De Nederlandse kijker moet er zich alvast op voorbereiden dat binnenkort een meneer of een mevrouw van een publieke organisatie op het NOS Journaal of via een andere nieuwsbrenger in Nederland komt uitleggen dat verticale macht het toppunt van democratie is.

Rusland is het zat om voortdurend onder vuur te liggen over de sjofele staat van de democratie in het land en in de meeste andere landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Er was laatst nog in Bakoe hooglopende ruzie tussen de waarnemers uit Moskou en die uit West-Europa over de graad van democratie bij de verkiezingen voor het parlement in Azerbeidzjan.

De Europeanen vonden het maar niets, de Russen vonden het prachtig. Russen lusten namelijk wel pap van een gecontroleerde democratie volgens het recept-Poetin.

Poetins partij Verenigd Rusland heeft daarom de regering gevraagd 20 miljoen euro uit te trekken voor het steunen van zogenaamde NGO’s, publieke organisaties, die zich richten op het bevorderen van de democratie in onze landen.

Rellen in Frankrijk
Poetins slippendrager en voorzitter van de partij, Boris Gryzlov, rechtvaardigde een dergelijke uitgave want, zei hij, kijk maar eens naar de rellen in Frankrijk. “Jongeren hebben daar geen stem. Die rellen komen voort uit een gebrek aan democratie.”

Er is ongetwijfeld veel mis met de democratie in Europa. Dat in het door Gryzlov verguisde Frankrijk de burgers de Europese grondwet wegstemden en zelfs de Nederlandse burgers dat deden, zien de Russen niet als democratie. Zij zien dit meer als het resultaat van slappe regeringen die hun burgers te weinig leiding geven bij het uitbrengen van hun stem.

Voor een beetje handige jongen is er dus geld te verdienen in Rusland. Wie het Russische democratische model; een sterke staat die zijn burgers vertelt wat goed voor ze is, wil promoten kan ongetwijfeld rekenen op een deel van de prijzenpot in Moskou.

Waarschuwing
Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. Wie het in het Russische model in zijn hoofd haalt met buitenparlementaire acties aandacht te vragen voor de zaak waarvoor hij staat moet rekenen op een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar.

En nog een waarschuwing; het Russische democratische model werkt alleen maar als er de facto een eenpartijenstelsel is en er gelijkgeschakelde media zijn. Er zijn ongetwijfeld Nederlanders die van een dergelijke democratie dromen. Ik zou zeggen, bel het Kremlin, er valt geld te verdienen.

bron: www.nos.nl

3 REACTIES

 1. "Poetins partij Verenigd Rusland heeft daarom de regering gevraagd 20 miljoen euro uit te trekken voor het steunen van zogenaamde NGO’s, publieke organisaties, die zich richten op het bevorderen van de democratie in onze landen."

  Waar bemoeit-ie zich mee, hè? 😉

  Poetin is een griezel, maar dit vind ik dan wel weer een stijlvolle actie van hem.

  "Dat in het door Gryzlov verguisde Frankrijk de burgers de Europese grondwet wegstemden en zelfs de Nederlandse burgers dat deden, zien de Russen niet als democratie. Zij zien dit meer als het resultaat van slappe regeringen die hun burgers te weinig leiding geven bij het uitbrengen van hun stem."

  Grappig. Ik meen in Nederland en andere EU-landen dezelfde geluiden gehoord te hebben.

 2. [1] Precies Martin, waar bemoeien wij ons eigenlijk mee in Rusland. Natuurlijk hebben wij politici die naar ons luisteren en de grondwet van de EU naar de prullenmand verwijzen, nietwaar? En de corruptie, het nepotisme, de geldverspilling en de financiering van Palestijnse terreurorganisaties aanpakken, of niet soms?

  Nee dan moet je in de EU zijn met hun regenteske dictatoriale politiek van Jorg Haider, Silvio Berlusconi, Umberto Bossi en Filip de Winter proberen de mond te snoeren. Zet hem op Poetin en leer die walgelijke Eurocraten eens een lesje. Mijn steun heb je, weg met de EU en hun weerzinwekkende bemoeizucht.

 3. Lijkt me gezellig worden, wanneer een ex-KGB’er onze collectivistische club bemoeizuchtigen die we regering noemen gaat uitleggen hoe ze aan de macht kunnen blijven.

  Tijd voor een ‘Haagsche Lente’?

Comments are closed.