woensdag, 30 november 2005
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Vermoedens smeergeld RDM sterker

In de NRC van 23 september las ik een artikel dat handelde over betalingen van commissies over aan Pinochet geleverde tanks.
Er stond ook in het artikel dat het betalen van steekpenningen in het buitenland verboden is.

Ik vraag mij af hoe het mogelijk is dat politici die in hun eigen kringen dagelijks met corruptie geconfronteerd worden, kunnen denken dat het Nederlandse bedrijfsleven dergelijke orders kan ophalen in Zuidamerika zonder het betalen van steekpenningen.
Waarom is het nodig om normale binnen het bedrijfsleven bestaande gewoonten welke essentieel zijn voor het voortbestaan van de Nederlandse industrrie, te criminaliseren?
Of stel; dat een Nederlands bedrijf partij wordt in een rechtszaak in Indonesie, Nigeria of Paraguay. In het geval men daar geen steekpenningen aan de rechter betaalt, kan men net zo goed verstek laten gaan, want zonder steekpenningen is een zaak in dergelijke landen niet te winnen!
Wil het parlement soms dat al dergelijke zaken op voorhand verloren zijn ?

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Economie
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. eM schreef op : 1

  Trouwens, wat een arrogantie van de overheid om over haar landsgrenzen heen te willen regeren.

  Gelukkig kan het makkelijk omzeild worden door een locale "consultant" in te huren die je aan de juiste contacten helpt. Die consultants sluizen dan hun (nogal riante) honorarium (minus x%) door aan de om te kopen politici.

  Waarmee maar eens te meer is aangeduid wat het nut is van allerlei bepalingen.

  Wat moet gebeuren, gebeurt toch, alleen kost het nu extra omdat de "consultant" er ook van moet leven.

  Oftewel: onze bemoeizuchtige overheid heeft het (vermeende) probleem helemaal niet bestreden, maar zit wel de eigen bedrijven dwars door hen nodeloos op kosten te jagen.

 2. Hugo (auteur van dit artikel) schreef op : 2
  Hugo J. van Reijen

  Zo is het exact. De Nederlandse overheid heeft dit blijkbaar afgekeken van de Verenigde Staten van Amerika, waar dit al vele jaren zo gebeurt. Onder het mom van morele verontwaardiging worden maatregelen getroffen die als enige resultaat hebben dat het bedrijfsleven op hoge kosten gejaagd wordt,

 3. Tarno schreef op : 3

  Beste Hugo,
  vandaag kwam mij ter gezichte dat dhr van Anraat 15 jaar tegen zich heeft horen eisen.
  www.nu.nl…

  Of hij dat ook daadwerkelijk zal krijgen is uiteraard een tweede.

  Hoogstwaarschijnlijk en naar wat ik vermoed zijn er wellicht andere factoren waarnaar justitie kijkt om iemand te kunnen vervolgen. Het kan heel goed dat bijvoorbeeld de nationaliteit van verdachte een rol speelt.Ik weet het niet.
  Weet jij het?