De EU-éénheidsworst wordt steeds langer en dikker.
Ik lees dat in Spanje de Siësta voor ambtenaren wordt afgeschaft, in de hoop dat dan ook het bedrijfsleven zal volgen. Dit om aansluiting te krijgen op de Europese arbeidspraktijk. Bedrijven waren tot nu toe een groot deel van de middag onbereikbaar voor buitenlandse klanten.
Ambtenaren moeten nu dus tussen twaalf en één uur lunchen. Ze zijn dan om zes uur klaar (i.p.v. om negen uur) en hebben zo ook meer tijd voor hun gezin. Ziezo, Big Brother heeft weer eens gesproken!
Wat denkt de Spaanse overheid hier nu mee te bereiken? Een opbloei van de economie? Ik zie dat nog niet zo zitten. De ‘siësta’ cultuur in warme landen is er niet voor niets. Iedereen die wel eens in een warm land komt weet uit ervaring dat je de eerste helft van de middag niet tot veel in staat bent. Je probeert dat wel even, maar moet het dan al dra opgeven. Toegegeven, mensen die in een ruimte met airco werken zullen van de hittedip weinig merken, maar wat van al die mensen die hun beroep in de buitenlucht uitoefenen? Ik denk dat die mensen, al was het alleen maar uit gewoonte, in de voormalige siësta-tijd niet erg optimaal zullen functioneren. De tijd dat ze dat wel zouden doen – namiddag en vroeg in de avond – is dat grotendeels voor hun werk niet meer nodig. Kortom: in de werktijd zal er minder worden gewerkt. Dág, economie!
Wéér een stukje cultuur dat vanwege overheidsbemoeienis moet verdwijnen. Maar ik heb nog een beetje hoop. Misschien is de natuur in dit geval sterker en doezelen de Spanjaarden lekker door, ondanks het verbod uit een Airco-Overheidsgebouw !
Bijdrage van Saartje
Wat een onzin dat je stelt dat iedereen die wel eens in een warm land komt, weet dat je de eerste helft van de middag niet tot veel in staat bent! Europese kolder is dat.
In grote delen van zuidoostazië, waaronder de extreem hard bloeiende economiëen zoals Thailand, India en China is het net zo warm, zo niet warmer dan in Spanje, en daarbij ook nog veel vochtiger, dus onaangenamer. Maar men werkt daar gewoon door, want geld moet rollen. Je kan daar gewoon tijdens kantooruren bij bedrijven en kantoren terecht, van harte zelfs.
Europa zit vast in oude tradities en heeft in tegenstelling tot de rest van de wereld nog niet en masse de airco ontdekt.
Van deze starre europese houding profiteert heel Azië en hopelijk in de toekomst, als de dictators geruimd zijn, ook Afrika.
PS bij bovenstaande reactie: in de 2e alinea bedoel ik met "kantooruren" wat we in NL en dus niet in Spanje onder kantooruren verstaan.
God wat een onzin weer.
Dit soort regeltjes staan compleet haaks op de realiteit.
Maar de Spanjaarden kennende, koppig als ze zijn, gaan ze gewoon door met hun siesta. 🙂 Groot gelijk ook!
[1]
Egor,
Wat raaskal je nou met je bewering, ik citeer: "Wat een onzin dat je stelt dat iedereen die wel eens in een warm land komt, weet dat je de eerste helft van de middag niet tot veel in staat bent! Europese kolder is dat." Einde citaat.
Iedereen weet, ziet, merkt en kan meten, dat arbeidsomstandigheden van invloed zijn op arbeidsprestaties. De Spanjaarden hebben dat opgelost door een lange siesta. Heel verstandig.
Groet,
Harry
Nu eerst een verbod op de siësta. Straks over 10 jaar wegens gat-in-ozon-laag en broeikas-effect, een verplichting voor alle EU landen (ook finland) om op-de-uren-met-het-meeste-zon binnen te blijven en te rusten: siësta zeg maar.
Je doet het dus fout of je doet het niet goed als je als land (of, meer nog als individu) je eigen keuzes wilt maken.
