Dagelijks horen we over rellen in Parijs. Het is daar levensgevaarlijk.
Wat is de oorzaak? Is dit een lokaal gedoe of vreet dit door in de hele EU?
Heeft dit ook iets met moslims te maken?

Als je de Nederlandse media volgt, hebben ze het constant over “immigranten”. Als je nader kijkt, blijkt dat het minstens over de tweede, zo niet de derde generatie gaat! Als je dan in de buitenlandse pers zoekt, hebben ze het vaker over “moslims” dan over immigranten. Toeval?

Een punt dat voor ons overduidelijk is, is dat dit alles een gevolg is van hoe overheden zich hebben bemoeid met immigratie. Zij hebben hun macht op dit punt volledig overspeeld. Maar er niets aan de hand: die situatie gaan ze nu gewoon gebruiken om de zaak op te lossen met nog meer overheidsmacht.

Een andere grote vraag is natuurlijk of een dergelijke “opstand” beperkt blijft tot Parijs, of slaat dit nu al over op de rest van Europa? Als dit gevaar nu al niet zo groot is, dan zou dat in het volgende stadium natuurlijk wel kunnen gaan gebeuren. Dergelijke “incidenten” blijken ook vaak testen te zijn voor hoever men kan gaan en wat de kans op succes is. Zelfs als de jongelui die nu rotzooi trappen zelf niet goed weten waar ze mee bezig zijn.

Terwijl we dit aan het schrijven waren, komt er op “Zelf schrijven op de Vrijspreker” een stukje van JensDensen binnen n.a.v. een artikel in de Washington Post. Dit geven we hier graag bij ter overweging.

Het belang van wat er zich daar in Parijs afspeelt, kunnen we nog helemaal niet overzien. Wel zeker is dat dit niet het einde van de ellende is. We zullen daar zeker nog op terugkomen.
——–
JensDensen:
www.washingtonpost.com/wp-d…

Ok, oorzaak: Er wonen daar een hele zooi mensen in een behoorlijk onvriendelijke omgeving. Het is waarschijnlijk niet toegestaan om ‘zomaar’ een bedrijf te starten of andere economische activiteiten te bedrijven. Een bedrijf is erg zichtbaar, het bevindt zich op een vaste plek, er moeten machines neergezet worden en mensen ingehuurd. De bureaucraten kunnen dat makkelijk vinden en de tent dichtgooien. Dat betekent dat de mensen die zich daar bevinden, zich moeten beperken tot een soort mobiele economie, zoals drugs dealen en wapens smokkelen en dat soort dingen; als het maar niet op een vaste plek gebeurt. Door de reguleringen wordt de economie als het ware naar ‘beneden’ geduwd.
Dit alles zorgt ervoor dat er weinig capitaalaccumulatie plaats kan vinden, wat dan weer betekent dat de lonen ter plekke laag zijn, en er bovendien ook nog eens een vette werkloosheid onstaat door het minimumloon.

De bijstand is dan ook nog een factor, plus de stalinistisch omgeving waarbij alles in beton gegoten is. Ze zitten met z’n allen op een soort gigantisch schoolplein. Ze zien de politie als vijand en terecht, het is de politie die het economisch functioneren dwarsboomt en de flats overeind houdt.
Op zich zullen ze dat mischien niet doorhebben (of mischien ook wel trouwens), de vijandschap groeit uit de dagelijkse confrontaties met de politie.

Ok, een beetje incoherent mischien maar dit is ongeveer mijn idee hierover. Hier is een wat langere versie:
www.city-journal.org/html/1…

Ik geloof dus niet dat het iets te maken heeft met de multi-cultuur of de islam. Hoewel de cultuur er wel voor kan zorgen dat ze liever lokaal en/of voor zichzelf willen werken en niet bijvoorbeeld in de Peugot fabrieken. Lokaal en kleinschalig, dat is hun cultuur en dat past niet in het Franse systeem. (hoewel ik hier behoorlijk loop te speculeren of mischien mijn eigen voorkeur projecteer.)

