Ik ben bezig om mijn programma voor de gemeenteraadsverkiezingen uit te werken. Het algemene idee is om zoveel mogelijk te snijden in het gemeentelijke spek zodat uiteindelijk nog zoiets van 2% van de huidige omvang overblijft. Let wel, dat is het doel, of het gaat lukken is weer heel wat anders.

Zie ook www.leefbaar-heiloo.nl . Het eerste punt dat ik heb aangepakt is het ophalen van huisvuil door de gemeente. Deze rekent 290 EURO per jaar voor 26 keer ophalen van de grijze bak en 26 keer de groene bak en het grofvuil.

GP Groot bv, een milieuaannemer die door omringende gemeenten wordt ingehuurd rekent EURO 70 voor deze dienstverlening en dus moet de gemeente het gewoon niet doen. Verder betalen flatbewoners ook voor de groene bak terwijl ze helemaal geen groen hebben en is de frequentie erg collectivistisch bepaald want ik kan mij voorstellen dat de een om de week opgehaald wil worden en de andere om de drie weken. Kortom, weer een stervensduur en slecht staatsproduct.

Ik heb de gemeente gebeld om een deel van deze info te verkrijgen en ben echt prima geholpen door de betreffende ambtenaar. Bij dit soort vragentochten vertel ik de tegenpartij altijd wat het doel is, namelijk om de gemeente te saneren en hem werkeloos te maken, dat is wel zo beleefd en normaal gesproken hebben ambtenaren er weinig moeite mee en helpen van harte mee. Vaak kunnen ze er om lachen.

Vandaag ben ik aan de gemeentelijke subsidies begonnen. De gemeente gebeld en doorverbonden naar de betrokken ambtenaar, die nogal middelbaar klonk. Dit was echt de klassieke Oost-Europese bureaucraat en hij begon direct met het machtsspel. Eerst liet hij mij mijn naam enige keren herhalen: “met van Kiel” “met wie ?” met Van Kiel” “van Tiel ?” “ja met Van Tiel met een K” “oh”.
Dit alles op uiterst onbeschofte toon en het spel dient om de beller te intimideren en om dominantie op te bouwen voor de rest van het gesprek. Ik ken dit spel al enige eeuwen dus ik bleef op zelfverzekerde toon antwoorden en heb de dominantie naar mij toegetrokken wat de man zeer pissig maakte.
Ik heb hem vervolgens uitgelegd dat ik mee ga doen aan de verkiezingen en dat een van mijn punten was het afschaffen van de gemeentelijke subsidies en dat ik op zoek was naar een overzicht. Moeilijk moeilijk allemaal, er was wel een subsidieboek en dat was niet zomaar te kopiëren en ik moest maar langskomen en het zelf uitzoeken Dit alles op uiterst onplezierige toon. Vervolgens heb ik hem gevaagd hoeveel ambtenaren zich met de gemeentelijke subsidies bezig houden, vanwege de kosten en omdat die overtollig worden als de subsidies worden afgeschaft.
“Dat ben ik” zei hij pissig en “ik heb geen zin in dit soort gesprekken” en gooit de hoorn op de haak. Jammer genoeg had ik zijn naam niet opgeschreven.

Ik pik dat natuurlijk niet en bel de gemeente dat ik onbeschoft te woord ben gestaan door een ambtenaar. Ik krijg de mevrouw van de communicatie aan de lijn (die er overigens ook uit zal gaan wegens overbodigheid als ik de kans krijg) en leg haar uit welke informatie ik zoek en waarom en dat die klerk mij te woord heeft gestaan alsof ik hem heb gevraagd om zijn broek uit te trekken.

Ze heeft het keurig opgepakt, gaat mij alle informatie opsturen, geen probleem. Maar ze wilde mij niet de naam van de betrokken klerk geven omdat ik langs wilde komen om verhaal bij hem te halen. Ze beloofde hem te zullen aanspreken en daar laat ik het bij.

Sommige ambtenaren voelen zich kennelijk bedreigd en eerlijk gezegd zijn ze dat ergens ook.

