Kandidaat: Jan Peter Balkenende (CDA) Minister President

Nominatie: “We moeten ons richten op Europa; dat is veel belangrijker dan dat geneuzel in Den Haag”

Toelichting: Jan Peter Balkenende kwam al enkele keren bijna als eerste in aanmerking voor de Politicus van de Week Award. Maar deze week krijgt hij hem dan toch.

Zijn CDA-club in Breda had Jan Peter tot ongewenst bezoeker aan de stad benoemd omdat hij een ongunstige invloed op het locale verkiezingsresultaat zou hebben. Het bestuur van de locale CDA kreeg echter onmiddellijk opdracht om dit besluit in te trekken, en volgde dit op door een vriendelijke uitnodiging.

Jan Peter lijdt ook nog steeds van de klap die hij gekregen heeft toen zijn poging de burgers een EU-Grondwet aan te smeren, mislukte. De frustratie daarover zal wel extra groot zijn doordat hij, toen het al verkeerd voor hem dreigde af te lopen, nog eens extra 4 miljoen belastinggeld gebruikt heeft om zijn eigen mening aan het volk op te dringen. Ook deze onethische daad mocht niet meer baten.

Hij blijft sindsdien echter zijn best doen om er nog van te redden wat er van te redden valt.

Hoewel het kabinet schoorvoetend accepteert dat er iets dat op een referendum lijkt, door de Tweede Kamer op gang gebracht wordt, blijft de CDA-partij van Jan Peter fel tegen elk referendum. Tegen, “omdat het volk er niet op zit te wachten” oftewel in gewoon Nederlands: “omdat ze er zelf bang voor zijn”.

Het kabinet zal daarom alleen maar een “correctief referendum” toelaten, en dan helemaal niet over zaken betreffende het koninklijk Huis, niet over internationale afspraken, en niet over de begroting. Dus alleen over zuiver binnenlandse kwesties die geen geld kosten! We kunnen er zo vlug geen noemen die geen geld kosten!

Bij zoveel mogelijk internationale contacten, zorgt Jan Peter Balkenende dat er met Nederlands belastinggeld wordt gesmeten. Zo schiet ons te binnen 4 miljoen euro om in Pakistan de verkiezingen te beïnvloeden; 10 miljoen euro bij zijn recent reisje naar de Verenigde Naties; het kwijtschelden van 600 miljoen schuld van Nigeria. Dit geeft het idee, als we er onze aantekeningen op naslaan, vinden we nog veel meer.

Elke uitbreiding van EU en UN worden door Jan Peter dan ook hartelijk gesteund en toegejuicht.

Normen en Waarden zijn in een samenleving van groot belang. Helemaal niet gek als een minister-president daar aandacht aan schenkt. Maar als we nu zien hoe begrippen als vrijheid, respect en solidariteit, op politieke newspeak methode worden verkracht, dan was het beter geweest als er helemaal geen aandacht aan geschonken was. (Zie ook: Vrijspreker van 10 dec. 2004)

Reeds vanaf zijn studietijd (proefschrift ‘Overheidsregelgeving en maatschappelijke organisaties’) is Jan Peter Balkenende praktisch constant alleen maar met overheid en politiek bezig geweest.
Het moet daarom een teleurstelling voor hem zijn dat er vanuit de CDA-jongeren, en ook vanuit CDA kringen, net deze week werd aangekondigd dat Jan Peter bij de volgende verkiezingen niet automatisch lijsttrekker zal worden.

Daarom zal Jan Peter Balkenende blij zijn dat hij nu door de Vrijspreker de Award Politicus van de Week toegewezen krijgt.

3 REACTIES

  1. Het blijven hypocrieten deze CDA-socialisten. Hij is premier dankzij de opkomst van Pim Fortuyn, anders zat hij nog steeds in het verdomhoekje. Men gaf hem het voordeel van de twijfel, omdat hij de enige was die met Fortuyn wilde regeren. De andere partijen hebben daar een flinke zeperd mee gehaald. Zonder Fortuyn had het CDA nog steeds op 30 zetels gestaan in het parlement, daar zijn ze trouwens weer op terug. Hoe het ook zij het blijven socialisten die graag met geld van anderen smijten. Dus Balkenende is gewoon één van de velen.

  2. Het is jammer dat lokale politici over het algemeen te onbekend zijn om voor deze eretitel in aanmerking te kunnen komen.

    In Leeuwarden hebben CDA-politici het idee gelanceerd voor een avondklok voor jongeren. Wat het CDA politici betreft moeten jongeren dus gewoon binnenblijven ’s avonds. De VVD-burgemeester heeft laten weten dat het niet uitvoerbaar is. Niet op grond van het recht op vrijheid van het individu (was hij maar zo principiëel) maar omdat de wet alleen ruimte biedt voor een algemene avondklok (zoals onze grootouders die de Duitse bezetters hadden). Dit plannetje is welliswaar een lokaal hersenspinsel, maar ik denk dat Donner (die heeft al een paar van deze Awards op z’n naam staan) en Balkenende dit ook wel interessant vinden.

  3. [2] Jawel hoor, locale politici kunnen net zo goed deze Award krijgen.
    Je kunt de argumentatie daarvoor, graag met letterlijke tekst van iets dat ze beweerd hebben, opsturen aan info@vrijspreker.nl

Comments are closed.