80 REACTIES

 1. [2] Dank je Mike voor bevestiging.
  Ik zag ook net uit Amerika het beangstigende bericht dat de rellen "WELL ORGANISED" zijn :
  —————
  Rioting in French suburbs ‘well organized’ Thu Nov 03 2005 14:56:34 ET

  French Interior Minister Nicolas Sarkozy said Thursday that the riots in several Paris suburbs over the previous night were "not spontaneous" but rather "well organized."

  "What we saw in the department of Seine-Saint-Denis overnight was not spontaneous, it was perfectly organized. We are looking into by whom and how," Sarkozy told French news channel i-tele.

  The interior minister also said the government would not allow "troublemakers, a bunch of hoodlums, think they can do whatever they want" in the country.

  A force of 1,000 police were assigned late Thursday to Seine-Saint-Denis, following the previous night of violence which affected about half of the 40 towns in the department, mostly communities of immigrants from Africa, officials said.

 2. Of de "opstand" beperkt blijft tot Parijs? Ik vrees van niet. De jongeren daar roepen elkaar via internet op om zich te mobiliseren. De maat is daar duidelijk vol. Inderdaad, er wonen een heleboel mensen bijelkaar, armoedig en gefrustreerd over het beleid. Dan vinden 2 jonge mensen de dood en dat was het groene licht om in opstand te komen. De franse overheid is er tot nu toe niet in geslaagd om deze situatie te stoppen, dat geeft wel aan dat de woede zo groot is, dat de groep waar het om gaat al zo groot is, dat dit nog steeds gaande is. Vorig jaar, na de moord op Theo van Gogh, zijn er hier in ons land verschillende uitingen geweest van woede en frustratie, zoals scholen in brand steken enz. Na die incidenten werd het weer "rustig." Maar je weet nooit wat ineens de doorslag kan geven. En dat geldt voor heel Europa. Er gebeuren teveel dingen tegelijk, teveel veranderingen, teveel fouten door regeringen. De vrijheid van de mens wordt steeds meer beperkt, er is teveel haat en er wordt onnodig angst gezaaid onder de hele bevolking. De mensen, die zich steeds ellendiger voelen, vormen samen een tijdbom. Het is afwachten wat het moment zal zijn, dat deze bom ontploft.

 3. Een origineel standpunt met waarde. Toch zie ik hierin een variant op het linkse adagio: ‘als ze maar welvarend worden dan zijn de problemen automatisch van de baan.’
  Hier gebeurt de fout van het koppelen van problemen met Moslims aan hun economische toestand. Het verschil is dat de socialist denkt dat socialisme voor meer welvaart moet zorgen en dat de kapitalist denkt dat dit op kapitalistische wijze moet geschieden. Uiteraard heeft deze laatste gelijk waar het het helpen creëeren van een behoorlijk inkomen voor deze mensen betreft – hoewel dan nog zaken meetellen als ondernemingsgeest, maar ik denk dat dat over het algemeen vrij snor zitbij moslims. Of dan de door het verschil in godsdienst en cultuur geïnduceerde problemen zullen opgelost zijn is een heel andere vraag.

 4. [3] Ik geloof er niet veel van dat deze rellen van bovenuit georganiseerd zouden zijn – dat is alqaidafobie of zo.
  Neen, we zien hier een voorbeeld van zelforganiserend vermogen in een groep mensen, geholpen door efficiente communicatiemiddelen – internet en mobieltjes.

  Wat weer een reden kan zijn voor nieuwe surf-email-en-belgedrag regulering.

 5. [6] Bud, kan jij mij een precieze definitie geven wat nou links is en wat nou rechts?

 6. Hopen dat we ook binnenkort ook hier in Nederland actie gaan ondernemen tegen de regering.

 7. Mensen die zich gebonden voelen tegen de regering.

  Mensen die zich bestolen voelen tegen de regering.