42 REACTIES

 1. Mooie voorbeeld van de guerilla oorlog van degenen die profiteren van belastingen tegen degenen die ze moeten betalen.
  Misschien kun je de volgende keer een naam ontfutselen door aan het begin van het gesprek expres naar een andere ambtenaar (niet bestaand) te vragen. Het valt mij al langer op dat ambtenaren hooguit hun voornaam noemen, tenzij anders verplicht.

 2. [1] deze had gewoon zijn naam opgegeven, ik heb daar niet zo opgelet omdat ik niet verwachte deze ergens voor nodig te hebben.

 3. Wladimir, misschien is het een goede zaak om ook je Heiloo-webstek telkens te vermelden, zodat alle Vrijsprekerlezers het ook kunnen lezen, tezamen met andere geïnteresseerde Leefbaarheidspartijen.

 4. [5] Goed idee.
  Wladimir, het lijkt me heel interessant om dergelijke ervaringen gedurende de komende campagne regelmatig te vertellen.

 5. "Het eerste punt dat ik heb aangepakt is het ophalen van huisvuil door de gemeente. Deze rekent 290 EURO per jaar voor 26 keer ophalen van de grijze bak en 26 keer de groene bak en het grofvuil. GP Groot bv, een milieuaannemer die door omringende gemeenten wordt ingehuurd rekent EURO 70 voor deze dienstverlening en dus moet de gemeente het gewoon niet doen."

  Mijn beste Wladi; heb je al eens gehoord van de ‘bouwfraude?’ ZO moet je dat zien en niet anders. En mind you; ik kan het weten. Al deze diensten worden ‘aanbesteed’ zoals dat heet. (vanaf een bepaald bedrag) ‘De meest economische aanbieder wint’ tegenwoordig. En wie is dat? DE ADVOCATEN WORDEN ER SCHATRIJK VAN OM DAT UIT TE ZOEKEN!!!

  m.a.w: Je zou je bijvoorbeeld ook af kunnen vragen waarom sommige gemeenten tot op de dag van vandaag dure straatstenen inkopen bij fabrikant X terwijl ze exact gelijke bij fabrikant Z veel goedkoper kunnen inkopen?

  Jij hebt dus waarschijnlijk met de door jou aangesproken gemeenteklerk gesproken over ‘zijn prive inkomen’! Daarom wordt hij dan weer kriegelig. Ik begrijp dat best.

  PS: Die GP Groot van jou is overigens ook weer een ‘bestratingsaannemer’…

  It’s a bad, bad world, Wladi! En een wespen nest!

 6. Hij zoekt een binnenkomer. Gelijk heeft hij. Daar zou JIJ van kunnen profiteren. Doen!

 7. [7] Wel triest eigenlijk. De overheid reguleert de markt; reguleert haar eigen optreden en controleert haar eigen optreden. Vervolgens gaat zij acteren op die markt, zowel als aanbieders en als afnemer.
  Die markt is ondertussen zo verziekt dat de overheid véél duurder uit is dan ze in een gezonde markt zou zijn.

  We weten allemaal wie die toegenomen marktprijzen, overheidscontroles en ambtenaren betalen…

 8. [10] Tja, dat is zeker triest. En nog triester is het feit dat de enigst denkbare remedie een massale stembusgangweigering zal zijn. (Sorry Wladi) Want ELKE coalitie denkbaar, op Nationaal of lokaal nivo, zal niet in staat blijken deze ketting te doorbreken. Ze IS immers de ketting. Naar mijn idee is daarom een alternatief niet denkbaar!

 9. [11] daarom zeg ik heel openlijk dat ik er op uit ben om de staat de nek om te draaien, om te beginnen met de gemeente Heiloo en niet om een volksbeweging te worden die zich uit in een politieke partij. Door stelselmatig aan te tonen dat de "diensten" die de staat via de gemeente meent te moeten leveren of overbodig of abominabel slecht en duur zijn.

 10. [12] Dat bewijs lijkt me niet zo moeilijk te vinden.
  De indoctrinatie en het zelfbedrog doorbreken lijkt me moeilijker.

