Bij het lezen van de avonturen van Eline moest ik toch even diep ademhalen, tot tien tellen en enige yoga-oefeningen doen om tot rust te komen. Dat heb ik wel vaker bij het horen of lezen van de woorden “we leven toch in een vrij land?”.

Nederland is zo vrij, dat je toestemming moet vragen om een dakkapel te bouwen op je eigen huis. Stel je eens voor dat je dat uit had moet leggen aan een Irakees ten tijde van het bewind van SH. Die had er waarschijnlijk om gelachen, denkend dat je een geintje maakt. Nou wil ik natuurlijk niet zeggen dat ik JP zou willen inruilen voor SH, dat heeft weer andere nadelen.

Want in Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting. In Irak werd kritiek op de grote leider niet getolereerd, terwijl je in Nederland gewoon mag zeggen wat je denkt. Het moet natuurlijk niet als ‘belediging van het staatshoofd’ worden opgevat, want daar staat vijf jaar op (OK, in de praktijk is het soms maar één nacht), maar dat spreekt voor zich, toch?

En het is in Nederland gelukkig zo dat je niet zomaar opgepakt en in een cel gegooid kunt worden, zoals in sommige griezelige Zuid-Amerikaanse landen nog wel eens placht te gebeuren. Nou ja, behalve als je je ausweis niet bij je hebt. (We moeten maar zo denken, de politie had een zware nacht gehad – continu aan de stok met een stel jongeren die rotzooi aan het schoppen waren. Daarvan is er niet één in de cel beland, maar de drie die even later toevallig langskwamen wel. Misschien omdat ze, in tegenstelling tot de relschoppers, niet wegrenden en dus makkelijk te pakken waren.)

De overheid in Nederland bemoeit zich met wat je eet, rookt, drinkt, spuit en slikt, wat je verdient, hoe je je verzekert voor ziektekosten, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen, welke webpagina’s je bezoekt, hoe je denkt over vrouwen, homo’s, allochtonen en postzegelverzamelaars, hoe je je verdedigt tegen inbrekers, straatrovers en overvallers, waar je je kinderen op school mag doen, waar je mag wonen. De overheid bepaalt waar en wanneer huizen gebouwd mogen worden, wie op radio en t.v. mogen uitzenden, wie welke UMTS-frequentie mag gebruiken, wie post mag bezorgen, wie een winkel mag openen. Om maar een paar dingen te noemen.

Maar voor de rest leven we in een vrij land.

10 REACTIES

 1. Marktwerking is wanneer je kan kiezen welke gevangenis je in wil, wanneer je veroordeeld wordt voor belastingontduiding.

 2. Misschien is het een keer een goed idee om een volledig lijstje te maken van alle onderwerpen waar de overheid zich mee bemoeit. Dus zoals martin in de op-een-na-laatse alinea, maar dan veel langer en puntsgewijs. En dan niet alle regels in detail, maar een lijst van onderwerpen. Dat zal mensen denk ik aan het denken zetten.

 3. [3] nou, dan pak je de gele gids, Wikkipedia en Google, vervolgens zet je alle mogelijke woorden op alfabet, en je hebt de onderwerpen waar de overheid zich mee bemoeit.
  Is misschien efficienter die dingen te benoemen waar de overheid zich NIET mee bemoeit. Maar zeker omdat het het gereguleerde weekend is, kan ik zo snel niets verzinnen…

 4. Ik vind het zeer ondankbaar dat waar al die soldaten en burgers ca 60 jaar geleden voor gestorven zijn zomaar nonchalant wordt weggegooit….

 5. [4]
  Libje. Zo’n lijstje als jij bedoelt, brengt de overheid slechts op slechte ideeen. 🙁

 6. [4] Libje, mijn opmerking was serieus bedoeld; zo een lijstje maken zou een heel goed idee zijn.

 7. Je kan beter een lijstje maken met zaken waar de overheid zich niet mee bemoeit, dan ben je sneller klaar.

 8. Vergeet ook niet te melden dat ze zich willen bemoeien met het internet. Klootzakken zijn het. Tijd voor een burgeroorlog!

 9. Beste lezers,

  Ik heb een filmpje op http://www.watchandshow.nl welke gaat over de brand op schiphol.
  Naar mijn mening zeg ik daar niets verkeerds maar ik krijg van een aantal mensen een bericht dat het te ver gaat? is dat naar jullie mening ook het geval?
  Het programma heet: Reisbureau Rita.
  Mocht het wel te ver gaan zal ik hem inderdaard moeten aanpassen, maar neem aan dat dit gewoon binnen onze rechtstaat mag.

  groetjes,

  Linkse Meid

Comments are closed.