Gek wordt je van die EU!!!
Prima artikel Saartje. 🙂
Ik lees dat in Spanje de Siësta voor ambtenaren wordt afgeschaft, in de hoop dat dan ook het bedrijfsleven zal volgen.
Sinds wanneer zijn ambtenaren wakker gedurende werktijd LOL;) hebben ze die 10% spookambtenaren al teruggevonden en of wakkergeschud.
Schaffen ze de siesta voor ambtenaren in nederland dan ook af?
Stel je eens voor dat ze allemaal tijdens werktijd ineens gaan werken? Dat lijkt me rampzalig.
In het Bedrijfsleven hier en voral in de bouw is er al geen siesta meer.Ook de grote winkel centra zijn gewoon open van 9.00 hr tot 21.00 hr. Ambtenaren maken er net als overal ter Wereld een potje van. Inderdaad in Shanghai is het s zomers heter dan hier aan de Costa del Sol maar daar wordt kiehard doorgewerkt,daarom gaan de Chinezen ook winnen van de Europeaan of we willen of niet.
Maar in Spanje wordt ook hard gewerkt de economische groei is hier veel hoger dan in Nederland.
Hoewel de Chinezen zijn hier ook aanwezig en niet alleen voor de Bami.
[9]
Ik ben toch benieuwd hoe lang die dwangarbeiders in China dat volhouden, arnold.
In Mexico heeft men de siesta jaren geleden reeds afgeschaft. Bij mijn weten zonder noemenswaardige impact op de economie (positief noch negatief).
Wat China betreft: als het warm is slapen die lui wel degelijk ’s middags. In de zomer zie je bouwvakkers soms gewoon in de schaduw op de grond slapen midden op de dag (op de stoep of in een groen strookje tussen stoep en gebouw).
Wat daar tegenover staat, is dat ze soms om 2 uur ’s nachts gewoon aan het werk zijn, wanneer het koeler is.
Per saldo wordt er dus hard gewerkt maar ze doen wel degelijk een siesta. Toch in elk geval wie buiten in de zon werkt. Wellicht geldt dit niet voor kantoorbanen, vooral niet omdat airco er gemeengoed is (in elk geval in bedrijven, op ministeries weet ik niet).
[4] Harry, in zuidoostazie is het net zo warm, zoniet warmer dan Spanje. Het bedrijfsleven zoals kantoren e.d. maken daar geen gebruik van het oude europese siesta principe. Dat is een feit.
Dus ik bestrijd dat zoals Saartje beweert, dat er in warme landen er altijd een siesta cultuur heerst. Zuidoostazie is daar een lichtend voorbeeld van. Ik had het, en heb het over kantoren en het bedrijfsleven, niet over bouwvakkers e.d. Daar weet ik te weinig vanaf.
Kantoren e.d. in Zuidoostazie zijn gewoon van 9 tot 5 open.
Bouwvakkers en restaurants, winkels etc. die werken vaak ’s nachts. En dit is ook weer te danken aan de flexibele en vrije geest van aziaten. Daar mag dat.
In het oude en vastgeroeste Europa mag dit niet, en willen in veel landen ook mensen op kantoren ’s middags blijkbaar slapen. In het hete en vochtige zuidoostazie niet.
[10] Welke dwangarbeiders in China bedoel je, Arnold?
[13] Mijn bovenstaande vraag is bestemd voor Harry, niet Arnold.
[12] [13]
Egor van Elven, in eerste instantie ga je een beetje tekeer, ik citeer: "Wat een onzin dat je stelt dat iedereen die wel eens in een warm land komt, weet dat je de eerste helft van de middag niet tot veel in staat bent! Europese kolder is dat."
Maar Saartje schreef, ik citeer: "De ‘siësta’ cultuur in warme landen is er niet voor niets." Einde citaat.
En ze maakt bovendien duidelijk onderscheid tussen verschillende categorieen werkers, ik citeer verder: "Toegegeven, mensen die in een ruimte met airco werken zullen van de hittedip weinig merken, maar wat van al die mensen die hun beroep in de buitenlucht uitoefenen? Ik denk dat die mensen, al was het alleen maar uit gewoonte, in de voormalige siësta-tijd niet erg optimaal zullen functioneren." Einde citaat.