 11. [11] Sander, ik denk wel dat je gelijk hebt. Maar in een (kleine) gemeente zou dat misschien anders kunnen liggen.
  Het gaat dan om een beperkt aantal personen en vaak met heel concrete uitgaven.
  Die uitgaven zou je dan direct aan de portemonee van de burgers moeten zien te koppelen.
  Daarom vind ik de poging van Wladimir de moeite waard, lofwaardig en moedig.

 12. [14] ‘Daarom vind ik de poging van Wladimir de moeite waard, lofwaardig en moedig.’

  IK OOK!

 13. [15] Jetze,

  Net de website van die stichting http://www.stichting-jas.nl/ es nagelezen en het viel me weer es op wat een beerput de lokale politiek wel is : kleine potentaatjes die even vrolijk smossen met andermans geld,
  even vlot reglementjes creërend en even goed voor zichzelf zorgen als hun landelijke tegenhangers.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 14. ik werd vanmiddag gebeld door de raadsgriffier (wat dat ook wezen mag) mevrouw Kager en die heeft zich aangeboden als vraagbaak zodat ik al mijn vragen aan haar richt en zij het verder in de organisatie voor mij uitzoekt. kenelijk veroorzaak ik onrust in de tent met al dat gevraag en zo is het prima geregeld, wat mij betreft.

  Ik ben devolgende vragen gesteld:

  Over de markt:

  kan iedereen zomaar met zijn kraam daar gaan staan of wordt er door de gemeente een verdeling gemaakt zoals bijvoorbeeld zoveel bakkers, slagers etc. en is er een wachtlijst voor marktplaatsen

  moet er betaald worden voor een staanplaats

  is er een verschil tussen de voorwaarden voor de kraamhouders van de woensdagmarkt en die van de meer permanente groenteman Schut, de visboer tegenover hem en de rest daar van de kramen die een paar keer per week daar staan

  hoeveel ambtenaren zijn er op jaarbasis bezig met de bureaucratie rond de markt

  Kermis

  is hier een voorselectie van de soorten attracties en het aantal of komt alles in aanmerking

  moet men voor een kermisplaats betalen en hoeveel hoeveel ambtenaren zijn hier op jaarbasis mee bezig

  kabel

  is het kabelgebied Heiloo autonoom

  heeft de gemeente iets te maken met wat er op de kabel komt

  hoeveel ambtenaren houden zich hiermee bezig op jaarbasis

  Stedenband

  Wat kost de stedenband

  wat is het idee daarachter

  hoeveel ambtenaren houden zich daarmee bezig op jaarbasis

  Vereniging Nederlandse Gemeenten

  wat kost deze

  hoeveel ambtenaren houden zich hier op jaarbasis mee bezig

 15. [18]

  en wat zijn de antwoorden hierop?

  of heb je die nog niet gekregen?

  ben benieuwd.

 16. Wladi,

  Ondanks dat ik zelf overtuigd NIET-stemmer ben, wil ik je toch alle succes wensen!!

  Zeker op gemeentelijk niveau is er wellicht wat te bereiken, al is het maar die ‘subsidie-baas’. Scheelt al gauw ’n ton per jaar!

  Wellicht dat in de geschiedenis-boekjes ooit de tekst zal staan:
  "In Heiloo begon in 2006 de bevrijding van de staat, in de noordelijke Nederlanden. Onder de bezielende leiding van Wladi ‘The Terminator’ van Kiel, werd gemeente na gemeente naar huis gestuurd, en hernamen de mensen de van hun gestolen vrijheid….."

  Succes!!

 17. [18] En wat je voorstel tot het opheffen van die Welstandcommissie betreft*: een deel van de gemeenten heeft het grondgebied al welstandsvrij gemaakt. Dat scheelt de burger direct (papierwinkel, leges, tijdverlies) en indirect (belastingen) een aardige duit en frustratie. Nu Heiloo nog. Keep up the good work!

  * http://www.leefbaar-heiloo.nl/ (standpunten)

 18. Zou het mogelijk zijn om -op papier- naar Heilloo te verhuizen zodat we daar kunnen stemmen?

  In een grootstad heeft mijn stem toch geen invloed en zelfs die van 100 lezers niet (als we al in dezelfde stad zouden wonen).

