“Daar waar de overheid zich ermee bemoeit, daar gaat het fout.”
Dat zei prof. Gerlach Cerfontaine, president-directeur van Schiphol, in de recente uitzending van Buitenhof.

Dit komt overeen met onze reeds vaak gebruikte stelling:”Alles wat de overheid doet, gaat fout!” of zoals Ringo Starr het uitdrukte: “Alles wat de overheid aanraakt, verandert in shit ” *)

Dat blijkt nu weer uit al het gedoe bij de HSL lijn. Die kost weer meer, komt later klaar, geeft minder service, wordt duurder. En dat roept weer gedachten op aan de Betuwelijn, het onderwijs, de zorg, het verkeer, de veiligheid, financiën, landbouw, rechtspraak en noem maar op.

Gerlach Cerfontaine hekelde de non-actie van allerlei druk vergaderende overheidsinstanties die verhinderen dat de Randstad tot bloei komt. Ja die er zelfs voor zorgen dat de Randstad in een kruipende crisis zit. Allerlei andere regio’s in de wereld overvleugelen Nederland en Nederland zakt naar een steeds lagere plaats op de lijst van belangrijke regio’s.

Betreffende de negatieve resultaten van de overheid is Gerlach het dus helemaal eens met de Vrijspreker. Onbegrijpelijk was dat hij in datzelfde Buitenhofgesprek van het “kabinet” verwacht dat er een visie komt en dat die visie wordt uitgevoerd.

Waarschijnlijk is Gerlach zodanig in het systeem gevangen, en er zodanig mee bezig dat hij er zich niet geheel los van kan maken. Met zijn eigen stelling als basis, zou hij toch moeten weten dat er maar één goede oplossing is: “Laissez Faire”! De vrijheid van ieder individu!
Of zou Gerlach bedoelen dat de visie van het kabinet moet worden dat aan ieder individu (en daardoor het bedrijfsleven) zijn eigen soevereiniteit moet worden teruggegeven? En dat de overheid zich hoogstens en alleen maar mag bemoeien met het handhaven van dat recht van ieder individu? Dan zouden we het toch nog eens zijn!

Hoe zou het toch komen dat deze hier genoemde stelling vroeg of laat steeds weer waar blijkt te zijn?
———————————————————
P.S. Tot slot, overheden willen zich ook weer meer gaan bemoeien met het internet. Het komend weekeinde zullen ze in Tunis een volgende greep proberen te doen. **)
——————————————————–
*) “Everything the government touches turns to crap” — Ringo Starr
**) Het volgend weekeind op de UN Topvergadering in Tunis gaat “Nederland” onder leiding van Laurens Jan Brinkhorst (D66) pleiten voor meer invloed van de politiek. Zie ook:
www.bof.nl/nieuwsbrief/nieu… en laten we hopen dat die topvergadering een flopvergadering wordt. Wat kunnen we doen om dat te helpen?

3 REACTIES

 1. Ik ben niet zo hoopvol v.w.b. Cerfontaine. Op 12 mei in de Zeepkist van Nova over de EU-grondwet pleitte Gerlach Cerfontaine expliciet VOOR de EU-Grondwet!

  Volgens de uitzending van zondagavond moet de sturing op het verbeter-proces voor de randstad vanuit Den Haag komen.

  De man wil af van de politiek waar hij last van heeft, en de politiek waar hij baat bij heeft versterken!
  Zeg maar, dat wat iedereen van de politiek verwacht: Dat zij vooral zijn belangen dient, desnoods te koste van anderen.

  Ik heb niet het gevoel dat hier sprake is van een libertarier in de dop.
  Maar wie weet…

 2. In het Amerikaanse blad Reason stond rond 1986 eens een cartoon waarin een stel boeren rond een tafel te zien waren die over de overheid klaagden.

  Een van de boeren noemde een actueel probleem en de rest van het gezelschap antwoordde dan in koor: "The government fucked up!!

  Dat ging zo een aantal keren door tot iemand vroeg wat ze aan het graan overschot moesten doen. Het antwoord van alle aanwezigen was: "Lets call the government!"

  Wat mij betreft een perfecte illustratie van het probleem. Mensen zijn zo verslaafd aan het gemeenschapsgeld dat de overheid uitdeelt dat ze zich geen andere oplossing kunnen voorstellen.

  Dat zie je ook met Cerfontaine, zijn klacht is niet zozeer dat de overheid zich te veel met de economie bemoeit maar juist *te weinig*!! Hij wil meer overheids ingrijpen en sturing!

  Als een klein kind verwacht hij van mamma overheid dat het krachtig de leiding neemt en met een visie komt! Alsof alleen de overheid in staat is om een visie op bep. zaken te ontwikkelen.

  Het is eigenlijk te gek voor woorden. Deze mensen zouden compleet verloren rondlopen in een Laissez Faire situatie. Blijkbaar hebben ze iemand nodig die voor ze zorgt. het idee dat ze hun eigen verantwoordelijkheid zouden kunnen nemen is ze compleet vreemd.

Comments are closed.