  Mensen die vinden dat ze recht hebben op hogere subsidies tegen de regering.

  Communisten/groenen tegen de regering.

  Moslims tegen iedereen.

  En Regering gaat zijn eigen weg.

  Komt vast wel goed………

 8. Misschien vreemd.. maar afgelopen nacht zijn weer ongeveer 400 auto’s in brand gestoken (althans dat las ik in de media).. Ik vraag me eigenlijk af, van wie die auto’s dan zijn? Van de relschoppers zelf, van hun ouders of van hard werkende Fransen?

  Van een dergelijk destructief optreden zal ik nooit iets begrijpen…

 9. [11] Wie zegt dat e.e.a. te begrijpen is? Het libertarisme overschat z’n overredingskracht zo makkelijk: "werken voor je geld, iedereen blij". In die achterstandswijken ligt het IQ met een groot aantal punten lager, en stelen is een veel simpeler te begrijpen adagium om snel vooruit te komen.

  Als nu ’s sommige mensen hun < b>godsdienst < / b> belangrijker vinden dan hun eigenbelang? Want daar gaat het toch om, eigenbelang, bij het libertarisme?

  En dat hun haat t.a.v. een seculiere wereld zo groot is, dat die in hun ogen kapot moet?

 10. Frankrijk is de kanarie in de kolenmijn. Met een extreem collectivistisch beleid al voor decennia gevoerd met een grote moslimbevolking blijkt een kruidvat te zijn voor dat land. Ook in andere West-Europese landen met een extreem collectivistisch beleid en een grote zich tegen integratie verzettende islamitische diaspora (o.a. Nederland) zal men rekening moeten houden met geweld vroeger of later. Degenen die denken dat het wel ‘over’ zal gaan of ‘de boel bij elkaar willen houden’ moeten mijns inziens een psychiater raadplegen, want deze mensen leven op Mars. Iets waar ik jaren voor waarschuw.

 11. @ Albert S.: inderdaad. Andere voorbeelden zijn er in Engeland te vinden, Nederland zal niet gespaard blijven.
  Hier een aardig artikel uit de Financial Times Duitsland (via Der Spiegel):

  The Financial Times Deutschland on the other hand, while admitting that Sarkozy’s choice of words was wrong and simply served to provoke the rioters (after all calling people scum is unlikely to win them over), agrees with his hard stance on law and order. "After decades in which the problems in the suburbs weren’t mentioned, or at best were dealt with using ineffective social programs, Sarkozy is now using the state’s monopoly of violence." The paper believes the fact that police presence on the streets at night can spark such violence, shows how lawless the situation in these areas has become. The commentator however, while agreeing with Sarkozy’s tactics, is skeptical about his motives. "He wants to become president in 2007 and is using every opportunity to boost his dwindling popularity. With his harsh words he has expressed what many French people think. This means that we shouldn’t take too much notice of the cry of indignation from Sarkozy’s enemies, both in and out of his own party."

 12. [11]
  In "De opstand der horden" beschrijft J. Ortega y Gasset een scene, waarin de anonieme massa in opstand komt en het dorp en de oogst vernietigt.

  Zie: Nexus-Conferentie 2005, 13 november 9:45 Passenger Terminal Amsterdam.
  "What is a good society ? Part 1: Mass Democracy on Trial".
  http://spitswww.uvt.nl/web/

 13. [12] Je hoort wel eens, de mensen krijgen de regering die ze verdienen!

  Een onzin uitspraak.. In de werkelijkheid is het waarschijnlijk omgekeerd…

  Een samenleving waarin mensen leren hun eigen vertantwoordelijkheid te nemen, en vervolgens de ruimte krijgen die verantwoordelijkheid te dragen zou op termijn een einde maken aan de collectivitische achterstandswijken, zoals we die vandaag de dag kennen.

