Om het libertarisme in NL/VL een riem onder het hart te steken, na het slechte nieuws over meervrijheid.be/nl wil ik vandaag onszelf eens HAGIOGRAFEREN, door op te sommen hoe goed we wel zijn!

Dit is een lijstje van nobelprijswinnaars die zichzelf Libertariër noemden.

Friedrich Hayek, 1974, Economie. Hayek was één der leiders van de Oostenrijkse economische school.

Milton Friedman, 1976, Economie. Friedman is één van de stichters van de Monetaristische economische school, die een vrije-markt-economie voorstaat met een strikt gecontroleerd geldaanbod.

James Buchanan, 1986, Economie. Buchanan won de nobelprijs voor de ontwikkeling van de ‘Public Choice’ theorie in de economie, die politiek gedrag analyseert in termen van eigenbelang (van kiezers, politiekers en lobbyisten).

Gary Becker, 1992, Economie. deze Chicago-school economist is een toonaangevend lid en voormalig voorzitter van de Mont Pelerin Society.

Kary Mullis, 1993, Chemie. Mullis won de nobelprijs voor het uitvinden van een methode om een onbegrensd aantal kopieën van DNA te maken. In een interview zei hij dat “de overheid het best geplaatst is om grote groepen mensen te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, maar het slechtst geplaatst om individuele mensen te dicteren hoe ze hun privéleven moeten leiden”. Een reporter noemde de ‘praatjes van Mullis over zijn libertarische filosofie’ gewoon ‘één van zijn wilde uitgebreide interesses’.

Vernon Smith, 2002, Economie (gedeelde prijs). Deze Public-Choice econoom is een pionier in ‘experimentele economie’, waarbij gebruik wordt gemaakt van computersimulaties om de uitkomst van regulerende veranderingen in een economisch model te voorspellen (in het bijzonder voor de energiemarkt).

Zo, libertarische jongens en meisjes, nu kunnen we weer helder en opgewekt de dag door!

11 REACTIES

 1. Bedankt voor deze opsomming, Bud.
  Is ook handig om te gebruiken in discussies met (nog) niet libertariërs. Veel mensen zijn heel gevoelig voor lijsten met klinkende namen. De libertarische filosofie krijgt voor hen dan ineens meer gewicht.
  Misschien een idee voor een ander soort lijst van bijvoorbeeld populaire personen die zeggen libertariër te zijn? Clint Eastwood, om er maar een te noemen.

 2. Leuke opsomming: hoewel ik niet zo veel in heiligen-verering zie ; meer in de marketing -filosofie:
  "Be good and tell it"
  Toevoegend aan Saartje zou je ook een lijst van beroemde adepten kunnen maken:
  bijvoorbeeld Maggie Thatcher (die, zo heb ik het begrepen, Hayek op tafel legde en zei : Zo gaan we het doen) en ook R. Reagan.

 3. Zoals jij het beschrijft, Hanks vriendinnetje, hebben Hayek en Thatcher daar toen hartstochtelijke momenten beleefd :-). Dat ze het ook met Ronaldje gedaan heeft, wist ik nog niet…jij schetst een boeiende, nog onbekende Thatcher!

 4. [2]
  "Zo gaan we het doen"

  [3]
  Zoals jij het beschrijft Bud, is meer "Zo we gaan het doen"

  Da’s ook een interessante mogelijkheid 🙂

 5. En natuurlijk ook Clint Eastwood…O ja , das waar Clint heeft geen nobelprijs maar een oscar gewonnen…

  Groetz,

  Cincinnatus.

 6. de nobelprijs is in het leven geroepen om misbruik van uitvindingen tegen te gaan,
  in werkelijkheid worden de meeste uitvindingen eerst militair gebruikt,of te wel staat het kapitalistisch systeem te springen om een octrooi aan te vragen,
  alles ten dienste van de portemonnee.

 7. [1] Is de Clint niet ooit burgermeester van een stadje geweest? Hoe heeft hij dat gedaan, zichzelf als Libertarier beschouwend?

 8. hoi houw van mijn sgatkes 4ever en altijd en ckrs van iemand waar ik verliefd op ben(L)(K)(L)(K)(L)

 9. Ook Milton Friedman is voorzitter
  geweest van de Mont Pelerin society.
  Hij was een van de founding members en vermoedelijk de langstoverlevende.
  Hugo van Reijen

 10. 4019aa989960500b74e1475c91512ef1<a href="http://19.desconsolador.com…"> karaokegratiscomar </a> http://18.desconsolador.com… <a href="http://3.desconsolador.com/…"> novelaromantica </a> <a href="http://9.enlosado.com/prote…"> protectorpantallaanimadogratis </a> http://20.circunstancias.co… <a href="http://2.circunstancias.com…"> digoxina </a> <a href="http://4.retratados.com/abo…"> abogadourbanismozaragoza </a> http://19.circunstancias.co… <a href="http://11.escrupulosidad.co…"> cursillospiraguismo </a> <a href="http://4.enlosado.com/figur…"> figuraanimecaballerozodiaco </a> http://15.retratados.com/or… <a href="http://18.enlosado.com/cola…"> colantacom </a> <a href="http://6.desconsolador.com/…"> tendencialiteraturainfantil </a> http://6.retratados.com/vue… <a href="http://19.escrupulosidad.co…"> todosobremaketuning </a> <a href="http://16.retratados.com/sg…"> sglobooculardeporte </a> http://14.enlosado.com/jueg… <a href="http://14.desconsolador.com…"> periodicolavozdeasturias </a> <a href="http://7.enlosado.com/casas…"> casasanmartintrevejo </a> http://6.escrupulosidad.com… <a href="http://6.escrupulosidad.com…"> cursocalidadasistencial </a> <a href="http://16.retratados.com/di…"> diagramaelectricocoche </a> http://20.escrupulosidad.co… <a href="http://3.escrupulosidad.com…"> alberguesoria </a> 08487adcefc2b6108225ed1caeb86cd7

Comments are closed.