  Maar als we met zijn allen in Heiloo Wladi aan de macht kunnen helpen, ben ik benieuwd wat er te gebeuren staat.

  Theoretisch zou je dit als frauduleus kunnen bestempelen (ik hoor Cin al denken: wat is er toch mis met M’s integriteit?) maar gezien het doel het bestrijden van de overheidsmafia is (van binnenuit) zie ik er moreel geen graten in.
  Vooral niet als je het als begin van iets groots kan zien: door Wladi aldus te helpen, kan hij -bij doeltreffend beleid- nationale bekendheid genieten tegen de volgende landelijke verkiezingen.
  En dan kan hij met "Leefbaar Heilstaat" ons allen een dienst bewijzen.

 19. [25] eM,

  Nee hoor,dat zie je weer helemaal verkeerd want ik zie daar geen morele problemen in daar heel het gedoe van een hoofdverblijfplaats en verplicht ingeschreven moeten zijn bij een gemeente mij een gruwel en een vorm van tyrannieke staatsdwang is.

  Het overtreden (hetgeen jouw voorstel niet is daar je (nog wel) mag verhuizen om redenen die je zelf verkiest) van tyrannieke wetten acht ik geen misdaad en moreel volstrekt geoorloofd (en 92 % van de huidige wetgeving acht ik immoreel, tyranniek en misdadig).
  Ik denk echter dat jouw voorstel praktisch niet haalbaar is.

  In z’n eenvoud , vader en zoon vormen een lijst en doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen met een low budget campagne en een behoorlijk libertarisch programma (de gemeentelijke overheid inkrimpen tot 2%
  van z’n omvang) , vind ik Wladimir z’n Leefbaar Heilloo projekt subliem en ben benieuwd naar het verder verloop en hoop zowaar op electoraal succes 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus.

 20. [18] Hoi Wladimir,

  allereerst natuurlijk veel succes gewenst. Maar wat wil je precies met die vragen over de markt en de kermis? Het lijkt me logisch dat je daar voor een standplaats moet betalen nm.
  De enige andere optie die ik zie is een wachtlijst, waarvan ik (ik denk hier) gelezen heb dat de nummer-1 positie per opbod wordt verkocht.

  Heb je er ook al eens aan gedacht om het hele vergunningenstelsel (parkeren, cafe’s openen etc) uit te besteden aan een bedrijf dat zich strikt aan de lijstje voorwaarden moet houden?

  Nog een ideetje wellicht: de mogelijkheid voor bewoners om zich bijvoorbeeld per straat af te scheiden waarna ze zelf zorg dragen voor verlichting, vuilnis, etc maar geen gemeentelijke lasten meer hoeven te betalen?

  En als laatste: omdat de rijksoverheid probeert om de gemeentelijke inkomsten (WOZ) naar zich toe te trekken een _nieuwe_ belasting per inwoner (ipv alleen per huizenbezitter) en bij "winst" omdat de overheid teveel geld uitkeert een negatieve belasting, ook weer per inwoner.

 21. Oh ja, mbt parkeerplaatsen en markten is het natuurlijk een prima idee om die helemaal te privatiseren en de markt te laten beslissen wat er moet gebeuren (een terras, een markt, een kermis, of een speciale SUV-parkeerplaats)

 22. ik wil alle vergunningen juist afschaffen, de staat verbiedt je eerst iets maar als je ervoor betaalt dan mag het. Pure afpersing. Waarom zou er voor parkeren, marktkramen, kermisstandplaatsen, cafe en weet ik veel wat nog meer aan de staat betaald moeten worden ? Ik zie daar echt de logica niet van in. En al die kosten worden gewoon aan de concument doorberekend zodat wij via die vergunningen weer eens belasting betalen.

 23. [29] Heel goed gezegd: weg met die idiote vergunningen die er voornamelijk zijn wegens machtswellust, bemoeizucht, afgunst en geldhonger van lokale bureaucraten.

Comments are closed.