 14. [13]
  Inderdaad Albert S. Dit is koren op de molen van politici met dictatoriale neigingen.
  De liftkabels naar de kerkers van de slavernij lijken doorgesneden.
  De onderkant van de pyramide zal verpletterd worden en de hypocriete top vaart er wel bij.

 15. Het is heel erg makkelijk om de schuld bij de staat te leggen. Als deze rellen veroorzaakt worden door de ‘omgeving’ waar deze ‘mensen’ in wonen dan konden zij daar zelf verandering in brengen. Ik ben ook voor minder staatsinvloed, maar in dit geval zie ik geen enkel excuus voor het gedrag van deze vijfe colonne. Keiharde maatregelen zijn hier op zijn plaats om de eerbare burgers die er nog wel wonen (kleine kans) te beschermen. Laat ze verder hun eigen nest maar vervuilen.

 16. [14] [18] [17] Ook in Denemarken zijn er rellen uitgebroken door opstandige moslims en deze blijken ook zeer goed georganiseerd.

  http://www.jp.dk/aar/artike

  Binnenkort zal heel West-Europa branden vanwege deze moslimopstanden. Het heeft te maken met de non-integratie van de islam. Men leeft parallel aan de lokale bevolking en heeft geen enkele behoefte om te integreren of te assimileren.

  Het heeft zoals ik al gezegd heb niets met armoede of achterstand te maken maar is een puur sectarische aangelegenheid.

 17. [12] mrXl,

  Niet Mohammed maar Marcuse , niet het Islamfundamentalisme maar Gramsci en
  de Frankfurterschule vormen de achtergrond van het gedoe in &uml;Parijs.

  De reaktie op de rellen in Parijs zal dezelfde reaktie zijn die altijd na soortgelijke rellen zien (vgl recent New Orleans en daar kwamen geen Moslims bij te pas) : als de rust is weergekeerd, zullen politici en mainstreampers weer "deemoedig" het hoofd buigen en zeggen dat het allemaal de schuld is van het "racisme" in dit geval "racistische elementen in de politie" en de door racisme veroorzaakte achterstand.Ze zullen met
  programma’s komen om "racisme" te bestrijden (opgelegde quota’s, "positieve discrimatie", enz…) en zakken vol geld voor de
  "arme wijken".

  De achtergrond van dit alles is het
  neomarxisme (en deze ideolgie is in onze tijd evenzeer dominant als het katholicisme was in de middeleeuwen)waarbij de "blanke, witte heterosexueel" schuldig gesteld voor
  alle misdaden in de geschiedenis (inzonderheid het "kapitalisme") en dus verdelgd moet worden.

  Communistische hysterica Susan Sontag schreef hierover :

  "the truth is that Mozart, Pascal, Boolean algebra, Shakespeare, parliamentary government, baroque churches, Newton, the emancipation of women, Kant, Mozart, Balanchine ballets, et. al. don’t redeem what this particular civilization has wrought upon the world. The white race is the cancer of human history."

  De massamedia en de politiek roepen
  de "rioters", de "plunderaars" voortdurend toe, dag in dag uit :
  "Jullie zijn slachtoffers ! Slachtoffers van "racisme, kolonialisme en kapitalisme", jullie worden achtergesteld, jullie hebben recht op andermans geld, op andermans
  sympathie, recht op een voorkeursbehandeling,op werk, op huisvesting, recht op compensatie : We owe you a free lunch ! "

  Hetgeen op deze site door de meesten niet beseft, wordt is dat het kneutige polderpatriotisme waar een clown als (Saint-)theo Van Gogh het over had, al dat "gedoe over onze normen en waarden" hier geen soelaas biedt…het gaat er niet om dat Ali Kebab of Mustafa Pitta onze "normen en waarden" niet willen overnemen en meer van dat soort koldereske nonsens die helaas ook op deze site door onwetenden (in navolging van de mainstream-media) wordt verkondigd…nee dat is allemaal maar gedoe van secdundait, tertiair of
  quartair belang…

  De werkelijke crisis zit ‘m er hierin dat onze door het neomarxisme tot in het diepst van hun vezels aangetaste
  powerelite vervuld is van haat tegen de werkelijke grondslagen van de westerse beschaving zoals daar onder meer zijn : het rationele denken,het kapitalisme, het Christendom,de Indo-Europese stam enz…

  en deze wil vervangen door heel wat
  anders.

