De laatste jaren is er steeds meer te doen omtrent criminele jongeren. Volgens velen is de strafmaat te laag, en bovendien functioneert de gevangenis als een universiteit voor criminaliteit. De gevangen komen veelal slechter uit de gevangenis dan dat ze er ingegaan zijn.

Ruud Lubbers had het in zijn tijd al over kampementen voor “boefjes”. Hij wilde de veelal jeugdige criminelen in een regime met tucht en orde een vakopleiding laten volgen, en het zou vanzelf goed komen. Hoewel er wel enkele experimenten met deze kampen zijn uitgevoerd, zijn de resultaten nog niet echt om over naar huis te schrijven. Bovendien kosten ze veel geld.

Een groot bezwaar tegen het Nederlandse strafsysteem zit in het feit dat de slachtoffers van de criminelen middels de belastingen ook nog eens moeten betalen voor de peperdure gevangenissen. Zo wordt een slachtoffer dubbel gepakt. Terwijl hij zelden of nooit schadevergoeding krijgt van de dader. Een crimineel in de gevangenis kost de belastingbetaler twee keer zo veel geld als een bejaarde in een verpleeghuis.

Dit probleem aanpakken lijkt een ondoenlijke zaak. Straffen kost nu eenmaal geld, en hoewel sommigen opperen om vanuit kostenoverwegingen dan maar de doodstraf in te voeren lijkt dat niet meer passend in een beschaafde samenleving in de 21e eeuw.

Maar is het echt ondoenlijk? Zoals bijna altijd is er een goede oplossing voorhanden, als je het maar aan de vrije markt overlaat. Stel nu dat er strafkampen ingericht worden voor veelplegers. Deze kampen worden gerund door het bedrijfsleven. In de kampen wordt de criminelen niet alleen tucht en regelmaat aangeleerd, maar krijgen ze ook een volwaardige vakopleiding. Hiermee krijgen ze alle kansen om op een goede manier terug te keren in de maatschappij.

Uiteraard kosten dat soort opleidingen veel geld. Geld dat echter terugverdient kan worden door een contract dat de opleidingsinstelling afsluit met de crimineel. Na voltooiing van de opleiding zal een crimineel als het goed is gaan deelnemen in het arbeidsproces. En daarmee geld gaan verdienen. Een percentage zou hij af moeten dragen aan het bedrijf dat hem in staat heeft gesteld om die opleiding te voltooien. Net zoals studenten een lening krijgen, die ze na de studie moeten afbetalen. Bovendien zal de crimineel op deze manier ook nog een deel van de door hem berokkende schade kunnen vergoeden.

Hiermee slaan we drie vliegen in één klap. De staat hoeft, na de eventuele aanloopkosten, geen geld meer uit te trekken voor het opsluiten van criminelen. De crimineel krijgt een duidelijke en goede kans op een normale plek in de maatschappij. En het bedrijf zal er alles aan doen om goed gemotiveerde mensen af te leveren. Immers, hoe meer hun ex-cliënten gaan verdienen, hoe meer winst het bedrijf kan maken. Als veel ex-criminelen na hun straf toch terugvallen in hun oude criminele patroon dan zal het bedrijf dat direct merken aan de winst.
En daarmee introduceren we dus het enige werkende motief om adequaat te kunnen straffen: winstbejag.

20 REACTIES

 1. Kim,

  Hoe gaat een kansloze crimineel met een strafblad een baan krijgen? Wil jij een dief in je winkel, of een een fraudeur in je bedrijfsnetwerk? Een overvaller achter de kassa of wat dan ook? Een strafblad is een stigma dat je remt op de arbeidsmarkt. Hoe gaan de voormalig gevangenen dan hun opleidingskosten terugbetalen?