In tweede instantie zeg je -ik citeer: "Dus ik bestrijd dat zoals Saartje beweert, dat er in warme landen er altijd een siesta cultuur heerst. Zuidoostazie is daar een lichtend voorbeeld van. Ik had het, en heb het over kantoren en het bedrijfsleven, niet over bouwvakkers e.d. Daar weet ik te weinig vanaf." Einde citaat.
In tweede instantie bestrijd je iets, dat Saartje niet gesteld heeft, nl. dat er in warme landen altijd een siesta cultuur zou heersen.
Dat lijkt me onjuist. Vandaar mijn opmerking en deze conclusie.
Ik vermoed overigens, dat Saartje en jij het in grote lijnen eens zijn. Een geschilpunt zou wellicht in de "Aziatische flexibiliteit" kunnen liggen, maar daarover heeft Saartje geen uitspraak gedaan.
Wat die Chinese dwangarbeiders betreft, tja de Chinese Volksrepubliek heeft nog altijd een totalitaire communistische regering. Volgens AI telde China in 2004 rond de 250.000 z.g. "administratieve gedetineerden", opgesloten in werkkampen of "heropvoedingskampen", op last van de politie en zonder dat er een rechter aan te pas was gekomen. Die kampen gelden officieel niet als gevangenissen.
http://www.amnesty.nl/overa…
Verder worden er sinds 1999 honderdduizenden Falun Gong beoefenaars opgesloten in werkkampen en gevangenissen.
http://www.faluninfo.nl/art…
Over China (en landen als Myanmar) als lichtend voorbeeld hoeven we het niet te hebben, lijkt mij zo.
Groet,
Harry
[15] @ Harry,
ik stel nog steeds onverminderd dat het onzin is dat wat Saartje stelde. Zij stelt dat "Iedereen die wel eens in een warm land komt weet uit ervaring dat je de eerste helft van de middag niet tot veel in staat bent". Dat is misschien in het oude Europa zo, maar dat Europa loopt niet voor niets mijlen ver achter op de landen waar het heden ten dage om gaat, namelijk de landen in zuidoostazie. In die landen zijn de mensen namelijk wel tot veel in staat in de eerste helft van de middag. Die landen hadden nooit zo sterk kunnen groeien als er een siesta cultuur heerste.
Europa verliest het langzaam. Maar zoals met alles dat langzaam gebeurt, je ziet het niet als je er dagelijks naar kijkt.
Maar genoeg daarover, tenzij je kan beargumenteren dat in zuidoostazie ook zo een lamme cultuur heerst als in Europa.
En wat betreft de Chinese dwangarbeiders, ik begrijp niet wat je over hun kwijt wilt, waarom begon je erover? Iedereen weet dat er in China veel mensen vast zitten op grond van slachtofferloze "misdaden".
Maar dat zijn zeker niet de mensen waarop de chinese economie draait.
[15] Oh ja, en wees voorzichtig Amnesty als bron te hanteren.
Amnesty is een politieke organisatie die selectief opkomt voor politieke gevangenen.
[16] [17]
Egor van Elven,
"ik stel nog steeds onverminderd dat het onzin is dat wat Saartje stelde. Zij stelt dat "Iedereen die wel eens in een warm land komt weet uit ervaring dat je de eerste helft van de middag niet tot veel in staat bent". Dat is misschien in het oude Europa zo, maar dat Europa loopt niet voor niets mijlen ver achter op de landen waar het heden ten dage om gaat, namelijk de landen in zuidoostazie."
Ja, maar zoals jij ook weet, wonen wij in Europa en om de achterblijvende economische groei op dit continent te wijten aan de siesta cultuur, zoals jij stelt, lijkt me toch wat al te kort door de bocht. Er zijn nog wel andere redenen voor aan te wijzen, zoals de politisering van het maatschappelijk en van het bedrijfsleven, etc., etc.