  Te velen hier schijnen te denken dat
  het schrobben (met een tandeborsteltje) van het dek van de Titanic het schip zal vrijwaren voor zinken !

  De kapitein en zijn bemanning zijn vastbesloten koers te zetten richting gletsjer, het publiek staat voor 95 %
  achter de kapitein want ziet in hem de man die hen veilig zal overbrengen (en anders vertrouwen ze de eerste stuurman maar ook die wil het schip laten kapsijsen.zelfs als zou er een andere kapitein komen : de vaartplannen van het schip zijn ondeugelijk (want verzwijgen dat er ijsbergen liggen), de navigator aan de
  andere kant van de boordradio zit ook
  in het complot en er worden oorlogsbodems klaar gemaakt om het schip te torpederen voor het geval het zich niet te pletter vaart !

  Dat is de situatie waarin we zitten.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 18. [19]
  M.i. zeer juist Albert: de hoofdcomponent van het massa-oproer lijkt gekoppeld aan de identiteitscrisis waarin de moslims zitten. Ze hebben geen antwoord op de eisen van een "verlichte" samenleving.

  Hun religieuze en culturele identiteit berust op een minderwaardigheidscomplex, dat geen plaats biedt aan dialoog. De Islam wekt op tot onverdraagzaamheid en geweld jegens de ongelovigen.

  De waarschuwingen van Hirsi Ali zijn -wat betreft besturend Nederland- aan dovemansoren gericht.

 19. [20]
  Cincinnatus, klopt ook helemaal. Want die (collectivistische) bestuurders hebben de multikul bedacht en over Europa uitgestort.

 20. [21] Inplaats van een Hirsi Ali zijn er een Admiraal Lumey en Jan-Pieterszoon Coen nodig…

  Echter al 50 jaar wordt op scholen geleerd dat dit schurken waren…en nu we ze nodig hebben, zijn er dan oog geen "Lumey’s en Coenen" meer…

  Menen dat een poetsbeurt met tandeborsteltje "Hirsi Ali" het schip
  van koers gaat veranderen is (helaas)
  een fata morgana.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 21. [23]
  Cincinnatus,
  H.A. riep als een tandenborstel in de woestijn. 🙂
  Groet,
  Harry

 22. De rellen laten zien dat "inburgeren" en al die andere ongein ook niet werkt. Al die Franse relschoppers zijn Algerijnen en Tunesiers, en spreken stuk voor stuk prfect Frans, beheersen de taal, snappen de cultuur, etcetera.

  Maar ook zal zijn ze nog zo goed ingeburgerd, toch gebeurt dit. Heeft in mijn ogen niks met moslims te maken (remember Den Bosch na de dood van een voetbalsupporter, dat waren toch echt lelieblanke relschppers), maar alles met het verkankerende socialisme.

  Iedereen schijnt zo veel rechten te hebben, en je hoeft er niks voor te doen! Dan is het niet zo heel gek dat die rechten stukje bij beetje moeten worden ingeleverd omdat een verzorgingsstaat gewoon onhoudbaar is.

  En tja, als je de mensen altijd maar beloofd dat ze alles gratis krijgen, en dat dan uiteindelijk toch niet waarmaakt, dan worden ze boos.

  Dat zie je bij Shell, dat zie je in Parijs.

  De enige oplossing is kappen met het socialisme. Maar probeer dat de Fransen maar eens wijs te maken.

