Laatst zag ik een documentaire over een museum waar het gebruikelijke geklaag over gebrek aan financiële steun van de overheid te horen was. Het bleek dat meer dan een derde van de museum collectie lag te verstoffen in het magazijn. Later in de documentaire bleek dat dit in de meeste musea’s van Nederland het geval is. Zij hebben niet het geld en de ruimte [door inderdaad, geld gebrek] om hun gehele collectie te toon te stellen. En nog erger, het gedeelte dat dan in het magazijn wordt bewaard kan vaak ook niet adequaat worden verzorgd. Het ligt eigenlijk maar te vergaan in dat magazijn.

Stel aan een kunst liefhebber voor dat alle kunst en historische artefacten privé bezit zouden moeten zijn en woede en onbegrip is je deel. Kunst is immers “ons nationale erfgoed!!”

Juist. Dus collectivisten zien liever het overgrote gedeelte van de inhoud van onze musea naar de donder gaan dan dat het prima wordt verzorgt en beheerd door privé personen en instellingen. Maar, zo is dan vaak het argument, dan wordt kunst alleen toegankelijk voor de rijken onder ons.

Dat argument is echter pertinente onzin. Regelmatig worden kunst verzamelingen rond alle musea van de wereld gestuurd zoals een jaar of 10 geleden het grootse deel van de Vermeer schilderijen. Ook de tentoonstelling “Farao’s van de zon” werd aangevuld met stukken uit privé verzamelingen.

Het lijkt me dus een goede zaak om alle kunst te verkopen aan de hoogste bieders. Zij hebben de middelen om hun collectie te verzorgen zoals het hoort. Geprivatiseerde musea die door bedrijven en instellingen gesponsord worden kunnen geld verdienen door internationale tentoonstellingen te organiseren en kunstwerken te huren van de eigenaren.

De voordelen zijn legio:

* Musea hebben geen grotere collectie dan zij werkelijk kunnen beheren.

* Niet slechts het populaire gedeelte van een gegeven museum collectie wordt tentoongesteld en beheerd, nee, alle kunstwerken krijgen de zorg en aandacht die zij nodig hebben en zij kunnen toegankelijk gemaakt worden als daar vraag naar is.

* En tenslotte, musea kunnen hun eigen brood verdienen en zijn niet meer afhankelijk van het geld dat ‘onze’ criminele overheid bij elkaar rooft voor de instandhouding van een klein gedeelte van de populaire werken terwijl de overgrote meerderheid aan kunst en historische artefacten ligt weg te rotten op zolders en in magazijnen van de slecht gefinancierde overheids musea.

Wat vindt u? Is dit een goed idee?

6 REACTIES

 1. Ja. Goed idee!
  De angst dat iets niet voor iedereen toegankelijk zou kunnen zijn ligt ten grondslag aan veel inefficientie (onderwijs, openbaar vervoer).

  Ik vind een beetje ongelijkheid helemaal niet zo erg, maar ik denk dat het in praktijk inderdaad wel zal meevallen met de "onrechtvaardigheid".

  Daarnaast zal het de gemiddelde "arme" arbeider volgens mij worst wezen wat Vermeer geschilderd heeft; die krijgt zijn dosis cultuur al bij Domino Day.

 2. "Daarnaast zal het de gemiddelde "arme" arbeider volgens mij worst wezen wat Vermeer geschilderd heeft; die krijgt zijn dosis cultuur al bij Domino Day."

  Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten

 3. Het opslaan van kunst en alles wat daar voor doorgaat is prioriteit bij de overheid. In het kader van de voormalige BKR regeling zijn er pakhuizen vol met gesubsidieerde kunst waar over het algemeen de honden geen brood van lusten. Maar ja, kunst is natuurlijk erg moeilijk en dat kan je niet zomaar aan de burgers overlaten…
  Naast privatisering is verregaande sponsoring en openstelling van prive-collecties (voorbeeld Frisia Museum) inderdaad een goede stap om onder de ambtelijke duim vandaan te komen.

 4. [2]
  vertrouwT.. maar goed, het spreekwoord gaat hier toch niet op:

  Ik bedoel dit geenszins denigrerend, maar ik baseer het op mijn eigen ervaring. In een museum met schilderkunst kom je voornamlijk liefhebbers tegen (ook al een goed argument om kunst te privatiseren), en in een wijk met rijtjeshuizen zie je huis na huis de breedbeeld-tv met SBS6 door de glasgordijnen schijnen.
  Hier verbind ik geen waarde-oordeel aan, dat doet de overheid wel door koste wat kost iedereen gesubsidieerde rotzooi door de strot te duwen.

Comments are closed.