Laat ik het nog anders zeggen: thermodynamische berekeningen zullen waarschijnlijk uitwijzen, dat de arbeidsprestatie bij bepaalde temperatuur en vochtigheid optimaal is.
Overigens wijs ik je er nogmaals op, dat je Saartjes betoog verkeerd voorstelt. Bovendien ga je niet in op mijn argumenten.
Wat Amnesty betreft: bedankt voor je waarschuwing, hoor. Ik weet alleen niet, welke levensbeschouwing jij er op nahoudt, maar ik zou niet graag in een land willen wonen, waar ik om louter POLITIEKE redenen dwangarbeid zou moeten verrichten. Zover zijn we hier gelukkig nog niet. Ik vrees trouwens, dat er niet veel ruimte voor vrije meningsuiting is, zodat libertariers daar weinig plezier zouden beleven als ze hun mond open doen. Dat men dus Amnesty als bron zou moeten wantrouwen, JUIST omdat ze voor politieke gevangenen opkomen zoals jij suggereert, lijkt me dan ook een nogal verdachte gedachte, als ik zo vrij mag zijn.
Bovendien heb ik me niet uitsluitend gebaseerd op Amnesty, maar heb ik mede gerefereerd aan de site van Falun Gong, die op dezelfde aantallen wijst, zoals je hebt kunnen constateren.
Groet, Harry
Dank, reageerders. Ik heb weer een hoop geleerd van deze discussie – een hoop wetenswaardigheden – maar vooral ook dat het moeilijk is om je bedoeling over te brengen. En die was (en is) hoofdzakelijk dat een overheid zich niet met zaken als wel of geen siësta in het bedrijfsleven moet bemoeien. Laat ieder bedrijf dat nou lekker zelf uitmaken. Ze merken wel of dat wel of niet gunstig voor hun bedrijf werkt. En de werknemers kunnen ook zelf kiezen voor een baan met wel of geen siësta.
Siësta! Buenas noches! 🙂
Als ondernemer kom ik regelmatig in China en ben er nog nimmer een dwangarbeider tegengekomen. De mensen die onze produkten maken werken 45 hr p/week en zijn het weekend vrij en zijn goed verzekerd tegen ziektekosten.
Hun inkomen is niet erg hoog maar hun kosten zijn ook veel lager.
Gevangenen inzetten voor werk vind ik niet verkeerd,hangt er van af waarom men gevangen zit. Maar dat Chinezen het slecht hebben wil ik zeker voor de Shanghai buurt niets van weten ga er maar eens heen je kijkt je ogen uit.
[20]
arnold, ha ha ha. Laat me niet lachen. Je redenering lijkt er zo één van het soort: "Ik zie het niet, dus het is er ook niet."
Inderdaad: dwangarbeiders plegen niet zomaar los op straat rond te lopen. Dus dat jij er zomaar toevallig ééntje op straat betrapt, lijkt -mij althans- nogal onwaarschijnlijk.
Tenzij je als ondernemer zou proberen dwangarbeiders die om politieke redenen werden opgepakt en opgesloten –tegen behoorlijke betaling uiteraard- in dienst te nemen. Lijkt mij trouwens ook helemaal niet verkeerd. 🙂
Maar dat lijkt me toch erg lastig. Want, dat er onbetaalde dwangarbeiders zijn, die om politieke redenen opgesloten zitten, wil de Chinese regering toch óók niet weten ?
"Maar dat Chinezen het slecht hebben wil ik zeker voor de Shanghai buurt niets van weten"
En wie beweert dan, dat "Chinezen het slecht hebben", zoals je suggereert ? Ik beweer alleen, dat China’s "economische wonder" ook zijn schaduwkanten heeft en dat je je zou kunnen afvragen, hoe lang het wordt volgehouden.
“ga er maar eens heen je kijkt je ogen uit."
Maak je geen zorgen. Er gaat sinds jaren geen dag voorbij of we horen in Nederland over lage-lonen-landen zoals China en India, waar steeds meer produktie naar toe gaat. Dat hoeft hier echt niemand meer te verkondigen. Ik kan me e.e.a. gelukkig dan ook allemaal erg goed voorstellen, hoor. Overigens vermoed ik, dat jij en ik het over verschillende Chinezen hebben (er zijn er tenslotte al bijna 1,5 miljard en het gaat erg hard).