  Wat mij betreft doen we het anders. Laat de gevangenis door een particuliere organisatie runnen die een contract heeft met de overheid. Die organisatie haalt opdrachten binnen om vuil, monotoon, geestdodend werk te doen. De gevangen doen dwangarbeid tijdens hun straf. Tijdens dit regime kunnen ze ook een opleiding volgen en resocialisatie doen om recidive te voorkomen, maar er komt geen lening aan te pas. Ze werken nog tijdens hun straf aan het terugbetalen van de voor hen gemaakte kosten.

  dit heeft prettige neven effecten: Je hebt een grote groep mensen die kunnen aspergesteken, vuil ophalen, in kassen werken en greppels graven. Ze kunnen ook kerstpaketten inpakken en ongeschoold werk in de bouw doen (opperen, cement mixen). Hiermee hou je illegalen buiten de deur, je voorkomt dus fraude. Je hebt een betaalbare arbeidskracht. Ik ken nog wel een stel ex-sergeanten die dat soort types willen begeleidencq bewaken tijdens hun werk.

 2. Het ei van Columbus natuurlijk !
  Maar in deze correcte wereld is nog nooit over oplossing van problemen nagedacht. (Waar wel eigenlijk ?)

  Elke -loog, politieman, reclasseerder, jurist, kan je vertellen, dat het strafrechtsysteem contraproductief werkt. Elke politicus zou het behoren te weten.

  Toch wordt er in tegenstelling tot aan allerlei andere zogenaamde "wantoestanden", niets aan gedaan. Er wordt alleen eindeloos over gezeken.

  Het huidige systeem schijnt uit de praktijk van een of andere profeet te stammen. Daar hoor je tegenwoordig toch ook zoveel over zeiken ?

  Want alle zeikers geilen op dit systeem.

 3. Ik zie het niet helemaal… Het bedrijfsleven wat contracten afsluit met criminelen? Wat voor waarborgen heeft het bedrijfsleven daar dan bij? Lijkt mij een nogal groot risico.

  Verder wel een leuk idee, hoewel ik de "Lubberskampen" ook wel aardig vindt. Duur? Hangt er helemaal van af hoe luxe je het maakt!

 4. Het schrappen van ons sociale systeem en het drastisch verlagen van de loonheffingen zal m.i. al een dalend effect op de criminaliteit te zien geven. De meeste criminelen houden er een uitkering op na waardoor ze tijd genoeg hebben om hun meer lucratieve bezigheden uit te oefenen.
  Als ik advocaat van de duivel mag spelen: de suggestie om gevangenen voor bedrijven te laten werken, roept gelijk associaties op met Nazi-Duitsland. Hier werd het als vernietiging door arbeid gebruikt.
  Daarnaast lijkt het mij moeilijk om laaggeschoold (en bewaakt!) arbeid winstgevend te laten verrichten. Denk alleen maar aan de worstelende sociale werkplaatsen.
  Een geprivatiseerde gevangenis die zich met alle middelen richt op het resocialiseren van de kansrijke groep criminelen middels werk en scholing lijkt mij nog het meest haalbare. Er zal altijd een onbereikbare en onverbeterlijke groep delinquenten blijven.

 5. @Aad:
  De productiviteit zou wel eens flink kunnen verbeteren als we de straf in plaats van in tijd in te produceren aantallen opleggen (dus concreet: als je zoveel wasknijpers gemaakt hebt, mag je eruit).

 6. De meeste criminelen in de gevangenis zijn geen echte criminelen in de zin dat ze direct een ander beschadigd hebben. (drugsdealers enzo, belasting fraude etc)

  De andere kriminelen zouden de mogelijkheid moeten hebben tot een schikking te komen met hun slachtoffer, waarbij het slachtoffer de eisen kan stellen, waar de dader wel of niet mee akkoord kan gaan. Gaat de dader accoord met schikking, dan heeft deze zich eventueel vrijgekocht.
  Dan rest nog het gevaar voor herhaling van de daad bij vrijlating…
  anyway met een systeem waar dit wat in is geintegreerd kun je denk ik 90% van de gevangenen direct weer op straat zetten. En de gevangenissen moeten karig zijn. Anders gaat een krimineel nog liever 1 jaar zitten brommen dan 20.000 euro schadevergoeding betalen.