 23. Vladimir Boekovski schreef in ‘De vrijheid van het westen'(1983):
  – Het proces van socialisering verloopt met ongelooflijke snelheid, want het socialisme is een integrerend bestanddeel geworden van de westerse mentaliteit.

  – (Op bezoek bij achterstandswijken in de USA) Het was de politiek van de bewuste verloedering. De bewoners van die vervallen woonwijken bleven wachten totdat de samenleving, verteerd door wroeging, hun alles op een dienblad kwam aandragen.

  – Alles wat de westerse socialisten vernieuwing toeschijnt, alles wat ze progressief lijkt, is al uitgeprobeerd in de Sovjet-Unie.
  ————————
  Wellicht spelen in Frankrijk beide aspecten een rol:
  1. Minachting voor de seculiere zwijnen en honden.
  2. ‘De maatschappij’ is de schuld van onze agressie en ellende.

 24. [25]
  Kim,
  Dat maak je de Fransen inderdaad heel moeilijk wijs. De Fransen zijn sinds de Franse Revolutie altijd gevoelig geweest voor het egalitarisme. Daarmee hebben ze een belangrijke bijdrage aan het Eurocollectivisme geleverd.

  Die buitenwijken zijn tientallen jaren geleden door de Franse Staat gecreeerd (sociale woningbouw). Het is overduidelijk, dat de socialistische beloftes niet zijn waargemaakt.

  Maar islam en socialisme vallen wel samen. En omdat de onderste laag voor >90% uit islamieten bestaat zou je het misschien islamitisch socialisme kunnen noemen.

  Als Sarkozy tot president gekozen wil worden, zou hij m.i. de oplossing van de rotzooi beter aan de socialisten / collectivisten kunnen overlaten i.p.v. zich blootstellen aan het gekrakeel.

  Groet,
  Harry

 25. [25] Inderdaad.

  [27] Als ik ooit nog es financieel onanhankelijk word en me fulltime kan wijden aan studie en wetenschap 😉 , zou ik een boek willen schrijven (of docu draaien 🙂 "the stolen revolution" : over hoe de Franse revolutie (inoorsprong een taxrevolte) werd gekaapt van liberale hervormers als Lafayette en Bailly door collectivistische elementen,de volgelingen van JJ Rousseau zoals Marat, Fourier, Saint Just, Robespierre, Hébert, Anarchis Cloots
  en Gracchus Baboeuf (word uiteraard een bestseller 🙂 ).

  Als Lafayette (zoals later generaal Cavaignac of Adolphe Thiers wel hebben gedaan) het door demagogen opgehitste gepeupel tot de orde had geroepen had de loop der Franse revolutie en daarmee de geschiedenis van Frankrijk en Europa er heel anders kunnen uitzien.

  (De laatste kans om de dingen vooralsnog om te buigen,verdween m.i. met generaal Boulanger.)

  Overigens is centralisme wel ouder dan de Franse Revolutie en gaat terug tot
  diep in de middeleeuwen : koningen als
  Pilips Augustus , Louis IX, Filips IV,
  Louis XI maakten van Frankrijk al de meest gecentraliseerde staat van Europa.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 26. Zonder afbreuk te willen doen op de vele sprekers hier, die zichzelf zien als intellectuele lichten, lijkt het vanuit mijn ervaring als levenslange wereldreiziger, er meer op dat er hier sprake is van bewuste ontregeling. Nu leeft het westen al langere tijd op voet van oorlog met in het kort gezegd, moslim fundamentalisme. Dus mooie historische vergelijkingen met politiek getinte denkbeelden lijken hier niet aan de orde. Het is een slimme zet van de moslims om grote groepen te mobiliseren tegen de westerse democratie. Het angstvallig niet uitspreken van de werkelijke aard, zoals zeer nadrukkelijk in de Nederlandse media/politiek gebeurt, is nu niet echt en duidelijke bijdrage. Let op ik draag geen zgn. oplossing aan, maar noem het beestje bij zijn naam.
  Frits the Cat

Comments are closed.