Groet, Harry.
Ik denk ook dat het meer linkse propaganda is om China slecht neer te zetten. Zie de ophef over chinees textiel en de komende ophef over chinees groente en fruit. Het is socialistische propaganda om China slecht neer te zetten met als doel handelsbelemmeringen op te leggen.
China is het land met de grootste welvaartstijging ter wereld. Er zijn in geen ander land ter wereld zoveel mensen er de laatste 10 jaar financieel op vooruit gegaan als in China.
Financiele vooruitgang en welvaart is direct verbonden aan vrijheid. Dus de vergroting van de welvaart komt door de vergroting van de mate van vrijheid in dat land.
Er is geen welvaart zonder vrijheid.
Hoe groter de welvaart, hoe hoger de mate van vrijheid in een land.
Petje af voor de vooruitgang in China.
Ja Harry er zijn er vast wel die vastzitten om politieke redenen zonder een proces,elders ook wel,daarvoor sluit ik echt mijn ogen niet,echter ik ben niet bij machte hierin iets te veranderen,en ik wil het ook niet.
In Nederland is ook veel "dwangarbeid" met de huidige woekertarieven van de belasting maffia. We werken ons de pleuris om die overheid van geld te voorzien om het vervolgens te verkwanselen aan uitzendingen van het leger,en spookambtenaren.
China heeft officieel 1,3 miljard inwoners maar er zijn er vast wel meer
in ieder geval erg veel alles te samen en dat zullen we weten ook.
Gedwongen geboorte beperking heeft wel geholpen maar daardoor dreigt er een vrouwen tekort. Misschien een fabriekje in opblaaspoppen gaan beginnen.
[22]
Schei toch uit, Egor van Elven. Die slachtpartij op het Tiananman plein door het communistisch bewind in 1989, was zeker ook linkse propaganda ? Wat is dat nu toch voor waanzin. Probeer nu eens iets anders neer te schrijven dan die kretologie die je hier weer uitbraakt.
Te zot en zonde van de tijd om hier verder op in te gaan, sorry. 🙂
Mijn broer is getrouwd met een Chinese. En wij waren uitgenodigd voor de bruiloft!
Leuk! Het was in het Noord-Oosten van China. Op de weg naar de zeer krappe flatwoning kwamen we langs een wijk waar de schoonmoeder van mijn broer leefde.
Zij is in de 80 en woont in een hutje zonder verwarming bij een temperatuur in de winter van 23 graden onder nul. Ze is dan gekleed in verschillende lagen kleding. Maar leuk is anders. Haar familie is zeer bezorgd om haar maar ze wil niet bij de familie wonen.
Tijdens ons bezoek aan Beijing werd duidelijk hoezeer de politieke onderdrukking aanwezig is. Voor we het Tiananman plein bezochten drukte mijn broer me op het hart niet in het Engels iets over de studentenopstand tegen de anderen te zeggen. Hij weet wat ik van het bewind vindt 🙂
Later liepen we de grote brede straat af die naar het Plein toe loopt. Er sprak ons een man aan die strak in het pak zat: "where are you from?" Voor ik kon antwoorden zagen we aan de overkant van de straat hoe een moeder en een kind opgepakt werden. De agenten in burger leken wel overal vandaan te komen!
De man die ons had aangesproken snelde naar de overkant en begon mee te doen met het geduw en getrek. Binnen twee seconden stond er een grote wagen waarvan achter twee grote deuren opengingen en waarin de arrestanten gesmeten werden en weg was de wagen en weg waren de agenten in burger. Het geheel had misschien 5 seconden geduurd.
Misschien dat er in Shanghai en omgeving weinig of geen armoe meer is maar in het Westen zeker wel en in Noord-Oosten heb ik schokkende voorbeelden gezien van mensen die in 18de eeuwse omstandigheden leven. Wat de politieke onderdrukking betreft; die is *heel* reëel!
