Afgelopen week ontving ik een gratis exemplaar van het Parool als reclame met als doel om mij op deze krant te laten abonneren. Nu heb ik het niet zo op uitgaven van de nationale voddenfabriek, ook wel genaamd de Perscombinatie, want enerzijds schud ik meewarig mijn hooFd vanwege zoveel onkundige journalistiek en anderzijds werkt het onbedoeld op mijn lachspieren als ik weer eens een absurde collectivistische collumnist lees.

Dit laatste was het geval bij het lezen van een Paroolartikel van Marcel Wiegman met als titel ,,Guantanamo Bay om de hoek”. Het ging over de arrestatie van demonstranten die spandoeken bij zich droegen met o.a. ”Verdonk moordenaar’;. Nu dacht ik, ja mensen moeten gewoon hun mening kunnen uiten zonder op te roepen tot moord en daarin ook vrij zijn.

Maar, naarmate ik het artikel verder doorlas kwam er een geheel andere reden uit de bus vallen. De ‘demonstranten’ waren geen gewone demonstranten, maar bleken krakers te zijn, die de spandoeken aan de gevel van de gekraakte panden hadden bevestigd. Ja, natuurlijk werden deze mensen gearresteerd en geboeid weggevoerd, niet vanwege de spandoeken, doch omdat het krakers waren, dat wil zeggen huizendieven en daar kan uiteraard niet hard genoeg tegen worden opgetreden.

Wat Wiegman probeerde weg te moffelen betrof de essentie van de liberale rechtstaat, namelijk het eigendomsrecht. Niemand heeft het recht om andermans bezit zich toe te eigenen zonder toestemming van de eigenaar zelf. Het kraken is per definitie een misdrijf en moet dus als zodanig worden bestraft.

Nu ben ik het niet altijd eens met Job Cohen, eigenlijk bijna nooit, omdat hij de neiging heeft om de liberale rechtstaat nogal eens te verkwanselen, maar nu heeft hij toch laten zien dat er een soort rechtsgevoel in hem leeft. En laat dat nu juist het punt zijn, waarover Marcel Wiegman zich druk maakt. Voor hem waren de krakers ‘aardige’ jongens en meisjes die het ‘goed’ konden vinden met de buurt. Ja Marcel Wiegman is een product van de geavanceerde hogeschool voor Marxistische propaganda, beter bekend als Nederlandse school voor de Journalistiek en hij is niet in staat om een aantal belangrijke rechtsordelijke zaken uit elkaar te halen, laat staan het te kunnen beredeneren. Deze collumnist moet dus goedkope terminologie gebruiken als ‘Guantanomo Bay’ en ‘Vijanden van de staatsveiligheid’ om een stelletje krakende criminelen vrij te pleiten.

Kijk en daarom lees ik geen nationale lompen meer en gezien de dramatisch dalende oplagen, hebben duizenden anderen hier ook de brui aan gegeven. Mijn advies aan collumnisten en redacteuren is daarom: jongens en meisjes, probeer eens een cursus logica en liberale staatsinrichting te volgen, wellicht dat dan de dagbladen weer in zwang zullen komen, alhoewel ik vrees dat het daarvoor al te laat is.

12 REACTIES

 1. Het Parool zit gelukkig niet meer in de Perscombinatie maar valt sinds enige tijd onder de Belgische Persgroep. En logica onder columnisten is even moeilijk te vinden als liberatisme onder politici !

 2. Hoewel het Parool intussen van een andere (ik geloof Belgische) uitgeverij is, is er aan de inhoud weinig veranderd. Gelukkig is er nu een (nog vrij) internet en begint het informatiekartel –waartoe collectivistische propaganda sufferdjes als het Parool behoren– een randverschijnsel te worden. En de artikelen van de enige Parool columnist van het Parool die ik interessant vind (Johannes van Dam) zetten ze netjes op de website…

 3. Omdat ik net zo vijandig sta t.o.v. de oudpapierfabrieken als Albert, heb ik het artikel van Wiegman niet gelezen.

  Maar droegen die jochies die spandoeken of hingen die spandoeken aan een gevel ?
  En waarvoor werden ze nu precies opgepakt ? Wegens protestdemonstraties met ongewenste spandoeken, wegens het ophangen daarvan, of wegens het kraken van andermans eigendom ?

  Wat het allemaal nog lastiger maakt is het feit, dat -bij mijn weten- er ook nog een "leegstandswet" is, waardoor krakers zelfs een soort bescherming genieten.

  Ik vrees dan ook, dat die jochies om een heel andere reden zijn opgepakt dan Albert suggereert.

  Ik weet het niet, maar m.i. is het motief om te worden opgepakt in elke rechtsstaat, van welke signatuur dan ook, cruciaal. En juist dat motief heb ik nog nergens gezien of gehoord.

 4. [1] Jullie zien dat ik qua Nederlandse dagbladen behoorlijk achter loop. Bedankt voor deze aanvulling.

  [3] Ja Harry, maar het artikel van Wiegman benadrukte dat het ‘aardige krakende jongelui’ waren. Vandaar.

 5. [4]
  Ja Albert. Dikke kans, dat over een paar jaar er een of meer van in de Tweede Kamer zitten. Die correcte Wiegman zit nu al te likkebaarden.
  Groet,
  Harry

 6. [6] Als je de achtergrond van de Groen Links en SP leden natrekt kom je er vast een paar tegen die nu al in de kamer zitten, of het net niet haalden bij de laatste verkiezingen. Overigens vind ik rechtse activisten en scherpslijpers net zo erg als de linkse.

 7. [7] En dit is nummer 1:
  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/ 2005/11_november/21/binnenland/1121_2200_gl_senator.xml

  [webmaster: aangepast i.v.m. lengte.
  de spatie voor 2005 weglaten]

 8. [8] Ik kan de post helaas niet zelf editen, anders zou ik er een nieuwe "a href" tag omheen zetten. De automatische hyperlink-maker weet blijkbaar geen raad met (haakjes) in een URL.

 9. De automatische hyperlink-maker weet inderdaad geen raad met (haakjes) in een URL.

  Dus: de twee regels selecteren en in je browser plakken, en dan de spatie verwijderen net voor 2005.

  Helaas.

 10. [6] Daar ben ik ook zo bang voor Harry. Zo’n vriendelijke buurtkraker die de belastingen gaat verhogen zodra hij (want het zijn altijd mannen) aan de macht is. In GroenLinks stikt het ervan.

Comments are closed.