 7. [6] Nee, hij bromt net zolang tot hij 20.000 euro aan wasknijpers heeft gemaakt of de schade anderzins heeft vergoed.

 8. Ga eerst maar ‘de overheid’ afschaffen dan praten we wel weer verder over ‘criminaliteit’, typhus zeg.

 9. [1] In de verenigde staten wordt het ongeveer ook zo gedaan. Gevangenissen zijn daar gewoon geprivatiseerd (zoals het ook hoord) en mensen werken daar gewoon. Ik ken zelfs een verhaal over een aantal gevangenen die een gevangenis moesten maken en waarbij wanneer ze het af hadden ze er zelf in moesten zitten!

 10. [3] Het bedrijfsleven sluit geen contract met gevangenen, maar met de gevangenis.

 11. Dag allemaal,

  Waar praten we over? Van de week is er een volstrekt onschuldige lieve mus vermoord! Ik was geschokt! Wat heeft dit vogeltje gedaan?
  Schande Nederland!
  Jeroen

 12. Beste Jeroen,

  Je hebt volkomen gelijk, maar het heeft niets met dit onderwerp te maken.
  Ik was ook volkomen ontdaan toen ik het bericht hoorde. Ik hoop dat mevrouw Halsema kamervragen gaat stellen aan de minister.
  Dit kan echt niet in ons vredelievend landje.
  groetjes

 13. [10] Die gevangenis kan bijv ook hele goedkope tolwegen maken, zeker onder begeleiding met die ex-sergeanten van jouw :)!!

 14. Ik maak de schrijver van het artikel attent op het feit, dat het plaatje discriminerend is. De afgebeelde gevangene schijnt van Noord-Afrikaanse afkomst te zijn. Het valt voor hem te hopen, dat het MDI dit incident over het hoofd ziet, want zijn toorn wordt alom gevreesd. 🙁

 15. [12] Vanavond toen mijn partner tijdens het eten de soep opdiende ben ik spontaan in een stortvloed van tranen uitgebarsten. Wat was het geval? Ik zag tot mijn ontzetting soepballetjes in de tomatensoep drijven en ik dacht: "ligt hier nu een dood beestje in mijn soep?" Ik heb het huilen nog steeds niet kunnen stoppen en nu begin jij ook nog eens over dat dode musje. Snif, snif. Hoe heeft onze maatschappij toch ooit zo diep kunnen zinken!

 16. [3] het bedrijfsleven zit vol met criminelen,witteboordcriminaliteit.
  alles wat de bedrijven winst noemen is diefstal van zijn medemens,

 17. [16] Vooral die bakker bij mij om de hoek. Het was veel beter geweest als die bakker in plaats van brood te verkopen aan mensen die honger hebben gewoon een uitkering neemt.

 18. [17] We moeten gewoon alles nationaliseren! Dan is alles van iedereen en kan er dus niets meer gestolen worden. Dan kunnen we het geld afschaffen en krijgen we allemaal ons deel van oompje (m/v) Staat.
  De overheid weet het toch beter dan één of andere Kapitalistiese fascist die alleen maar zelf beter wil worden ten koste van vrouwen, negers, miderheden, zielige kindertjes.

 19. [13] Chain gangs en werkkampen zijn zo slecht nog niet.
  Een oud collega van mij heeft aan zo’n proef meegewerkt op de Korporaal van Oudneuken kazerne, geloof ik.
  Daar werdt racaille uit Almere en Zuid-Oost gedrild onder leiding van een stel onderofficieren. Die lui hadden veel succes en die jochies werden er ook beter van.

  Maar ja… niet PC Oké he.

 20. [19] Dat moet zijn Korporaal Oudheusden Kazerne, met Opleidingscentrum Militair Geneeskundige Dienst.

  Maar ik geloof dat het project later verplaatst is naar Amersfoort. Pin me hier niet op vast.

Comments are closed.