Dwangarbeid in China is echt wel ff wat anders dan z.g. "dwangarbeid" in Nederland.
En over al die geboortebeperkingsmaatregelen in China lezen we hier ook al jarenlang. Niets nieuws allemaal.
Iets anders is, dat uit deze draad het onjuiste vermoeden zou kunnen postvatten, dat
zoals er mensen zijn die links lullen en rechts vullen, er schijnbaar ook mensen zijn die rechts lullen en links vullen, al naar gelang de politieke situatie.
Er blijkt alléén maar weer uit, dat het onderscheid links-rechts slechts lullige kretologie is.
Anders gezegd, wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
[25]
Cato,
Zeer illustratief verhaal. Dat voorval lijkt heel erg op provocatie, wat een bekend verschijnsel is in een echte dictatuur.
Prettige jaarwisseling !
Groet,
Harry
[27] Inderdaad was het een provocatie. Ik schrok enorm toen hij naar de andere kant van de straat snelde om met de arrestatie te helpen.
Wat betreft die armoe; die treed alleen, of een stuk minder, op in de gebieden die nog niet zijn vrij gegeven. Het lijkt erop dat de Chinese regering haar bevolking voor een laboratorium experiment gebruikt.
Dat linkse groeperingen die armoe bekritiseren betekend niet niet dat wij de ogen moeten sluit voor de verwerpelijke kanten van een regime dat in politiek opzicht nog steeds communistisch van aard is.
Die armoe vindt je vooral buiten de geliberaliseerde zones. Dus van kritiek op de [semi] vrije markt in China kan geen sprake zijn.
De hoogste waarde van de mensen die de ontwikkelingen in China in de gaten houden zou een toewijding aan de waarheid moeten zijn niet een veronderstelde loyaliteit naar de vrije markt.
Een fijne jaarwisseling voor jou en je familie Harry! En een winstgevend 2006 op het materiële en spirituele vlak.
Cato 🙂
[28]
Bedankt Cato.
In elk geval heel nuttig te mogen vernemen, dat het in Beijing (Peking) dus nog altijd wemelt van agents provocateurs, zoals natuurlijk in alle communistische Oostbloklanden sinds Stalin ook het geval was. Het voorval doet me trouwens ook sterk denken aan de Turkse situatie, waarin het verboden is over de Armeense genocide te spreken.
Extra jammer en schadelijk is het, dat er altijd -ook hier te lande en ook onder would-be en quasi-libertariers- zoveel lui rondlopen, die daarvoor een blind eye wensen op te zetten.
Nogmaals een voortreffelijk 2006 in alle opzichten. 🙂
Groet,
Harry
[3] De spanjaarden houden gedurende hun werkweek helemaaal geen siesta, geen lange en geen korte. is helemaal geen tijd voor. Wel de ambtenaren, hun werktijd is van 8 tot 3 dus ondanks de wil van deze regering kunnen ze natuurlijk als ze thuis komen gewoon doorgaan met de siesta, tenzij de regering daar ook wat op uitvindt. Het grootste gedeelte van het bedrijfsleven heeft "gesplitste" werktijd. d.i. van 8 tot 1.30 van 3 of half 4 tot 6 of 7. Dit betekent dat horden mensen snel snel heen en weer rijden van huis naar werk en terug en 2 maal extra ritten en brandstof nodig hebben.
De lange of korte siestas worden alleen gehouden in vakantietijd. ik woon al jaaaren in spanje en zit al jaren te wachten op deze aanpassing. niemand heeft wat aan de 2 uren middagpauze. men wordt er alleen maar jachtiger va, en ’s avonds is men veel te laat thuis.
Verder nog, heeft iemand wel eens gezien hoe de bouwvakkers in de zomer werken van 8 tot 1.30 en van 3. tot 6 al vallen de volgeltjes uit de bomen van de hitte?
Iedereen in mijn omgeving is er totaal voor om een "doorlopende" werktijd te hebben, zoals de ambtenaren en de banken.
Volgens mij is trouwens de hele bedoeling om het brandstofverbruik te verminderen.
Comments are closed.