Een meevaller voor de staat is altijd een tegenvaller voor de belastingbetaler en wat een staatsmeevaller wordt genoemd is gewoon teveel geïnde belasting.

De staat stelt in de jaarlijkse begroting vast hoeveel er binnen moet komen en als er minder binnenkomt (tegenvaller) dan stuurt belastingpachter Zalm direct wat extra blauwe enveloppen naar zijn slachtoffers maar als er meer binnenkomt dan heet dat opeens een meevaller en mag zakkenrolminister Zalm dat geld houden.

Als ik aan de kassa teveel wisselgeld terug krijg dan kan ik toch ook niet gaan juichen dat dit een meevaller is en het geld houden, ik zal dat geld echt netjes terug moeten geven aan de caissière.

Maar voor de staat gelden dit soort fatsoensnormen kennelijk niet.

4 REACTIES

 1. In de roos. Ik blijf me hierover verbazen. De enige belastingmeevaller is een situatie waarbij er MINDER wordt betaald, nooit meer.

  Onmiddellijk het teveel betaalde teruggeven aan diegene die het betaald heeft, dunkt me.

  Dat de overheid geen fatsoen of belastingmoraal kent wisten we al en hoe lager de overheid hoe minder moraal. Dieptepunt is de gemeentelijke overheid waar vaak helemaal geen besef bestaat dat er met geld van een ander wordt omgegaan. De norm is hier vaak belasting verhogen wanneer er te weing geld is om "leuke" dingen te doen. De hand in eigen boezem steken en op kosten bezuinigen hoor je bij dit soort instanties nooit.

  Een mooie statistiek zou zijn het aantal gedwongen onslagen in het bedrijfsleven tov dit aantal bij overheid en semi-overheid. Ik heb wel een vermoeden…

 2. Uitstekend Wladimir!!

  jammer dat maar zo weinig mensen dit inzien… om droef van te worden..

 3. joepie, Zalm verwacht nog meer van die meevallers.

  In een normaal land worden criminelen opgepakt, veroordeeld en vastgezet maar hier worden ze minister van financiën.

Comments are closed.