben inmiddels het laatste restantje spoor van "vrijheid" in de complete Nederlandse politiek volkomen bijster geraakt!

 6. [6] Toen Hoogervorst begon te brallen over fat-tax op b.v. bitterballen begon mijn libertarisch hart toch ook wel sneller te kloppen [van woede welteverstaan]. En toen wist ik ook zeker dat mensen van de VVD nieteens meer wisten wat vrijheid precies voorstelt.

 7. Een hele belangrijke mist hierin. Namelijk inkomensnivellering. Op zich goeden ideeen allemaal. Ik stel voor dat ambetnaren en politici het goede voorbeeld geven en allemaal max het modale inkomen verdienen (29.000,-) Dan blijft er vast wel wat over, kunnen er weer mensen aangenomen worden en die kunnen dan net als in de DDR met 20 man een hele dag bezig met een straat te vegen. (zolang er nog straaten nodig zijn dan, we zijn al op dit moment zo ver dat het bv al goedkoper is om een houtkachel te nemen dan iets manier van verwarming waar de staat zijn klauwen in heeft)

Comments are closed.