De verantwoordelijke eurocommissaris Mariann Fischer Boel heeft een hervorming van de suikersector voorgesteld, omdat Europa de suikerboeren een prijs garandeert die drie keer hoger ligt dan die op de wereldmarkt.
De vaste subsidie voor suiker is 63 eurocent per kilo. De prijs op de wereldmarkt is momenteel 24 Eurocent per kilo.

Dus boven de prijs van een kilo suiker die u bij de winkelier koopt, heeft u al 63 eurocent per kilo betaald via de Europese subsidiepot. (De EU speelt weer voor suikeroom.)
U betaalt niet alleen te veel voor uw suiker, maar door deze hoger dan de marktprijzen, zijn alle goederen waarin suiker verwerkt wordt ook te duur.
( Zie ook de Zwitserse Suikerroute van 11/12/2003 op de Vrijspreker onder topic belastingen.)
Fischer Boel wil de prijs met 39 procent verlagen.
Zo kunnen ontwikkelingslanden mee concurreren op de Europese markt.
De lagere inkomsten van de Europese boeren worden voor zestig procent gecompenseerd.

Het Platform Toekomst Suikermarkt, waarin vakbonden, suikerboeren en werkgevers zijn verenigd, vreest dat door de hervorming in Nederland 11.500 banen verdwijnen. Het platform lanceerde eerder dit jaar een alternatief plan.
“De sector is bereid offers te brengen, maar wil zijn bestaansrecht niet opgeven,”zegt woordvoerder Ingrid Wouda Kuipers van het platform.
“Ons plan gaat uit van een lagere prijsdaling van 25 procent en een hogere compensatie.”
Volgens Wouda krijgen boeren uit ontwikkelingslanden zo een redelijke prijs. Inefficiënte Europese bedrijven moeten stoppen.

De sector is bereid offers te brengen, zolang als u gedwongen kan worden om er voor te betalen.
Wordt u niet meer gedwongen om mee te betalen, dan komen we in een echte vrije markt situatie terecht en dan zal de bereidheid om offers te brengen op houden te bestaan. Alleen de meest efficiënte bedrijven zullen dan overleven. Tevens maakt dit het levensonderhoud een stuk goedkoper.
De sector wil zijn bestaansrecht niet opgeven. In een echte vrije markt bepaalt de consument of een bedrijf “bestaansrecht” heeft of niet.

Er is echter een keerzijde aan deze maatregel van de EU.
Afrikaanse en Caraibische landen vragen de EU de plannen voor een fors lagere suikerprijs aan te passen. De geplande verlaging van 39% zou beperkt moeten worden tot 19%.
Deze landen leveren momenteel veel rietsuiker aan de EU. Bij een 39% lagere suikerprijs zouden zij jaarlijks 300 miljoen euro aan inkomsten mislopen.
Over de hoofden van de consument blijven de overheden sjoemelen.

De enige oplossing is alle subsidies afschaffen en de echte vrije markt haar gang laten gaan.
Natuurlijk zullen er boeren en bedrijven failliet gaan, die niet efficiënt werken of niet tijdig zijn omgeschakeld naar andere producten of productiemethoden.
Tenslotte kan er uit suikerbieten en rietsuiker ook ethanol geproduceerd worden, dat als brandstof zou kunnen dienen.
En met de huidige olieprijs moet dat winstgevend gemaakt kunnen worden. Kijk maar naar Brazilië.

Ook de vleessector begint zich te roeren. Ook daar dreigt door de “liberalisering” ( ander woord voor gemengde economie) 600.000 banen op de tocht te komen, als de EU akkoord gaat met een lagere importheffing.
Volgens de branchevereniging is de kwaliteit van het niet-Europese vlees stukken lager.
Als dat zo is, laat het dan aan de consumenten over om te bepalen welk vlees zij willen kopen.
Maar laat ze niet dubbel betalen.

7 REACTIES

 1. Ja, zowaar 1 v/d weinige positieve punten in het huidige beleid. Krabde mezelf achter de horen toen ik ’t las.

  Dat van die vleessector is ook belachelijk. Iedereen weet dat b.v. Argentijns vlees veel lekkerder is dan die rotzooi die we hier moeten eten. DDR-Trabant praktijken zijn het…

 2. "Bestaansrecht" Riiiight.

  Als mijn baas me ontslaat zal ik de volgende keer de suikerunie bellen. Even vragen of ze mijn baas dan ook subsidie willen geven om mij aan te houden. Ik heb verdoemme toch ook bestaansrecht!

 3. "De sector is bereid offers te brengen, maar wil zijn bestaansrecht niet opgeven," De sector bepaalt helemaal niet zelf of ze bestaansrecht heeft. Dat bepaalt de consument die bepaalt of zij Europese of Caribische suiker wil.
  De collectivistische EU echter neemt ons onze keuzevrijheid af en houdt de sector kunstmatig in stand.
  Ik wed voor een tientje dat we binnenkort een Vijfjaren plan hebben. Dan kunnen de suikerboeren lekker op de Kolchoz gaan werken!

 4. helemaal mee eens om de subsidies en tariefmuren af te schaffen. Ik wil echter wel een toevoeging die ook in het algemeen voor een meer libertarische situatie geldt stellen:
  als subsidies, aftrekbaarheid, tarieven en vergoedingingen al jarenlang bestaan, hebben allerlei mensen en bedrijven daar hun beleid op aangepast. Ik denk dat we libertarisch veel meer zullen scoren als wij praten over geleidelijke afschaffing. Dus het minimum loon in 10 jaar naar nul, AOW in zeg 30 jaar naar nul, suiker subsidie in 10 jaar naar nul, hypotheekaftrekbaarheid vanaf 2010 alleen voor de nu reeds afgesloten leningen etc.
  Dan kunnen we denk ik beter scoren.
  Oja en de 150 tweede kamer zetels in 12 maanden ‘geleidelijk’ naar nul

 5. "De sector is bereid offers te brengen, maar wil zijn bestaansrecht niet opgeven,"

  Dat was een goede Bak! Welk bestaan? en Welk Recht?

  Ze moeten gewoon hun bakens verzetten, ze kunnen bv:

  Koolzaad gaan verbouwen
  Of Zelf Onderzoek doen andere winstgevende gewassen
  Andere manieren om hun land ter gelde te maken
  Etc….

  Maar we gaan toch niet extra betalen voor inefficiëntie!!!!

  Ik heb geen enkel begrip voor gesubsidieerde industrieën.

  Hun gesubsidieerde boterham is de armoede van een boer in een ontwikkelingsland die wel goedkoop kan produceren.

  De overheid moet de prijs dan ook niet meet subsidiëren, maar ze zouden wel wat aan de algehele belastingdruk kunnen doen. Dan worden de producten ook goedkoper.

 6. ikke niet begrijpen: als de safgeschafte subsidies alsnog worden gecompenseerd, dan is het toch lood om oud ijzer ?

Comments are closed.