In de NRC van 23 september las ik een artikel dat handelde over betalingen van commissies over aan Pinochet geleverde tanks.
Er stond ook in het artikel dat het betalen van steekpenningen in het buitenland verboden is.

Ik vraag mij af hoe het mogelijk is dat politici die in hun eigen kringen dagelijks met corruptie geconfronteerd worden, kunnen denken dat het Nederlandse bedrijfsleven dergelijke orders kan ophalen in Zuidamerika zonder het betalen van steekpenningen.
Waarom is het nodig om normale binnen het bedrijfsleven bestaande gewoonten welke essentieel zijn voor het voortbestaan van de Nederlandse industrrie, te criminaliseren?
Of stel; dat een Nederlands bedrijf partij wordt in een rechtszaak in Indonesie, Nigeria of Paraguay. In het geval men daar geen steekpenningen aan de rechter betaalt, kan men net zo goed verstek laten gaan, want zonder steekpenningen is een zaak in dergelijke landen niet te winnen!
Wil het parlement soms dat al dergelijke zaken op voorhand verloren zijn ?

3 REACTIES

 1. Trouwens, wat een arrogantie van de overheid om over haar landsgrenzen heen te willen regeren.

  Gelukkig kan het makkelijk omzeild worden door een locale "consultant" in te huren die je aan de juiste contacten helpt. Die consultants sluizen dan hun (nogal riante) honorarium (minus x%) door aan de om te kopen politici.

  Waarmee maar eens te meer is aangeduid wat het nut is van allerlei bepalingen.

  Wat moet gebeuren, gebeurt toch, alleen kost het nu extra omdat de "consultant" er ook van moet leven.

  Oftewel: onze bemoeizuchtige overheid heeft het (vermeende) probleem helemaal niet bestreden, maar zit wel de eigen bedrijven dwars door hen nodeloos op kosten te jagen.

 2. Zo is het exact. De Nederlandse overheid heeft dit blijkbaar afgekeken van de Verenigde Staten van Amerika, waar dit al vele jaren zo gebeurt. Onder het mom van morele verontwaardiging worden maatregelen getroffen die als enige resultaat hebben dat het bedrijfsleven op hoge kosten gejaagd wordt,

 3. Beste Hugo,
  vandaag kwam mij ter gezichte dat dhr van Anraat 15 jaar tegen zich heeft horen eisen.
  http://www.nu.nl/news/63867

  Of hij dat ook daadwerkelijk zal krijgen is uiteraard een tweede.

  Hoogstwaarschijnlijk en naar wat ik vermoed zijn er wellicht andere factoren waarnaar justitie kijkt om iemand te kunnen vervolgen. Het kan heel goed dat bijvoorbeeld de nationaliteit van verdachte een rol speelt.Ik weet het niet.
  Weet jij het?

Comments are closed.