Rob Oudkerk wil een beweging beginnen die de politiek van buitenaf aanvalt en verandert.

Heeft hij dat afgekeken van de vrijspreker?

Op Nu.nl lezen we: Oudkerk start a-politieke beweging
(10 november 2005 17:23)

Rob Oudkerk wil een beweging beginnen die de politiek van buitenaf aanvalt en verandert. “Ik wil laten zien dat je de politiek helemaal niet nodig hebt om dingen op te lossen”, schrijft hij dan ook in zijn nieuwe boek ‘Geen weg terug’ dat vrijdag gepresenteerd wordt.

De voormalig PvdA-wethouder van Amsterdam vindt dat de huidige politieke partijen vastgeroest zitten in een systeem waardoor vernieuwing onmogelijk is. Volgens Oudkerk lopen ook nieuwe partijen meteen vast. Hij wil een informeel netwerk creëren dat een belangrijke positie inneemt naast het formele openbare bestuur. Er zijn genoeg mensen met goede ideeën om het huidige systeem te veranderen, zegt hij.

Internet Volgens hem hebben burgers het gevoel dat er niet naar hun geluisterd wordt. “Maak mensen medeverantwoordelijk en betrek ze erbij via internet.” Met de digitale snelweg hoopt hij een tegenbeweging te organiseren en de huidige politiek te veranderen.

Wel, je zou bijna zeggen: “Kom aan boord en help mee het libertarisme te verspreiden”. Zijn:” Maak mensen medeverantwoordelijk en betrek ze erbij”, klinkt positief.
Natuurlijk moeten we beginnen met “medeverantwoordelijk” al kritisch te bezien. Je kunt stellen dat gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid. Maar je kunt hem ook het voordeel van de twijfel geven.

We vrezen echter dat Rob Oudkerk zijn ouwe PvdA ideeën niet kan loslaten en dat hij het socialisme gewoon in een ander jasje wil verkopen. Wij zijn zeer benieuwd wat er uitkomt.
—————————————————————————
P.S. Weet iemand een e-mail adres van Rob?
Dan kunnen we hem op de Vrijspreker en het libertarisme wijzen! Dan heeft hij een morele filosofie voor zijn plan.

10 REACTIES

 1. "Ik wil laten zien dat je de politiek helemaal niet nodig hebt om dingen op te lossen"

  Zo zo, Rob, daar heb je lang over gedaan.

 2. ‘In zijn boek erkent de oud-wethouder dat hij porno op zijn laptop van het stadhuis had staan. Maar ik zat niet in de baas zijn tijd op gemeenschapsgeld te surfen, verdedigt hij’.

  Dus hij heeft in zijn eigen tijd al wel orienterend internet ‘veldwerk’ gedaan… Dat spreekt wel voor hem, toch?

 3. "Er zijn genoeg mensen met goede ideeën om het huidige systeem te veranderen, zegt hij."

  Joh, onder welke steen komt hij nu vandaan gekropen? Denk je nu echt dat de politiek blij is met een Libertarische Partij?

  Overheden zijn geschapen voor 1 doel, en dat is onderdrukking van het volk. Slaven drijven is verboden, maar achteraf 50% van hun geld willen afpakken is volledig normaal. Wat is het verschil hiertussen?

  En dan al dat geouwehoer over de gezondheidszorg, dat door de overheid voor iedereen toegankelijk gemaakt moet worden.

  200 jaar geleden hadden we eenzelfde probleem, toen gingen mensen dood aan honger ipv gebrek aan medische zorg. Dat probleem was snel opgelost met de industriele revolutie zonder overheidsinterventie.

  Overheden hebben nog nooit wat goeds gedaan voor het volk, het waren altijd ondernemers die dingen bereikbaar/mogelijk maakten voor het volk.

 4. Rob zoekt gewoon een baantje. Ik heb nogal moeite met Rob. Iedere keer vertelt hij mij (ons) hoe wij moeten denken en leven. Hij is niet direct mijn voorbeeldfiguur.

 5. Ik zie er wel een klein pluspuntje in. Rob O. heeft makkelijk toegang tot de media, en daardoor kan hij het gemiddelde kijkvee bewust maken dat er ook politieke veranderingen buiten parlement en partijen mogelijk zijn. Als dat doordringt bij ‘Otto Normalverbraucher’ is het voor mij en anderen weer makkelijker om vrijheids-idealen te verkondigen. De meeste mensen die ik ken zijn zo gehersenspoeld door de politiek dat zij echt geloven dat verandering alleen via de (bestaande) politieke partijen mogelijk zijn.

 6. Rob Oudkerk’s eerste plan was een triomfantelijke terugkeer in de hoofdstedelijke PvdA middels zijn ‘vriend’ Lodewijk Asscher. Die zag het aangeschoten wild niet zitten waarna Rob’s plan B in werking ging; een eigen lijst.
  Naar alle waarschijnlijkheid zal dit een mix van SP/PvdA en populistische uitgangspunten a la Peter R.de Vries gaan worden. Met andere woorden: meer geld voor dringende zaken!
  Overigens heb ik Rob Oudkerk nooit op een goed idee kunnen betrappen.

 7. wat is dat toch met die rob oudkerk?
  word die man nou niet doodziek van zichzelf?
  kennelijk niet dus.
  rob je bent gewoon niet okee. je bent net als die andere politici een gladjanus van het zuiverste water.
  over de rug van arme sodemieters jezelf bevredigen. ga wat goeds doen voor de zwakkeren in onze samenleving.
  maar dan wel met het hart gozer!
  zal nooit gebeuren, maar toch
  mazzel henny zee

 8. wat is dat toch met die rob oudkerk?
  word die man nou niet doodziek van zichzelf?
  kennelijk niet dus.
  rob je bent gewoon niet okee. je bent net als die andere politici een gladjanus van het zuiverste water.
  over de rug van arme sodemieters jezelf bevredigen. ga wat goeds doen voor de zwakkeren in onze samenleving.
  maar dan wel met het hart gozer!
  zal nooit gebeuren, maar toch
  mazzel henny zee

Comments are closed.